Deze cake is voor ons een blijvertje ☺. Ik had vooraf wat bedenkingen, ik bakte namelijk ooit eens pompoenkoekjes en die zijn regelrecht in de afvalbak beland! Maar deze combinatie van pompoen, kruiden en chocolade is werkelijk verrukkelijk.
Ik had nog een blik pompoenpuree (besteld via internet), maar je kunt ook zelf pompoenpuree maken. Maak de pompoen schoon en snijd in stukjes. In ± 20 minuten in een bodempje water zachtjes gaarkoken. Goed uit laten lekken of even droog laten stomen op laag vuur na het afgieten. Stomen in een stoompan is nog beter, dan blijft de pompoen wat steviger (lees: minder waterig). Pureer vervolgens de pompoen met een vork en laat afkoelen.
In plaats van de in het recept genoemde specerijen (kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en kruidnagel) heb ik 'Pumpkin Pie Spice' gebruikt. Voor zover mij bekend niet verkrijgbaar in Nederland, het is nog een souvenier uit New York. Te vervangen dus door de specerijen die in het recept zijn genoemd.
Chocolade-pompoencake
- 240 gram patentbloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemberpoeder
- 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- ½ theelepel zout
- 115 gram zachte ongezouten boter
- 250 gram suiker
- 3 grote eieren
- 240 gram pompoenpuree (zie uitleg hierboven)
- 1 theelepel vanille extract
- 75 gram pecannoten, grof gehakt
- 120 gram pure chocolade, in stukjes
- 1 cakevorm van ± 22,5 x 12,5 cm, ingevet
Doe de bloem, bakpoeder, baking soda, kruiden en zout in een kom en roer door elkaar.
Mix de boter romig, voeg de suiker toe en blijf mixen tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf na het laatste ei nog een paar minuten doormixen.
Voeg de pompoenpuree en vanille toe. Schep of mix op de laagste stand de bloem in gedeelten voorzichtig door het mengsel. Roer er als laatste de pecannoten door.
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron.
Schep de helft van het beslag in de beboterde cakevorm, lepel daarop de helft van de gesmolten chocolade en roer er met een mes door voor een gemarmerd effect. Schep de andere helft van het beslag erop en lepel daar de rest van de chocolade over. Weer met een mes doorroeren voor een gemarmerd effect.
Bak de cake in het midden van de oven in ± 60 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken satéprikker er droog uitkomt. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster. Laat volledig afkoelen voor serveren.
Bron: Diana's Desserts
Eet smakelijk!
Recept printen
6 opmerkingen:
zo, dat klinkt lekker.
ik heb nog nooit iets zoets gedaan met pompoen, dus dit is m'n kans! :-)
Hoi Arden!
Dat ziet er weer lekker uit! Ik had alleen een vraagje... ik had het er met collega's over of je nou een pompoen wel of niet moet schillen. ik schil m altijd en vind dat een rotkarwij, reden om niet zo heel vaak pompoen te maken. Zij zeiden dat je m ook met schil en al in stukjes kon gebruiken als je toch gaat pureren (bv bij soep). Is dat zo?
Fijne dagen in elk geval met veel lekkers :)
Eva
Hoi Eva,
Ik schil de pompoen ook altijd, het makkelijkst vind ik dat gaan met een stevige dunschiller. Gaat beter dan met een mes.
De schil meekoken kan inderdaad ook, maar op de een of andere manier vind ik dat niet aantrekkelijk klinken :-). Ik doe het daarom nooit.
ik heb sinds kort ontdekt dat al je de pompoen halveert en de draadjes en pitjes eruit lepelt je ze met de vruchtvlees kant naar beneden in een schaal in de oven op 175 c in 30 minuten gaar krijgt en de puree er zo uit schraapt en zo verder kunt verwerken zo blijven de sappen en smaak ook goed behouden
Rebecca: dat kan inderdaad ook. Bedankt voor de aanvulling!
In de oven doen op 200 graden. Dan kun je daarna de schil er zo af trekken
Een reactie posten