Niet over nadenken, gewoon maken! Erg lekker!
Je begint met het maken van Dulce de Leche. Dit is echt een fluitje van een cent. Behalve in deze brownies is Dulce de Leche ook erg lekker als saus over of door vanilleijs (of smeer het gewoon op een boterham .....).
Dulce de Leche kan al ruim van te voren worden gemaakt, kan enkele weken (afgedekt) in de koelkast bewaard worden.
Dulce de Leche
- 1 blikje van 397 gram gecondenseerde volle melk met suiker (Friesche Vlag)
- snufje (zee)zout
Giet de gecondenseerde melk in een lage ovenschaal. Roer er het zout door.
Zet de schaal in een braadslede of grotere schaal en giet kokend water in de braadslede (totdat het water halverwege de schaal met melk staat).
Dek de schaal met de melk af met aluminiumfolie. Zet in het midden van de oven en bak 1 tot 1¼ uur. Controleer af en toe of er nog genoeg water in de braadslede is. Zo niet, kokend water toevoegen.
Na 1 tot 1¼ uur is de melk bruin en gecarameliseerd. Laat afkoelen. Zodra het is afgekoeld met een vork doorroeren.
In de koelkast bewaren tot gebruik (kan enkele weken bewaard worden). Voor gebruik au bain marie of in de magnetron verwarmen.
Ingrediënten Brownies, links de Dulce de Leche
Dulce de Leche Brownies
- 115 gram ongezouten roomboter, in stukjes
- 170 gram pure chocolade, fijn gehakt
- 25 gram cacao
- 3 eieren, maat L
- 200 gram suiker
- snufje zout
- 1 theelepel vanille extract
- 140 gram patentbloem
- 100 gram geroosterde pecan- of walnoten, grof gehakt
- 240 ml Dulce de Leche
Bekleed een vierkante vorm van 20 cm Ø met aluminiumfolie of bakpapier. Laat de folie of bakpapier boven de randen uitsteken. Vet de bodem en zijkanten in met wat boter of bakspray.
Smelt de boter in een steelpannetje boven laag vuur. Voeg de stukjes chocolade toe en blijf roeren tot alle chcolade is gesmolten of smelt de boter en de chocolade in de magnetron (zo doe ik het altijd).
Roer de cacao door het boter-/chocolademengsel tot het volledig is opgenomen. Voeg de eieren één voor één toe, roer er dan de suiker, vanille extract, zout en de bloem door. Roer er als laatste de noten door.
Schep de helft van het deeg in de vorm. Verdeel 1/3 van de Dulce de Leche gelijkmatig over het deeg. Een mes door het deeg trekken zodat een gemarmerd effect ontstaat.
Verdeel het resterende deeg erover en schep dan de resterende Dulce de Leche erover. Weer met een mes door het deeg trekken zodat een gemarmerd effect ontstaat.
Bak de brownies in 35 - 45 minuten gaar. Een prikker of mes moet er schoon uitkomen. Haal uit de oven en laat de brownies 5 - 10 minuten in het bakblik afkoelen. Stort dan op een rooster, trek het bakpapier of folie eraf en keer weer om. Laat verder afkoelen voordat je er stukjes van gaat snijden.
De brownies zijn ook erg lekker zonder de Dulce de Leche!
Bron: David Lebovitz
Eet smakelijk!
9 opmerkingen:
Niet over nadenken, gewoon maken! Erg lekker!
Kwijl-kwijl ik heb woensdag een bruiloft en moet nog een paar dagen de broekriem aanhalen. Ik stik van de honger en heb deze keer echt spijt dat ik zo laat nog even in jou keuken ben wezen gluren hihi.(Hoe moet ik nu in slaap komen?)
Groeten Wil V.
Oh those look wonderful! I am seriously going to have to get a Dutch translator to make these ;-)
They do not just look wonderful, they taste heavenly ;-). Check your e-mail for translation :-).
Gecondenseerde melk, en dan ook nog in de oven?????????????? Uiteindelijk won de nieuwsgierigheid het van de argwaan en ze zijn lekker. Ik heb iedereen hier eerst laten eten en toen pas verteld wat er in zat maar ze vlogen weg. Leuk zo n forum want als ik dit gewoon in een bakboek tegen was gekomen had ik het nooit gemaakt.
Bedankt Arden, groetjes Truus
Voor als je geen zin hebt de dulche de leche zelf te maken: http://www.dulcedeleche.nl/dulce-gr.htm
Hij is dus te koop in Nederland!!
Ga hem zo spoedig mogelijk proberen!!
Groeten, Ilona.
Vandaag kip met abricozen en paprika. Aardappelen uit de oven met brie en maanzaad.
Over 10 minuten gaan we eten! Ben benieuwd.
Dank je wel voor je prachtige inspirerende blog
Gr Ryan
een andere methode is om het blikje gecondenseerde melk in zijn geheel (niet openen) in een ruime pan water te stoppen 2 uur te laten koken. Als je dan het blik opent is de inhoud heerlijk gecarameliseerd. Ik heb een recept voor 'millionaire's shortbread' waar dit gedaan wordt. Heerlijk en makkelijker lijkt me dan deze methode.
mvg Anneloes
Deze brownies worden door mijn collega's culinair orgasme genoemd.
Afgelopen week, vond ik na een week afwezigheid zestien repen pure chocolade zodat zij weer brownies konden eten.
Dit zijn serieus de beste brownies ever. Ook lekker met geraspte kokos, gecarameliseerde nootjes & rozijnen.
Goed uitgedeeld en door iedereen té lekker gevonden. Was bang dat ik hem anders helemaal zelf zou opeten! Nu staat de cake met bramen en kersen in de oven, in mijn geval vervangen door aardbeien, iets anders had ik niet in mijn vriezer. Deze zal ongetwijfeld weer net zulke goede recensies krijgen.
Een reactie posten