30 december 2007

Erwtensoep

Op de laatste dag van het jaar 2007 eten we erwtensoep. Vanmiddag al gemaakt, morgen extra lekker! Daarbij roggebrood, volkorenbrood met sesamzaadjes en katenspek.

Erwtensoep
  • 500 gram spliterwten
  • 400 gram schouderkarbonade
  • 4 rundvlees bouillontabletten
  • 1 laurierblaadje
  • versgemalen peper
  • 3 uien
  • 1 winterwortel (± 300 gram)
  • 1 selderijknol (± 400 gram)
  • 2 preien
  • 5 takjes bladselderij
  • 1 rookworst

In zeef spliterwten wassen.
In grote pan doen: spliterwten, karbonades en 2 liter water. Aan de kook brengen. Met schuimspaan schuim eraf scheppen. Toevoegen: bouillontabletten, laurierblaadje en peper. Met deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken.

Intussen uien pellen en snipperen. De wortel schrappen, wassen en in kleine blokjes snijden. De knolselderij in plakken van ± 1 cm snijden, dik schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. Prei in ringetjes snijden en in vergiet wassen. Selderij fijnsnijden. Rookworst in plakken snijden.

Met schuimspaan karbonades uit soep nemen. Vlees van bot nemen en in stukjes snijden. Aan soep toevoegen: ui, wortel, knolselderij, prei, selderij, vlees en rookworst. In nog 15 - 30 minuten zachtjes gaarkoken.

Het lekkerste is deze soep als je hem een dag of een paar uur van tevoren maakt. Laat hem dan afkoelen en verwarm later al roerend op zacht vuur.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

We zitten nu in Boston en missen erwtensoup heel erg. Hartstikke bedankt voor het recept. We eten erwtensoup vanavond :-)

Moniek zei

Ik zie dat het al een "oud" recept is, maar ik heb afgelopen weekend deze soep gemaakt en de hele dag lekker laten sudderen. De volgende dag de soep gegeten en hij is heerlijk, nu no een maar bakjes in de vriezer staan, voor noodgevallen!! Mijn man zei al oooo is dit weer een recept van Arden, die vrouw kan lekker koken,hahaha.

Moniek