15 december 2011

Chocoladefudge met hazelnoten

Chocoladefudge met hazelnoten

Hebben jullie dat ook wel eens? Je ziet een boek en dat moet en zal je hebben. Je zet het in de kast en maakt er vervolgens nooit iets uit. Ik moet eerlijk bekennen dat dat mij wel eens overkomt. Zo ook met de Chocolade bijbel, waar het recept voor deze fudge uit komt. Het boek staat al een tijdje in mijn kast, maar ik heb er – voor zover ik me kan herinneren – nooit iets uit gemaakt. Tot onlangs dus ……

Er is niks mis met het boek, van de mooie foto’s krijg je trek en de recepten zijn duidelijk omschreven, vaak ook nog met stap-voor-stap foto’s erbij. Het boek start met de geschiedenis van chocolade, het geeft een overzicht van de beste chocoladeproducten in diverse landen, er wordt ingegaan op de bereiding van eetbare chocolade en de liefde en chocolade komt ook aan bod. Er staan meer 200 recepten in, verdeeld over verschillende hoofdstukken zoals luxueuze taarten, warme en koude nagerechten, koekjes, cakejes, koeken en repen. Het recept van deze fudge staat in het hoofdstuk bonbons, truffels en dranken.

Chocoladefudge met hazelnoten

Recept printen
  • 250 gram suiker
  • 375 gram gecondenseerde melk (de blikjes zonder suiker!)
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 1 theelepel vanille extract
  • 115 gram extra pure chocolade, heel fijn gehakt of geraspt
  • 75 gram hazelnoten (of amandelen of pistachenoten)
  • vierkant bakblik van 20 cm (niet groter, liever kleiner)
Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier.

Verwarm zachtjes de suiker, gecondenseerde melk en boter in een pan met dikke bodem, af en toe roerend, totdat de suiker helemaal is opgelost en het mengsel glad is.

Breng het mengsel aan de kook, onder af en toe roeren en kook tot de suikerthermometer 116 °C aanwijst of totdat een drupje van het mengsel in een glas koud water een balletje vormt.

Klopt van het vuur af het vanille extract, chocolade en noten erdoor. Klop krachtig tot je een glad romig mengsel hebt.

Giet het mengsel in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Laad de fudge opstijven en teken er vierkante stukken op af. Snijd deze pas door als de fudge helemaal is gestold. Haal de fudge uit de vorm. Bewaar luchtdicht op een koele plaats.

Bron: de Chocolade bijbel

6 opmerkingen:

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Waar haal je die blikjes ZONDER suiker dan?

Moon zei

haha, waar voor de helft van de boeken in m'n kast. Op den duur heb je ook zoveel boeken en recepten dat je ze toch nooit meer allemaal klaar kan maken :)

marita zei

Ik heb ooit van die blikjes zonder suiker in Frankrijk gekocht, maar volgens mij is het dan hetzelfde als koffiemelk. Dus dat gebruik ik dan maar.
Gr. Marita

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

'k kan ook natuurlijk minder suiker toevoegen.

Martine zei

Zeer herkenbaar. Ik heb ook nog wel een paar boeken waar ik nog nooit iets uit gemaakt heb. Maar ik word van ieder boek nog steeds blij. Als ik niet meer blij word van een boek gaat het op marktplaats. Maar de fudge ziet er heerlijk uit.

Levine zei

@Gerry: bij de toko/Aziatische winkel en bij winkels waar ze Engelse producten verkopen