18 december 2006

Gemarineerde eendeborst met bosbessen

Het is niet netjes, dus ik heb het niet gedaan, maar ik had bijna mijn bord afgelikt. Zo lekker vond ik deze eendeborst in een saus met bosbessen!

Het bereiden van dit gerecht kost relatief weinig tijd (± 20 minuten), maar je moet wel 12 - 24 uur van tevoren met de voorbereiding beginnen. Het vlees wordt namelijk gemarineerd in rode wijn en crème de cassis. Deze marinade geeft het vlees een hele lekkere smaak.

Gemarineerde eendeborst met bosbessen


Voor de marinade:
  • 2 dl rode wijn
  • 1/2 dl crème de cassis (slijter)
  • 2 takjes verse rozemarijn of een vingergreepje gedroogde
  • 3 eetlepels olijfolie
  • peper
Verder:
  • 2 grote of 4 kleine eendeborstfilets, met vel
  • 25 gram roomboter
  • 4 eetlepels bosbessenjam
  • scheut slagroom of room culinair
  • 100 gram bosbessen (eventueel uit de diepvries)
Breng de ingrediënten voor de marinade aan de kook en laat afkoelen. Snijd in het vel van de eendeborstfilets met een scherp met een ruitjesmotief en leg ze in een schaal.

Schenk de afgekoelde marinade over de eendeborsten en marineer het vlees, afgedekt, 12 - 24 uur in de koelkast.

Dep de eendeborstfilets droog met keukenpapier en bestrooi ze op de zijde zonder vel met wat zout. Verhit de boter en bak de eendeborstfilets eerst ± 10 minuten op de velkant. Bak ze nog 5 - 8 minuten op de andere kant. Niet te gaar laten worden, het vlees moet rosé blijven. Haal uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Giet het bakvet voor het grootste deel uit de pan. Schenk 1 ½ dl van de marinade in de pan, roer de bosbessenjam erdoor en breng alles aan de kook. Voeg de room toe en laat de saus wat inkoken. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper. Roer als laatste de bosbessen door de saus.

Snij het vlees schuin in plakken en verdeel over de (voorverwarmde) borden. Schep er wat saus over/naast.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: