22 oktober 2011

24Kitchen: Kaneelbollen/Kanelbullar

Kanelbullar

Sinds 1 oktober is 24Kitchen, de nieuwe foodzender, in veel huiskamers 24 uur per dag en 7 dagen per week te ontvangen. 24Kitchen biedt dagelijks nieuwe afleveringen van verschillende kookprogramma’s, altijd boordevol inspiratie. De recepten zijn gezond, worden bereid met verse producten, en worden duidelijk uitgelegd zodat iedereen thuis kan meekoken.

Eén van de eerste programma's die ik zag was The Taste of Life Travel, met daarin een item over kanelbullar, Zweedse kaneelbollen. Rudolph van Veen brengt in deze aflevering een bezoek aan Stockholm en vertelt over deze beroemde Zweedse lekkernij. Uiteraard maakt hij ze ook na!

Het recept is ook op de site van 24Kitchen te vinden. Prettig is dat het recept vergezeld gaat van een filmpje, waarin je Rudolph de kanelbullar ziet maken. Handig ook voor diegenen die 24Kitchen niet op tv kunnen ontvangen! Voor het bekijken van de filmpjes moet je je wel eerst (gratis) registreren.

Dit recept is natuurlijk kat in 't bakkie voor mij :-). Ik kon bijna niet wachten om de keuken in te duiken!

Inmiddels heb ik ze gemaakt en iedereen die ze geproefd heeft was erg enthousiast.

Mijn bevindingen:
  • De beschrijving van het recept is wat kort door de bocht. Iemand die nog nooit brooddeeg heeft gemaakt heeft naar mijn mening meer informatie nodig om tot een goed eindresultaat te komen.
  • De hoeveelheid zout (1 theelepel) vind ik te weinig, ik heb daarom iets meer toegevoegd: 10 gram. Volgende keer als ik ze ga maken (en dat gaat zeker gebeuren) voeg ik 13,6 gram zout (= 1,6%) toe, want ik vond de smaak te flauw.
  • Het recept klopt verder als een bus! Na het kneden is het een zeer soepel en makkelijk te verwerken deeg.
  • Het deeg heb ik met de Bear Teddy Varimixer gekneed totdat de gluten volledig ontwikkeld waren en er een vliesje van het deeg kon worden getrokken: vet je handen in met wat zonnebloemolie, neem een balletje van het deeg en trek dat al ronddraaiend uit tot een vliesje. Als het snel scheurt is het deeg nog niet goed gekneed.
  • Het deeg dat Rudolph staat te kneden het filmpje is heel stevig, mijn deeg was vochtiger en veel soepeler en had ook meer volume.
  • De rijstijden die vermeld staan in het recept zijn te kort. Ik heb de kaneelbollen op kamertemperatuur laten rijzen, 1e rijs ± 50 minuten, 2e rijs ook ± 50 minuten.
  • De kaneelbollen zijn erg groot, ik heb ze in 20 minuten gaar gebakken. De in het recept vermelde tijd, 15 minuten, is te kort.
  • Resultaat: heerlijke luchtige kaneelbollen die naar meer smaken!

Kanelbullar

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Fantatsisch zien ze eruit en zeker lekker;)

Hanaâ zei

Zien er heerlijk uit. Ik heb ze vaak gegeten in Zweden en heb tot nu toe nog geen recept gevonden wat "authentic" was. Ik ga dit recept zeker proberen. Bedankt voor je "zout" tip.

Marion B. zei

Bedankt voor het "voorproeven". Het is inmiddels mijn favoriete zender, heerlijk en geen geweld.
Die tomatensoep is wel zo lekker en dan met zo'n zelfgebakken stokbroodje ( lang leve je workshop) erbij.......

Tonny zei

24 kitchen vind ik een regelrechte teleurstelling. Progr. van Rudolph leuk maar wel de zoveelste herhaling. Angelique Schmeinck leuk. Verder allemaal amateurs met name de 2 giechelende onhandige dames, een wauwelende Italiaanse muzikant en een andere amateur die de Franse keuken voor zijn rekening neemt,zijn tenenkrommend. Waar blijven al die beloofde nationale en internationale topchefs. Na achten is er soms nog wel een aardig programma maar ook dit wordt steeds herhaald. Gemiste kans deze 24 kitchen.

Martine zei

Ze lijken me heerlijk. Ik heb net een kitchen aid mixer gekocht, dus wordt een mooi probeertje.

Anoniem zei

Hoi Arden. In de hoop dat je op het moment online bent.... ben de kaneelbollen aan het maken en nu lees ik dat ik de helft van het kaneel/Amandelmengsel op het uitgerolde deeg moet smeren.... wat doe ik met de andere helft?
Hopelijk tot zo. Rijk

Levine zei

Hallo Rijk, ik was workshop aan het geven dus zie nu pas je bericht. Ben je er inmiddels al achter dat je het recept verkeerd gelezen hebt? Je moet de vulling over de helft van de deeglap verdelen. Dus niet de helft van de vulling over de hele deeglap :-).

Anoniem zei

Heerlijk om deze ook in nederland te kunnen kllaar maken. Vanaf kleins af aan gingen wij 1 of 2 keer per jaar naar scandinavie en als kind zijnde was dit altijd een ware tractatie.

De rijstijd klopt denk ik wel met het orgineel, de broodjes zijn namelijk niet luchtig. Maar dat is natuurlijk het mooie van zelf bakken; alles kan naar eigen smaak.

Claartje

Anoniem zei

Kan je ze ook invriezen en als je bezoek hebt even oppiepen in de oven?

Groetjes Manon

Levine zei

@Manon: ja hoor dat kan.

Duizendpoot zei

Hallo Levine,

Heb de Kaneelbollen vandaag gemaakt, en inderdaad zoals je aangeeft ze zijn mega! Volgende keer kan ik het wel halveren 😉.
Maar wat mij ook opviel is dat het deeg ook veel slapper is als op de video waardoor her vormen echt niet kukt zoals hij zo simpel voor doet dus er maar een eigen slinger aan gegeven! Maar eerlijk is eerlijk ze zijn heerlijk!

Levine van Doorne zei

Het deeg is inderdaad slapper dan in het filmpje. Zie ook de opmerking daarover in mijn bevindingen. Mag echter niet zo slap zijn dat het vormen niet lukt. Als je ze nog een keer gaat maken minder vocht toevoegen zodat je steviger deeg krijgt.