31 december 2011

2012

Vandaag is het de allerlaatste dag van het jaar. Een dag om het afgelopen jaar nog even te overdenken, maar vooral een dag om vooruit te kijken. Het is ook de dag voor oliebollen, champagne en goede wensen. Oliebollen bak ik ook dit jaar weer zelf, voor de derde keer op rij gebruik ik daarvoor het recept van Gerrit Jan, de Eetschrijver. Ik gebruik minder citroen en kaneel en dan zijn het voor ons de beste bollen die ik ooit gebakken heb.

Ik wens jullie een ontzettend goed 2012!

30 december 2011

Soep van bosuitjes

Soep van bosuitjes


Op 1 januari heb ik nooit zoveel trek in eten. De avond ervoor waarschijnlijk teveel oliebollen gegeten ....... Een niet al te zwaar soepje vind ik dan meestal wel genoeg.

Het lekkerst is deze soep natuurlijk als je hem maakt met zelfgetrokken kippenbouillon. Hoewel we er onlangs een grote vriezer bij hebben gekocht en ik visioenen had van grote pannen bouillon die ik zou gaan maken en in porties invriezen is dat er tot op heden nog niet van gekomen. Bij gebrek aan zelfgemaakte maak ik gebruik van bouillon/fond in potten (niet de potten bouillon in de supermarkt met stukjes kip erin!).

Soep van bosuitjes
  • 5 flinke bossen bosuitjes
  • 30 gram roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 grote aardappel, in dunne schijfjes
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • zout en versgemalen peper
  • 80 - 150 ml slagroom
  • olijfolie
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in malle ringetjes. Zet een klein gedeelte apart voor de garnering bij het opdienen.

Verhit de boter en de olie in een pan met dikke bodem, voeg de bosuitjes toe en bak ze op laag vuur en af en toe omscheppend in ± 20 minuten zacht. Ze mogen niet bruin worden. Voeg de schijfjes aardappel en de kippenbouillon toe. Breng het mengsel aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het mengsel zachtjes pruttelen totdat de aardappelschijfjes uit elkaar vallen. Dit duurt ± 30 minuten.

Laat de soep eventueel wat afkoelen en pureer met een staafmixer of in een foodprocessor. Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Zet de pan weer even op het vuur om de soep heet te laten worden.

Schep de soep in kommen of borden en garneer met de achtergehouden bosuitjes en een paar druppels lekkere olijfolie.

Bron: Saveur

22 december 2011

Bladerdeegtaartjes met paddenstoelen

Paddenstoelentaartje

Deze paddenstoelentaartjes zijn makkelijk om te maken en verrassend lekker. Je kunt ze als lunchgerecht serveren of – maak ze dan iets kleiner - bij de borrel of als voorafje.

Het recept vond ik in de laatste Elle Eten van dit jaar. Ik kon het niet laten en heb er wat aan geknutseld. In Elle Eten is het een vegetarisch gerecht, ik heb er nog wat pancetta aan toegevoegd èn ik heb meer paddenstoelen gebruikt. In de Elle eten wordt het een hoofdgerecht genoemd voor 4 personen, maar dan zit je elkaar na het eten nog wel aan te kijken.

Wie weet ga ik deze taartjes wel met kerst of oud en nieuw serveren, maar dan in een kleinere versie. Ook bak ik dan de bodems en de paddenstoelen alvast voor, dat scheelt weer werk voordat je ze wilt gaan serveren. De taartjes hoeven dan alleen nog even de oven in om warm te worden. Hoe je de kleinere bodems maakt en voorbakt staat in het recept bij de Bladerdeegtaartjes met ui, tomaat en Munsterkaas. Ook erg lekker trouwens!

Bladerdeegtaartjes met paddenstoelen
  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 500 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes
  • 100 gram pancetta of gerookt spek, in reepjes
  • 35 gram boter
  • 35 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 bosje platte peterselie, fijn geknipt
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • zout, versgemalen peper
  • 1 ei, losgeklopt
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een licht bebloemd werkvlak uit tot een lap. Snijd er (met behulp van bijvoorbeeld een schaaltje) vier cirkels van 15 cm Ø uit. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat nog even in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit een diepe koekenpan en smelt de boter erin. Bak de reepjes pancetta op halfhoog vuur uit en schep ze uit de pan. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze ± 5 minuten op hoog vuur, tot al het vrijgekomen vocht verdampt is. Doe de reepjes pancetta er weer bij en maak het geheel op smaak met zout en versgemalen peper. Neem de pan van het vuur en schep de Parmezaanse kaas, peterselie en knoflook door de paddenstoelen.

Kerf voor een opstaande rand elk deegrondje met een bot mes op 1 cm van de rand in (voorzichtig, snij het deeg niet helemaal door). Schep een kwart van het paddenstoelenmengsel op het midden van elke deegbodem. Kwast de rand in met ei.

Bak de taartjes in 20 minuten gaar en lichtbruin. Direct serveren.

19 december 2011

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs

VAN EIGEN BODEM

Mijn echtgenoot is een liefhebber van de Hollandse pot. Ik ben daar helemaal niet zo van. Ik maak het wel, want hoe is het gezegde ook alweer? De liefde van de man ……….

Groot was zijn vreugde dan ook toen hij ontdekte dat ik een nieuw kookboek aan mijn verzameling had toegevoegd: “Van eigen bodem. Zo lekker is de Hollandse keuken”. “Ha, we gaan weer lekker Hollandse pot eten” was zijn reactie.

In dit boek staan inderdaad meer dan 60 recepten voor lekkers van de Hollandse bodem. Authentieke gerechten die op traditionele wijze zijn bereid, maar ook veel recepten zijn met een hedendaagse knipoog omgetoverd tot een nieuw recept.

De schrijfsters, Annemieke en Ellen Heintges schrijven in hun voorwoord:
Dit kookboek is met veel plezier en zorg samengesteld. We hebben bestaande recepten herschreven en nieuwe toegevoegd. Proef zelf hoe lekker onze Hollandse keuken is en laat je verrassen door uiteenlopende gerechten. Lunch net als wij met een broodje ossenworst met piccalilly. En lange vingers bakken is echt niet moeilijk. Kies voor producten van eigen bodem en geniet van al het lekkers wat Nederland te bieden heeft.
De recepten zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: voorafjes, salades, soepen, hoofdgerechten, erbij, toetjes, koekjes en taart en broodjes en snacks. Voor ieder wat wils dus.

De recepten zijn simpel gehouden en ook simpel beschreven zodat iedereen ermee uit de voeten kan. Wel worden er in enkele recepten ingredienten gebruikt die je niet zomaar in de buurtsuper koopt zoals kalfswang, ganzenvet, procureur van Baambrugs big en strandkrabben. Op naar een speciaalzaak dus.

Ook leuk zijn de korte verhalen met foto’s van Nederlandse telers en leveranciers die in het boek tussen de recepten staan, onder andere over Willem&Drees, De bisschopsmolen en Jan Robben van de Aardbeienacademie.

Er zitten inmiddels al heel wat papiertjes tussen de bladzijden bij de gerechten die ik wil gaan maken. Om een paar voorbeelden te noemen: eendenborst met appelstroopjus, smeuïge likkepot, reerug met cantharellensaus (misschien als feestdis met kerst?), bitterkoekjespudding met rozijnen (toetje met kerst?), snert net iets anders en lange vingers.

Het eerste gerecht dat ik heb gemaakt uit het boek was meteen een schot in de roos: stoofpeertjes met saffraan en steranijs. Heel anders dan de stoofpeertjes die ik altijd maak, zeker zo lekker.

De peertjes laat je eerst een nacht marineren zodat alle smaken goed kunnen intrekken. De volgende dag worden ze in het marinadevocht gaar gestoofd. Ik heb ze net als mijn peertjes in rode wijn in de slowcooker gaar gestoofd. In het recept staat dan je met een meloenboor en scherp gerand lepeltje het klokhuis moet verwijderen. Dat heb ik geprobeerd, maar na drie misvormde peertjes ben ik ermee opgehouden en heb het klokhuis gewoon laten zitten. Het vocht heb ik nadat de peertjes gaar waren met wat aardappelzetmeel een beetje gebonden.

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs

  • 10 Gieser wildeman stoofpeertjes
  • 2 stuks steranijs (ik heb er 3 gebruikt)
  • ½ kaneelstokje (ik heb 1 stokje gebruikt)
  • paar draadjes saffraan
  • 100 gram suiker
  • 600 ml witte wijn
  • 200 ml vers geperst sinaasappelsap
Voorbereiden
Dag tevoren: schil de peertjes maar laat de steeltjes zitten. Verwijder met een meloenboor of scherp gerand lepeltje het klokhuis. Zet de peertjes rechtop in een pan waarin ze net naast elkaar passen. Doe de specerijen en suiker ook in de pan en schenk de wijn en het sap erbij. De peertjes moeten net onderstaan; voeg eventueel wat water toe. Laat ze een nacht afgedekt in de koelkast staan. Dan trekken de smaken goed in.

Bereiden
Stoof de peertjes in de marinade de volgende dag in 1 uur gaar en laat ze in het stoofvocht afkoelen. Bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast. De peertjes kunnen koud worden gegeten of warm ze eventjes op. Ze zijn een lekker bijgerecht bij varkensvlees en wild of als toetje met een bol ijs.

Van Eigen Bodem
Prijs: € 19,95
ISBN 978-90-77740-94-1
Uitgeverij De Boekenmakers

15 december 2011

Chocoladefudge met hazelnoten

Chocoladefudge met hazelnoten

Hebben jullie dat ook wel eens? Je ziet een boek en dat moet en zal je hebben. Je zet het in de kast en maakt er vervolgens nooit iets uit. Ik moet eerlijk bekennen dat dat mij wel eens overkomt. Zo ook met de Chocolade bijbel, waar het recept voor deze fudge uit komt. Het boek staat al een tijdje in mijn kast, maar ik heb er – voor zover ik me kan herinneren – nooit iets uit gemaakt. Tot onlangs dus ……

Er is niks mis met het boek, van de mooie foto’s krijg je trek en de recepten zijn duidelijk omschreven, vaak ook nog met stap-voor-stap foto’s erbij. Het boek start met de geschiedenis van chocolade, het geeft een overzicht van de beste chocoladeproducten in diverse landen, er wordt ingegaan op de bereiding van eetbare chocolade en de liefde en chocolade komt ook aan bod. Er staan meer 200 recepten in, verdeeld over verschillende hoofdstukken zoals luxueuze taarten, warme en koude nagerechten, koekjes, cakejes, koeken en repen. Het recept van deze fudge staat in het hoofdstuk bonbons, truffels en dranken.

Chocoladefudge met hazelnoten

  • 250 gram suiker
  • 375 gram gecondenseerde melk (de blikjes zonder suiker!)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 115 gram extra pure chocolade, heel fijn gehakt of geraspt
  • 75 gram hazelnoten (of amandelen of pistachenoten)
  • vierkant bakblik van 20 cm (niet groter, liever kleiner)
Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier.

Verwarm zachtjes de suiker, gecondenseerde melk en boter in een pan met dikke bodem, af en toe roerend, totdat de suiker helemaal is opgelost en het mengsel glad is.

Breng het mengsel aan de kook, onder af en toe roeren en kook tot de suikerthermometer 116 °C aanwijst of totdat een drupje van het mengsel in een glas koud water een balletje vormt.

Klopt van het vuur af het vanille extract, chocolade en noten erdoor. Klop krachtig tot je een glad romig mengsel hebt.

Giet het mengsel in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Laad de fudge opstijven en teken er vierkante stukken op af. Snijd deze pas door als de fudge helemaal is gestold. Haal de fudge uit de vorm. Bewaar luchtdicht op een koele plaats.

Bron: de Chocolade bijbel

12 december 2011

Recept kerststol + filmpje

Kerststol gebakken en gesneden@

Pling! Mailtje in mijn inbox. Afzender Freerk van TheBreadLab. Of ik het leuk zou vinden om een filmpje te maken. Uhh, tsja ….. ik denk het wel. Ja, leuk!

We waren het al snel eens over het onderwerp: het moest een kerststol worden. Op een regenachtige dag stond Freerk met zijn filmcamera en toebehoren voor de deur. In mijn keuken was het een aardige chaos. Er stond al een deeg te rijzen en er stonden overal bakjes met ingrediënten voor nog twee kerstbroden.

Na het uitpakken van alle attributen en een kopje koffie konden we beginnen. Ik kreeg een microfoon voor mijn neus en moest het recept oplezen. Zonder al te veel gehaper kreeg ik dat voor elkaar. Over! Want te snel, te eentonig en je hebt met het papier geritseld. O, was het al voor het echie?

Filmpje maken kerststol bakken
Freerk in actie. 

Afijn, om een lang verhaal kort te maken, aan het einde van de middag stond alles erop, film en geluid. Ik had werkelijk geen idee of Freerk er wat van kon maken. Hoe vaak heb ik al niet een stol gebakken en waarom ging het juist nu niet helemaal naar mijn zin? Toch een beetje zenuwachtig geweest of wilde ik het misschien te goed doen?

Edit: Het filmpje was ik jarenlang kwijt maar ik heb het weer teruggevonden, klik hier om het te bekijken.

Nog enkele opmerkingen en tips vooraf:
  • Gebruik sterke tarwebloem, bij voorkeur tarwebloem met een eiwit-/proteïnegehalte van 12% of hoger. Ik heb Amerikaanse patentbloem met een eiwitgehalte van 13.8% gebruikt.
  • Voeg de boter pas na ± 8 minuten kneden aan het deeg toe. Niet eigenwijs zijn en eerder doen! Je krijgt dan echt een ander deeg. De bloem heeft dan namelijk niet de tijd om het vocht op te nemen.
  • In plaats van koek- of speculaaskruiden kun je ook kaneel of een mengsel van kaneel, piment, kardemom en gemberpoeder gebruiken. Let op met de hoeveelheid kaneel. Kaneel heeft namelijk een nadelige invloed op de gist. Je kunt uiteraard de kruiden ook weglaten.
  • Voeg een theelepel vanille- of amandelextract toe aan het deeg en/of de geraspte schil van een sinaasappel.
  • Laat het deeg na het kneden 15 minuten, afgedekt, rusten. Na deze rusttijd is het makkelijker om de vulling erdoor te mengen.
  • Varieer met de vulling, doe er vooral in wat je lekker vindt! Zo voeg ik zelf regelmatig ook nog gedroogde cranberry’s toe.
  • De vulling in onderstaand recept is 100%, dat wil zeggen dat er evenveel vulling als bloem in gaat. Je kunt als je dat lekker vindt meer vulling toevoegen, bijvoorbeeld 140%.
  • Wel de krenten en rozijnen bij voorkeur de avond van tevoren ± 15 minuten in lauw water en laat ze de hele nacht uitlekken/drogen in een vergiet. Ook de amandelen kan je - apart van de krenten/rozijnen - wellen.
  • Wel de krenten en rozijnen in bruine rum voor weer een andere smaak. Laat ze dan ook goed uitlekken/drogen voordat je ze door het deeg mengt.
  • In het filmpje laat ik zien hoe je met de hand de vulling op een snelle en doeltreffende manier door het deeg verdeeld. Ook in het recept hieronder staat deze manier van vulling door deeg verdelen uitgebreid beschreven.
  • Je kunt de vulling er ook met een kneedmachine door mengen, maar wees voorzichtig dat je de krenten en rozijnen dan niet stuk kneed. Als je de vulling kapot kneed komen de suikers uit de krenten en rozijnen vrij en dat kan een nadelige invloed hebben op de rijs.
  • Leg bovenop de rol amandelspijs amarenenkersen (blik/pot).

    Vulling kerststol
Kerststol met amandelspijs

Deeg:
  • 375 gram tarwebloem (>12% eiwit/proteïne)
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram kristalsuiker
  • 160 gram volle melk, lauwwarm
  • 60 gram ei, los geklopt
  • ½ theelepel koek- of speculaaskruiden
  • 7 gram zout
  • 75 gram zachte ongezouten roomboter, in blokjes
Vulling 1:
  • 50 gram krenten
  • 100 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram gele rozijnen
  • 25 gram sukade, gesnipperd
  • 50 gram oranjesnippers
  • 50 gram amandelen, grof gehakt
Vulling 2:
  • 200 gram amandelspijs
  • 20 gram citroenrasp (potje dr. Oetker)
  • ± 1 eetlepel los geklopt ei
Afwerking:
  • 30 gram roomboter, gesmolten
  • poedersuiker
Wel (de avond van tevoren) de krenten en rozijnen 15 minuten in lauw water. Laat ze in een vergiet uitlekken/drogen en dep ze zonodig goed droog voor gebruik. Meng de krenten en rozijnen met de rest van de vulling.

Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken (zie filmpje). Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter 1 voor 1 toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken (zie filmpje). Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken (zie filmpje). Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Vulling 1 erdoor kneden: laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan. Kneed er dan vulling doorheen. Dit kan met de kneedmachine of met de hand.

Met de hand: stort het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met een deegroller uit tot een lap ter grootte van een A4. Verdeel 1/3 van de vulling over de deeglap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met je vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken nog twee keer (zie filmpje).

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur ± 60 minuten rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Vulling 2: meng de amandelspijs met de citroenrasp en het losgeklopte ei. Zet apart tot gebruik.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk het deeg met je handen of rol het met een deegroller uit tot een ovaal van ± 2 cm dik. Laat de boven- en onderkant van het deeg iets dikker. Leg de rol amandelspijs in het midden van het deeg.

Kerststol vormen
Voor een extra lekkere smaak leg je een rijtje
amarenenkersen bovenop de amandelspijs

Vouw de bovenkant van het deeg over de amandelspijs (vouw de bovenkant iets verder dan de onderkant) en druk de naad met de zijkant van je hand goed dicht (zie filmpje). Draai het deegstuk om en leg het op een bakplaat, bekleed met een bakmatje of bakpapier.

2e rijs kerststol

Dek het deeg af met ingevet plastic folie.

2e rijs kerststol3

2e rijs: laat het deeg op kamertemperatuur 45 - 60 minuten rijzen. Het deeg hoeft niet in volume te verdubbelen. Let op: laat het deeg niet te lang rijzen, de stol zal anders inzakken. Een stol is minder luchtig dan een 'gewoon' brood.

Oven voorverwarmen: verwarm de oven tijdens de 2e rijs voor op 180 °C.

Bakken in een oven met boven- en onderwarmte: bak de stol in het midden van de oven in ± 35 minuten gaar en bruin. Verlaag na ± 20 minuten de temperatuur naar 160 °C. Dek zonodig de bovenkant van de stol af met een velletje aluminiumfolie.

Bakken in een Rofco oven: verwarm de oven voor op 180/190 °C. Bak de stol tot hij begint te kleuren (7 - 10 minuten). Verlaag dan de temperatuur naar 50 °C. Bak de stol in ± 35 minuten gaar en bruin.

Leg de stol direct na het bakken op een rooster. Bestrijk de stol na 10 minuten met gesmolten of geklaarde boter en bestrooi met poedersuiker. Laat de stol op het rooster helemaal afkoelen.

Workshops Kerststol bakken
Deze foto is genomen tijdens de workshop feestelijk brood,
stollen gemaakt door de deelnemers


Bestrooi voor het serveren nogmaals met poedersuiker.

De stol kan (zonder de poedersuikerlaag) prima ingevroren worden.

09 december 2011

Voorproefje van wat komen gaat

Voorproefje van een aantal van de komende recepten.
Bij één van de recepten zelfs een filmpje met ondergetekende in de hoofdrol.

So stay tuned :-)

Stoofpeertjes met saffraan en steranijs
Chocoladefudge met hazelnoten

Paddenstoelentaartje
Paddenstoelentaartje

Aardappelpoffertjes
Aardappelpoffertjes

Kerststol

Kerststol
Kerststol met een vulling van amandelspijs en amarenenkersen

08 december 2011

Eendenborst met sinaasappeljus

Eendenborst met sinaasappeljus en aardappelpoffertjes

Het bereiden van dit gerecht is een fluitje van een cent, mooi op een bord en op de foto zetten is weer een heel ander verhaal. Ik vind het heel knap, hoe koks hun borden opmaken, ik kan het nog steeds niet! Zeker niet als ik haast heb, als er ondertussen wordt geroepen dat het eten koud wordt. Het werd dus hup op de borden en aanvallen ..... en dan krijg je dus een hele ongezellige foto.

Het recept viste ik uit een stapel printjes op mijn bureau. Waar ik het vandaan heb weet ik werkelijk niet meer. Wat ik wel weet is dat ik het al eerder gemaakt heb want er staan twee krulletjes bij :-).

Eendenborst met sinaasappeljus
Recept printen
  • 4 (tamme) eendenborstfilets
  • zout
  • versgemalen peper
Voor de sinaasappeljus:
  • sap van 3 sinaasappels
  • 1 dl Grand Marnier
  • 1 eetlepel/15 ml vloeibare honing
  • 1 kruidnagel
Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en dep ze met keukenpapier droog. Snijd met een scherp mes een ruitjesmotief in het vel van de eendenborstfilets.

Eendenborstfilet

Bestrooi het vlees aan de kant zonder vel met zout en versgemalen peper. Bak de eendenborstfilets in een droge koekenpan op halfhoog vuur eerst op de velkant, ± 6 minuten. Bak vervolgens de andere kant, ± 4 minuten. Niet te lang laten bakken, het vlees moet rosé blijven. Neem de filets uit de pan, leg ze op een bord en houd ze warm onder aluminiumfolie.

Schenk het bakvet op twee eetlepels na uit de pan. Voeg sinaasappelsap, Grand Marnier, honing en kruidnagel toe. Breng al roerend aan de kook. Laat het mengsel op hoog vuur inkoken tot een stroperige jus. Verwijder de kruidnagel uit de jus.

Serveren:
Snijd het vlees in schuine plakjes. Verdeel het vlees in over vier voorverwarmde borden (zet ze even in de oven om warm te worden) verdelen. Lepel de jus over het vlees.

Wij aten er haricots vert en aardappelpoffertjes bij.

05 december 2011

Kerstrecept: sterbroodjes met honing en anijs

Sterbroodje met honing en anijs-16

Deze broodjes zijn altijd een succes en op een feestelijk gedekte kerst ontbijttafel mogen ze eigenlijk niet ontbreken. Leuk om te maken en als je eenmaal het foefje weet vergeet je het nooit meer.

Al heel wat mensen hebben deze zoete broodjes gemaakt tijdens de workshop "bakken voor de feestdagen" en iedereen is enthousiast, zowel over de smaak als de vorm.

Heb je geen of weinig ervaring met brood bakken, maar wil de je deze feestelijke broodjes toch maken? Neem dan een pak broodmix voor wit brood en voeg daar extra boter en gemalen anijszaad aan toe.

Voor de bovenkant gebruik ik grove suiker, zogenaamde appelflapsuiker.

Sterbroodjes met honing en anijs (12 - 14 stuks)

Deeg:
  • 450 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • ¾ theelepel gemalen anijszaad
  • 8 gram zout
  • 200 gram volle melk, lauwwarm
  • 1 groot ei (60 ml), los geklopt
  • 60 gram vloeibare honing
  • 50 gram zachte ongezouten roomboter
Garnering:
  • grove suiker (appelflapsuiker) of rietsuiker
Verder:
  • creditcard/(betaal)pasje, afgewassen voor gebruik
Werkwijze deeg kneden in standmixer: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg kneden in een broodbakmachine: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in de bak en kneed met de deeghaak in ± 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

Werkwijze deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in ± 10 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken. Weersta de neiging om bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf tijdens het kneden minder plakkerig. Het deeg voelt qua plakkerigheid aan als de plakrand van een Post-it blaadje.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (niet kneden!) en verdeel het met een deegsteker in 12 - 14 gelijke stukjes.

Sterbroodje met honing en anijs-1

Bol ieder stukje deeg op. Laat de bolletjes afgedekt ± 10 minuten liggen.

Sterbroodje met honing en anijs-2

Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat. Zorg dat het deegstukje rond blijft.

Sterbroodje met honing en anijs-3

Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en

Sterbroodje met honing en anijs-4

strooi er suiker op.

Sterbroodje met honing en anijs-5

Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van een creditcard/(betaal)pasje een insnijding, zorg er voor dat de zijkanten heel blijven.

Sterbroodje met honing en anijs-6

Sterbroodje met honing en anijs-7

Snijd het deeg nog 3 x op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat.

Sterbroodje met honing en anijs-8

Sterbroodje met honing en anijs-9

Sterbroodje met honing en anijs-10

Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het binnenstebuiten.

Sterbroodje met honing en anijs-11

De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje.

Sterbroodje met honing en anijs-12

Leg de sterren met de suikerkant naar boven en een paar centimeter uit elkaar op een bakblik bekleed met een bakmatje of bakpapier (of verdeel ze over 2 bakblikken, bak de sterren direct na elkaar). Dek af met ingevet plastic folie.

Sterbroodje met honing en anijs-14

2e rijs: laat de sterren op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 °C.

Bakken: bak de sterren in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Sterbroodje met honing en anijs-15

Heerlijk met wat boter en jam!

Tip: de broodjes kunnen prima ingevroren worden.

29 november 2011

4 december: Nationale antipakjesavond

Net als vorig jaar heeft Karin Luiten 4 december uitgeroepen tot Nationale antipakjesavond.

Het is mij net als Karin een raadsel waarom zoveel mensen nog niet weten dat je voor lekker en makkelijk koken heus geen pakjes of zakjes nodig hebt. Pakjes en zakjes lijken makkelijk, maar veel tijd win je er niet mee en zeker geen smaak! Ook moet je vaak zelf nog van alles bijvoegen, waarom dan niet het gerecht helemaal zelf maken? De kruidenmengsels die in zakjes en pakjes zitten bevatten altijd te veel zout, onnodige suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Dat valt niet te rijmen met gezond en ook niet met lekker.

Mijn zus en ik verschillen als dag en nacht. Ze houdt in tegenstelling tot ondergetekende niet zo van eten en is gek op pakjes en zakjes “want veel te makkelijk hoor” en “tja, ik vind het nou eenmaal lekker.... Bovendien vind ik het wel handig dat het steeds hetzelfde smaakt, dat geklooi met potjes kruiden en specerijen die altijd vies worden en over de datum zijn” schreef ze op mijn Facebookpagina nadat ik ook daar een oproep had gedaan om op 4 december zonder pakjes en zakjes te koken. Over smaak valt te twisten ……. Ik denk dat zij en ik daar nooit uitkomen, maar ik hoop echt dat zij op 4 december - en vaker - de zakjes en pakjes links laat liggen zodat ze weer kan proeven hoe iets echt kan smaken. Misschien krijgt ze dan weer wat meer zin in eten.

Ik sluit me van harte aan bij de oproep van Karin om op 4 december zonder pakjes en/of zakjes te koken. Jullie, mijn lezers, doen toch ook mee?

Hieronder een aantal suggesties voor (h)eerlijke gerechten die snel klaar zijn en die zonder al te veel poespas en zonder pakjes en zakjes te maken zijn:

- Pasta met klassieke tomatensaus
- Kipfilet met zoetzure saus
- Fettucine met romige spinazie en geroosterde tomaten
- Kip met groenten in zoetzure saus
- Thaise roergebakken kip met basilicum
- Varkenshaas in soja-/hoisinsaus
- Kip met kerrie *
- Verse pasta met ei-speksaus
- Zuurkoolschotel met appeltjes uit de oven
- Rode kool met cider en appel

* In het bericht over Kip met kerrie schrijf ik over mijn moeder en haar plezier in koken en ook over mijn zus die niet zo van eten houdt. Lees ook haar commentaar onder het bericht waarin ze toegeeft dat ze met pakjes en zakjes kookt ....).

Tip: wil je vaker zonder zakjes en pakjes koken en toch je favoriete gerechten blijven maken maar je weet niet hoe? Koop het boek Koken met Karin - Zónder pakjes en zakjes. In dit boek laat Karin je onder andere zien hoe je de populaire kant-en-klaar gerechten zelf kunt maken.

21 november 2011

Brood met veel zaadjes - Many Seed Bread

Brood met veel zaadjes / Many-Seed Bread

Het recept van dit heerlijke brood komt uit het boek Peter Reinhart’s Artisan Bread every day. Ik heb het boek al een tijdje in mijn bezit en ik moet eerlijk bekennen dat ik er eerst niet zo enthousiast over was. Daar ben ik inmiddels – nadat ik er een aantal broden uit gemaakt heb – op teruggekomen.

De werkwijze van de broden uit dit boek is iets anders. Het deeg is natter en wordt direct na het (korte) kneden in de koelkast gezet. De 1e rijs vindt dus plaats in de koelkast. Voordeel hiervan is dat het brood meer smaak krijgt omdat het deeg langer de tijd krijgt om te fermenteren. Je kunt het deeg enkele dagen in de koelkast bewaren. Op de bakdag haal je het deeg 2 – 3 uur voordat je het wilt gaan bakken uit de koelkast. Omdat het deeg koud is duurt het langer voordat het genoeg gerezen is om te bakken.

Bij elke recept in het boek worden de hoeveelheden aangegeven in cups, ounces en grammen. Hoewel Peter in het begin van het boek aangeeft dat Europese bakkers in hun deeg iets minder vocht moeten gebruiken omdat de Europese bloem minder vocht aankan heb ik me precies aan het recept gehouden, tenminste qua hoeveelheid vocht. Het deeg is inderdaad iets natter, maar doordat het in de koelkast overnacht is het (de volgende dag) makkelijk te vormen omdat het deeg dan koud is. Bovendien nemen de zaadjes en pitten gedurende de tijd in de koelkast nog wat van het vocht op. Voordeel van een natter deeg is ook dat het uiteindelijke brood langer vers blijft: water is de beste natuurlijke broodverbeteraar!

Peter gebruikt in dit brood ook nog 56,5 gram honing (of bruine basterdsuiker), maar die heb ik weggelaten. Dit brood heeft helemaal geen zoet nodig. De zonnebloempitten en pompoenpitten kan je even licht roosteren, maar die stap heb ik overgeslagen. Ik heb wel geroosterde sesamzaadjes gebruikt.

Ik heb 2 busbroden van het deeg gemaakt, maar je kunt er ook batards, stokbroden, boules of kleine broodjes van maken. 

Zo heb ik het gemaakt:

Brood met veel zaadjes – Many-Seed Bread
2 broden

  • 638 gram tarwebloem
  • 85 gram volkorenmeel (of roggemeel)
  • 57 gram (geroosterde) sesamzaadjes
  • 28 gram zonnebloempitten
  • 28 gram pompoenpitten
  • 28 gram lijnzaad (heel)
  • 17 gram zout
  • 14 gram instant gist
  • 340 gram water, 20 - 25 °C
  • 170 gram volle melk (karnemelk kan ook), 20 - 25 °C
  • zonnebloempitten voor de bovenkant
  • 2 broodbakblikken van ± 21 cm, ingevet

Dag van tevoren

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe tarwebloem, volkorenmeel, zaadjes en pitten, zout, gist, water en melk in de kom. Meng de ingrediënten met de platte klopper en op lage snelheid 2 minuten. Laat het deeg afgedekt 5 minuten rusten.
Kneed het vervolgens met de kneedhaak (KitchenAid stand 2, Bear Varimixer stand 1) in 6 minuten tot een licht kleverig deeg.

Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom goed af en zet de kom direct in de koelkast.

Bakdag

Haal het deeg 2 – 3 uur voordat je het wilt gaan bakken uit de koelkast. Vorm de broden direct nadat het deeg uit de koelkast komt.  Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken. Druk de lucht uit het deeg en vorm beide stukken deeg tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegballen om en laat ze afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm vervolgens beide stukken deeg tot een brood, klik hier voor een filmpje:
  • rol het deeg (van links naar rechts) met een deegroller uit tot een rechthoek;
  • vouw de rechterkant (vanaf de lange kant) tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
  • rol het deeg weer met een deegroller uit (niet breder dan het bakblik);
  • rol het deeg vanaf de bovenkant stevig op en knijp de naad dicht;
  • besproei/bestrijk de bovenkant van het deeg met wat water en rol door zonnebloempitten;
  • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.
Dek het deeg af  (bijvoorbeeld met een douchemuts) en laat het op kamertemperatuur tot bijna in volume verdubbelen. Dit zal – afhankelijk van de omgevingstemperatuur – 1 ½ - 2 ½ uur duren. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. Tip: Het deeg is leidend!

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).

Bak de broden 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 ºC. Bak de broden in nog 15 minuten gaar en bruin. Het brood is gaar als de interne temperatuur (te meten met een kernthermometer) 95 °C is.

Rofco oven: verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broden totdat ze gaan kleuren - 7 - 10 minuten - en verlaag dan de temperatuur naar 50 °C. Totale baktijd: 35 minuten.

Stort de broden direct na het bakken uit het bakblik op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden.

06 november 2011

Meatless monday: pasta met klassieke tomatensaus

Pasta met klassieke tomatensaus

In het kader van “meatless Monday” proberen we op maandag geen vlees te eten. Dat lukt niet altijd, het zit nog niet helemaal in mijn systeem. Soms eten we op een andere dag in de week geen vlees en daar gaat het eigenlijk om: eet 1 dag per week geen vlees, beter voor je eigen gezondheid en beter voor het milieu. Meer informatie over meatless monday is hier (Engels) en hier (Nederlands) te lezen.

Morgen (maandag!) eten we pasta met een klassieke tomatensaus. Lekker en snel klaar. In de zomer gebruik ik verse rijpe pruimtomaten voor de saus, de rest van het jaar gebruik ik tomaten uit blik.

Het recept komt uit het boek Masterclass – Alles over pasta. Mooi boek met veel uitleg. 

Pasta met klassieke tomatensaus
  • 60 gram roomboter
  • 2 wortelen, geschild en in blokjes
  • 1 kleine stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine ui, in kleine blokjes
  • 1 kilo pruimtomaten, ontveld, het zaad verwijderd en in blokjes OF 2 blikken tomatenblokjes
  • zout en peper naar smaak
  • 500 gram gedroogde penne (of anders pasta)
  • 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
  • 15 gram roomboter
  • 60 gram vers geraspte Parmigiano-Reggiano

De soffrito voor de saus maken
Verhit de boter in een braadpan. Voeg zodra de boter gesmolten is en het schuim is weggetrokken de wortel, bleekselderij en ui toe. Laat onder af en toe omscheppen ongeveer 15 minuten bakken tot de ui glazig is en de wortel en bleekselderij volledig gaar zijn. Draai het vuur zo nodig wat lager, zodat de groenten niet te bruin worden. Daardoor zou de saus namelijk bitter van smaak worden. Schep er zo nodig een eetlepel warm water door om het kookproces te vertragen.

De saus laten sudderen
Voeg de tomaten, het zout en de peper toe en breng aan de kook tot de saus begint te borrelen. Draai het vuur zo lag mogelijk en laat onder af en toe roeren circa 20 minuten sudderen tot de saus dik is en het tomatensap verdampt is. Proef de saus en breng zonodig op smaak met zout en peper.

De penne koken en afgieten
Kook terwijl de pasta staat te sudderen een grote pan met water aan de kook en voeg circa 2 eetlepels zout toe. Doe de pasta er in een keer in en roer losjes om. Laat de pasta onder af en toe roeren koken tot hij beetgaar (al dente) is. Doe wat kookwater in een vuurvast schaaltje. Dit kan je gebruiken om tijdens het omscheppen van de pasta met de saus de consistentie aan te passen. Giet de pasta af in een vergiet en laat hem uitlekken. De pasta moet nog wat vochtig blijven.

De penne en de saus mengen
Doe de uitgelekte pasta in de pan met de saus en schep met behulp van twee lepels om tot de pasta gelijkmatig met de saus is bedekt. Voeg wat van het achtergehouden kookwater over als het mengsel te droog is. Schep er de basilicum en de boter door tot alles goed gemengd is. De boter zorgt voor een romige saus. Neem de pan van het vuur en schep er de kaas door.

Het gerecht serveren
Verdeel met een grote lepel de pasta met de saus over voorverwarmde borden. Dien onmiddellijk op.

30 oktober 2011

12 november: kookboeken ruilen, kookworkshops en proeverijen bij kookwinkel Oldenhof

Op 12 november organiseren kookwinkel Oldenhof in Hilversum en de ‘Kookboek van het jaar verkiezing’ een dag vol activiteiten.

Eén van de activiteiten is een heuse kookboekenruil.
Kookboekenruil? Ja, je leest het goed! Je kunt op deze dag kookboeken ruilen. Het werkt heel simpel: je neemt één of meerdere kookboeken mee waar je op uitgekeken bent en je ruilt deze met een boek of boeken uit de uit de grote kast vol met oude en nieuwe kookboeken.

Je kunt ook deelnemen aan workshops van de kookboekauteurs Joke Boon, meneer Wateetons en anderen. Daarnaast zijn er signeersessies, demonstraties, proeverijen en hapjes en drankjes van onder andere Katies Cookies en Eef & Lien.

Uit de keuken van Levine is er die dag ook bij! Ik ben die dag tussen 12.00 en 17.00 uur te vinden in de kookstudio op de 2e etage waar ik verschillende broodjes en andere lekkernijen ga bakken.

Noteer 12 november alvast in je agenda en kom proeven, ruil je boek(en), laat je kookboek signeren en/of ontfutsel kookgeheimen!

22 oktober 2011

24Kitchen: Kaneelbollen/Kanelbullar

Kanelbullar

Sinds 1 oktober is 24Kitchen, de nieuwe foodzender, in veel huiskamers 24 uur per dag en 7 dagen per week te ontvangen. 24Kitchen biedt dagelijks nieuwe afleveringen van verschillende kookprogramma’s, altijd boordevol inspiratie. De recepten zijn gezond, worden bereid met verse producten, en worden duidelijk uitgelegd zodat iedereen thuis kan meekoken.

Eén van de eerste programma's die ik zag was The Taste of Life Travel, met daarin een item over kanelbullar, Zweedse kaneelbollen. Rudolph van Veen brengt in deze aflevering een bezoek aan Stockholm en vertelt over deze beroemde Zweedse lekkernij. Uiteraard maakt hij ze ook na!

Het recept is ook op de site van 24Kitchen te vinden. Prettig is dat het recept vergezeld gaat van een filmpje, waarin je Rudolph de kanelbullar ziet maken. Handig ook voor diegenen die 24Kitchen niet op tv kunnen ontvangen! Voor het bekijken van de filmpjes moet je je wel eerst (gratis) registreren.

Dit recept is natuurlijk kat in 't bakkie voor mij :-). Ik kon bijna niet wachten om de keuken in te duiken!

Inmiddels heb ik ze gemaakt en iedereen die ze geproefd heeft was erg enthousiast.

Mijn bevindingen:
  • De beschrijving van het recept is wat kort door de bocht. Iemand die nog nooit brooddeeg heeft gemaakt heeft naar mijn mening meer informatie nodig om tot een goed eindresultaat te komen.
  • De hoeveelheid zout (1 theelepel) vind ik te weinig, ik heb daarom iets meer toegevoegd: 10 gram. Volgende keer als ik ze ga maken (en dat gaat zeker gebeuren) voeg ik 13,6 gram zout (= 1,6%) toe, want ik vond de smaak te flauw.
  • Het recept klopt verder als een bus! Na het kneden is het een zeer soepel en makkelijk te verwerken deeg.
  • Het deeg heb ik met de Bear Teddy Varimixer gekneed totdat de gluten volledig ontwikkeld waren en er een vliesje van het deeg kon worden getrokken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een balletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het snel scheurt is het deeg nog niet goed gekneed.
  • Het deeg dat Rudolph staat te kneden het filmpje is heel stevig, mijn deeg was vochtiger en veel soepeler en had ook meer volume.
  • De rijstijden die vermeld staan in het recept zijn te kort. Ik heb de kaneelbollen op kamertemperatuur laten rijzen, 1e rijs ± 50 minuten, 2e rijs ook ± 50 minuten.
  • De kaneelbollen zijn erg groot, ik heb ze in 20 minuten gaar gebakken. De in het recept vermelde tijd, 15 minuten, is te kort.
  • Resultaat: heerlijke luchtige kaneelbollen die naar meer smaken!

Kanelbullar

08 oktober 2011

Workshop brood bakken: nieuwe data in oktober, november en december

In mijn vorige bericht schreef ik dat ik vanaf oktober nog meer tijd heb voor Uit de keuken van Levine en dat betekent dat ik ook meer tijd heb voor het geven van workshops.

In het overzicht staan dan ook nieuwe data vermeld voor oktober, november en december. Het overzicht wordt binnenkort nog verder aangevuld. Andere data zijn op aanvraag. "Verzoeknummers" om andere broden/broodjes te leren bakken (bijvoorbeeld croissants) dan vermeld in het overzicht zijn ook mogelijk.

De volledige informatie (locatie, algemene voorwaarden en wijze van aanmelden) is te vinden onder het tabblad Workshop/cursus Brood bakken bovenaan de pagina.

Op vrijdag 2 december geef ik bij kookwinkel Oldenhof een workshop brood bakken voor de feestdagen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Start is 11.00 uur. Meer info op de site van Oldenhof.

29 september 2011

5 jaar: feestje!

Mijn weblog bestaat 5 jaar! Dat is toch wel een feestje waard :-).

25 september 2006, zette ik mijn eerste bericht op dit weblog. Inmiddels is er een heleboel veranderd, zo ben ik in januari van dit jaar gestart met mijn eigen bedrijf Uit de keuken van Levine. Ik schreef ter gelegenheid daarvan het artikel Nieuw jaar, nieuwe kansen. Vanaf deze week heb ik nog meer tijd voor Uit de keuken van Levine en dat betekent nog meer nieuwe kansen!

Met veel plezier schrijf ik nog steeds over wat ik bak en kook in mijn keuken en ook met heel veel plezier geef ik wekelijks workshops brood bakken. Iedere workshop is anders en altijd leuk. De liefde voor (h)eerlijk eten, koken en bakken is altijd de bindende factor.

Uit de keuken van Arden is veranderd in Uit de keuken van Levine. Lees in het artikel Nieuw jaar, nieuwe kansen het hoe en waarom van deze naamsverandering.

Voortaan is mijn weblog ook te bereiken via http://www.uitdekeukenvanlevine.nl
Het oude blogspot.com weblogadres blijft overigens ook gewoon bestaan.

17 september 2011

Hartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Niks erger dan een zompige ongare bodem van een hartige taart. Dit probleem is heel gemakkelijk te voorkomen door de bodem eerst voor te bakken. Iets meer werk, maar succes verzekerd!

Deze hartige taart heb ik gebakken in een nieuwe, hele handige, vorm. Deze vorm (de Duo Silicone & Ceramics bakvorm van Lékué) heeft een rand van siliconen en een losse bodem van keramiek. De bodem druk je er na het bakken heel makkelijk uit. Voordeel van de keramieken bodem is dat je er met een mes op kunt snijden!
Hartige taart met broccoli


Deeg:
  • 200 gram tarwebloem
  • ¼ - ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei maat L, los geklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling:
  • 100 gram gerookt spek, in reepjes
  • 1 kleine struik broccoli, in kleine roosjes
  • 100 gram gruyère, vers geraspt
  • 2 eieren, maat L
  • 200 ml slagroom
  • zout en versgemalen peper
Verder:
  • ronde lage taartvorm, ± 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)
Deeg:
Meng de tarwebloem en het zout in een kom door elkaar. Voeg de blokjes boter toe en roer erdoor.

Hartige taart met broccoli

Snijd de blokjes boter met twee messen of een pastryblender (zie foto hieronder) door de bloem.

Hartige taart met broccoli

Roer de melk en het losgeklopte ei met een vork door het bloemmengsel.

Hartige taart met broccoli

Kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. Werk snel, niet te lang kneden anders wordt de deegbodem taai. Je kunt dit deeg uiteraard ook in een foodprocessor maken.

Hartige taart met broccoli

Druk het deeg plat tot een ronde schijf en verpak het in plastic folie. Leg het minstens 1 uur in de koelkast.

Hartige taart met broccoli

Vulling:
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Kook de broccoliroosjes in een paar minuten beetgaar. Klop de eieren met de slagroom los en breng op smaak met peper en zout.

De bodem:
Haal het deeg uit de koelkast en laat het in ± 15 minuten wat zachter worden.
Rol het met een deegroller op een licht bebloemde werkplek uit tot een ronde lap, een paar centimeter groter dan de vorm.

Hartige taart met broccoli

Vouw het deeg in vieren.

Hartige taart met broccoli

Vouw het in de bakvorm weer uit.

Hartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Hartige taart met broccoli

Druk het deeg voorzichtig uit in de vorm.

Hartige taart met broccoli

Snijd/knip de rand mooi bij.

Hartige taart met broccoli

Zet de vorm – afgedekt met plastic folie – 30 minuten in de vriezer of een uurtje in de koelkast. Zo voorkom je dat de rand inzakt tijdens het voorbakken.

Verwarm intussen de oven voor op 220 °C.

Prik de deegbodem met een vork in.

Hartige taart met broccoli

Leg bakpapier op de deegbodem en doe daar de steunvulling op.

Hartige taart met broccoli

Bak de bodem op een bakplaat in het midden van de oven 10 - 15 minuten, verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 5 minuten.

Hartige taart met broccoli

De taart afbakken:

Verlaag de oventemperatuur naar 200 °C.

Verdeel de spekreepjes, de broccoliroosjes en de geraspte kaas over de voorgebakken bodem. Schenk het ei-/slagroommengsel erover.

Hartige taart met broccoli

Bak de hartige taart in het midden van de oven in 30 minuten bruin en gaar. Verlaag na 15 minuten de temperatuur naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is. Laat de taart ± 5 minuten afkoelen voor het aansnijden.

Hartige taart met broccoli