12 december 2008

Kerststol met marsepein

Kerststol met marsepein

Zo af en toe koop ik het tijdschrift GoodFood. Dit keer (decembernummer 2008) werd ik als een magneet aangetrokken door de foto op de cover: een prachtige ronde stol, gevuld met marsepein. Die moest ik natuurlijk maken!

Ik koop het blad maar af en toe want het is flink aan de prijs: bijna 9 euro! Ook al koop ik het niet, ik hoef niets te missen want alle recepten worden twee weken na verschijningsdatum van het tijdschrift gepubliceerd op de site van GoodFood (alle recepten vanaf januari 2002 kan je er terugvinden). Inmiddels ook het recept van deze Stollen wreath.

Het recept klopt als een bus. Het deeg is soepel en makkelijk om te maken en te verwerken. De vulling heb ik iets veranderd: in plaats van 100 gram mixed peel, heb ik 50 gram gekonfijte sinaasappelsnippers en 50 gram gehakte sukade gebruikt. De nootmuskaat heb ik weggelaten en vervangen door piment. De rozijnen en cranberries heb ik even in de magnetron op 500 Watt gezet, zo zwellen ze iets op en nemen de rum goed op. De sinaasappelsnippers en sukade heb ik niet meegeweekt in de rum. Ook nog belangrijk om te vermelden: de beschreven manier om de vulling erdoor te werken is echt geweldig. Geen gekledder met erdoor kneden, maar steeds vouwen en uitrollen. Ik heb de stol iets langer gebakken dan aangegeven in het oorspronkelijke recept. Na 20 minuten heb ik er een velletje aluminiumfolie over gelegd.

Zo mooi als op de foto van GoodFood met een groot gat in het midden is mijn stol helaas niet geworden. Ik heb namelijk geen rond bakblikje van 12 cm (zie recept hieronder voor uitleg) om mee te laten rijzen en te bakken. In de plaats daarvan heb ik tijdens het rijzen een jampot gebruikt. Voor het bakken heb ik die verwijderd omdat ik bang was dat het potje zou knappen in de oven. Het gat in het midden is daardoor kleiner geworden.

Kerststol met marsepein

Zo heb ik deze ontzettend lekkere stol gemaakt:

Kerststol met marsepein

Deeg:
  • 550 gram tarwebloem
  • 14 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 9 gram zout
  • mespunt piment
  • geraspte schil van 1 kleine citroen
  • 85 gram zachte ongezouten roomboter, in stukjes
  • 250 ml melk, lauwwarm
  • 60 gram ei, los geklopt
Vulling:
  • 85 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
  • 50 gram sukade, in stukjes
  • 4 eetlepels/60 ml bruine rum
  • 50 gram pistachenoten, gehakt
  • 300 gram marsepein
Afwerking:
  • los geklopt ei
  • 100 gram poedersuiker + 2 eetlepels water
  • cranberries
  • pistachenoten
  • reepjes gekonfijte sinaasappelschil
Meng de rozijnen, cranberries en rum in een kommetje. Zet eventueel ± 2 minuten op 500 Watt in de magnetron.

Doe bloem, gist, suiker, piment en geraspte citroenschil in de kom van een standmixer. Voeg de klontjes boter toe en wrijf met je vingers of met de platte klopper door het bloemmengsel. Voeg de melk en het ei toe en meng met de platte klopper door elkaar. Voeg het zout toe en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem kleven.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van ± 37 x 17 cm.

Meng de gekonfijte sinaasappelschil, sukade en pistachenoten door de rozijnen en cranberries (als het goed is hebben de rozijnen en cranberries alle rum opgezogen, zo niet laat dan eerst uitlekken en dep droog).

Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met de deegroller (of met je vingers) dicht.

Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer.

Kerststol met marsepein

Kerststol met marsepein

Dek het deeg af en laat het ± 20 minuten rusten en rol het dan uit tot een lap van ± 55 x 16 cm. Als het deeg tegenstribbelt laat het enkele minuten afgedekt rusten en ga dan verder met uitrollen.

Maak van de marsepein een rol die een paar cm korter is dan de deeglap. Leg de marsepein in het midden van de deeglap en rol het deeg op.

Kerststol met marsepein

Kerststol met marsepein

Leg de deegrol met de naad naar beneden op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. Maak er vervolgens een cirkel van. Druk de uiteinden goed op elkaar en "plak" met wat los geklopt ei aan elkaar. Zet in het gat in het midden een rond ingevet bakblik van ± 12 cm (of gebruik een leeg conservenblik), dan blijft de ring mooi van vorm.

Dek het deeg af en laat het 30 - 45 minuten rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC. Bestrijk het deeg met ei. Bak het brood in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en goudbruin. Dek zo nodig na ± 20 minuten af met aluminiumfolie. Leg het brood na het bakken op een rooster en laat het afkoelen.

Meng de poedersuiker met 2 eetlepels water en "drizzle" over de stol. Garneer met cranberries, pistachenoten en gekonfijte sinaasappelschil.

Kerststol met marsepein

De stol kan (zonder garnering) ingevroren worden.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Weer eens een heel ander soort ''stol'' en die ziet er ook super lekker uit Arden...

Als je zoals het recept aangeeft ipv. die jampot een leeg conservenblikje had gebruikt en dat even had ingevet,had je het zonder problemen mee kunnen laten rijzen en bakken en was het wel een mooi egaal ronde ring geworden.

En als ik de doorsnede van de ring zie,zou ik de marsepein voordat je daar een rolletje van maakt, iets ''afslappen'' met wat eiwit...(zoals je bijv. ook amandelspijs met wat losgeklopt heel-ei aanmaakt)...dan bakt het mooier aansluitend en zie je er geen opening tussen.

Alvast gezellige Kerstdagen gewenst.

Groetjes Cor.

Levine zei

Cor, ik had geen leeg conservenblikje vandaar dat ik het niet gebruikt hebt, maar wel vermeld. Een vol conservenblik wat ik vervolgens leeg had kunnen maken had ik trouwens ook niet. En een blik met een doorsnede van ± 12 cm al helemaal niet.

De volgende keer zal ik inderdaad de marsepein wat afslappen met eiwit. Bedankt voor de tip!

gipskruit zei

Ziet er heel lekker uit Arden.
En ja zo heb je de kelder vol staan met lege blikken en als je ze nodig hebt....Maar het is een mooie ronde stol geworden toch? en daar gaat het om o ja natuurlijk of die smaakt ook!

Monique zei

Hoi Arden, ziet er lekker en mooi uit!
Waar kun je dezer dagen nog aan marsepein komen? En zou deze in het recept ook vervangen kunnen worden door spijs?

Groeten,
Monique

Levine zei

Marsepein is vaak te koop (het hele jaar door) bij notenbars/kramen of bij de groothandel, bijv. Sligro (maar daar moet je wel een pasje van hebben). De marsepein kan heel goed vervangen worden door spijs.

Aranka zei

Hoi Arden,

Wat een mooie stol!
Ik ga hem volgende week ook maken. Ter voorbereiding heb ik vandaag de spijs al gemaakt - die kan dan nog even een weekje rusten en rijpen in de koelkast.

groetjes

Monique zei

Hoi Arden,
Ik heb de stol vandaag gemaakt, hij is goed gelukt, alleen de vorm niet helemaal..ondanks het meebakken van een rond ovenvast schaaltje.Maar goed, hij is wel lekker!!
Denk dat jullie morgen lekker zullen eten, na je receptenlawine te hebben gelezen..hahaha. Hoop dat je man ook zijn best doet Tweede Kerstdag.,,
Fijne dagen gewenst.
Monique

charlotte zei

dag Arden,

de kerststol ziet er prachtig uit, maar vind hem wel een beetje droog. Ben een onervaren kerststolmaker en vraag me of of dit zo hoort of dat ik misschien iets in de overtemperatuur moet aanpassen. Zie in sommige andere recepten ook een grotere hoeveelheid boter staan, in ieder geval bedankt voor de grote hoeveelheid recepten. Prachtig!
groeten en fijne feestdagen, Charlotte

Levine zei

Hoi Charlotte, hij hoort niet echt droog te zijn. Heb je misschien meer bloem toegevoegd?

Jij ook prettige feestdagen!