06 november 2011

Meatless monday: pasta met klassieke tomatensaus

Pasta met klassieke tomatensaus

In het kader van “meatless Monday” proberen we op maandag geen vlees te eten. Dat lukt niet altijd, het zit nog niet helemaal in mijn systeem. Soms eten we op een andere dag in de week geen vlees en daar gaat het eigenlijk om: eet 1 dag per week geen vlees, beter voor je eigen gezondheid en beter voor het milieu. Meer informatie over meatless monday is hier (Engels) en hier (Nederlands) te lezen.

Morgen (maandag!) eten we pasta met een klassieke tomatensaus. Lekker en snel klaar. In de zomer gebruik ik verse rijpe pruimtomaten voor de saus, de rest van het jaar gebruik ik tomaten uit blik.

Het recept komt uit het boek Masterclass – Alles over pasta. Mooi boek met veel uitleg. Binnenkort een review! In de rechterkolom staat een link naar dit boek bij Bol.com (als je het aanschaft via die link krijg ik een kleine commissie).

Pasta met klassieke tomatensaus
Recept printen
  • 60 gram roomboter
  • 2 wortels, geschild en in blokjes
  • 1 kleine stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 kleine ui, in kleine blokjes
  • 1 kilo pruimtomaten, ontveld, het zaad verwijderd en in blokjes OF
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • zout en peper naar smaak
  • 500 gram gedroogde penne (of anders pasta)
  • 10 verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
  • 15 gram roomboter
  • 60 gram vers geraspte Parmigiano-Reggiano

De soffrito voor de saus maken
Verhit de boter in een braadpan. Voeg zodra de boter gesmolten is en het schuim is weggetrokken de wortel, bleekselderij en ui toe. Laat onder af en toe omscheppen ongeveer 15 minuten bakken tot de ui glazig is en de wortel en bleekselderij volledig gaar zijn. Draai het vuur zo nodig wat lager, zodat de groenten niet te bruin worden. Daardoor zou de saus namelijk bitter van smaak worden. Schep er zo nodig een eetlepel warm water door om het kookproces te vertragen.

De saus laten sudderen
Voeg de tomaten, het zout en de peper toe en breng aan de kook tot de saus begint te borrelen. Draai het vuur zo lag mogelijk en laat onder af en toe roeren circa 20 minuten sudderen tot de saus dik is en het tomatensap verdampt is. Proef de saus en breng zonodig op smaak met zout en peper.

De penne koken en afgieten
Kook terwijl de pasta staat te sudderen een grote pan met water aan de kook en voeg circa 2 eetlepels zout toe. Doe de pasta er in een keer in en roer losjes om. Laat de pasta onder af en toe roeren koken tot hij beetgaar (al dente) is. Doe wat kookwater in een vuurvast schaaltje. Dit kan je gebruiken om tijdens het omscheppen van de pasta met de saus de consistentie aan te passen. Giet de pasta af in een vergiet en laat hem uitlekken. De pasta moet nog wat vochtig blijven.

De penne en de saus mengen
Doe de uitgelekte pasta in de pan met de saus en schep met behulp van twee lepels om tot de pasta gelijkmatig met de saus is bedekt. Voeg wat van het achtergehouden kookwater over als het mengsel te droog is. Schep er de basilicum en de boter door tot alles goed gemengd is. De boter zorgt voor een romige saus. Neem de pan van het vuur en schep er de kaas door.

Het gerecht serveren
Verdeel met een grote lepel de pasta met de saus over voorverwarmde borden. Dien onmiddellijk op.

1 opmerking:

Tonia zei

Lekker hoor! sinds kort houden we een meatless monday en een vleesloze vrijdag (of net als bij jullie: soms op dagen). We hebben al heerlijke dingen gegeten, en het is zoveel beter voor het milieu (en voor jezelf eigenlijk ook). En natuurlijk: heel smakelijk. groeten, Tonia