12 september 2007

Soep van geroosterde tomaten en (gerookte) knoflook

Gerookte knoflook / roasted garlic

Vorige week las ik op het Ministerie van Eten en Drinken een stukje over knoflook, met daarbij een link naar Smokey Al Garlic, de specialist in Nederland op het gebied van gerookte knoflook. Ik had eerlijk gezegd nog nooit van gerookte knoflook gehoord (heb toch ergens iets gemist ...). Na het lezen van de website van Smokey Al was ik direct enthousiast. Bestellen dus!

Dat bestellen ging heel makkelijk online en binnen een paar dagen werd de knoflook bezorgd. Netjes verpakt in een doos en de knoflook zelf lag op een bedje van stro. Ik had voor het gemak (anders moet ik weer naar het postkantoor om het pakket op te halen) de bestelling laten bezorgen op mijn werk. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb de doos direct opengemaakt. De verdere middag rook mijn kantoor naar een subtiel rokerig knoflookaroma. Om honger van te krijgen!

Gerookte knoflook / roasted garlic

Het voordeel van gerookte knoflook is, naast de aparte smaak natuurlijk, dat het lang houdbaar is. Het blijft bij kamertemperatuur tot zo'n twaalf maanden na de oogst goed en op een echt koele en droge plek zelfs nog langer. De knoflook is koud gerookt, dat wil zeggen dat de tenen tijdens het roken niet gaar worden, verwerk de tenen dus als rauwe knoflook. Vooral geschikt voor de Franse en Italiaanse keuken. Hoe fijner de knoflook wordt gehakt/geperst, hoe krachtiger de smaak. Hoe langer de knoflook wordt meegestoofd, hoe zoeter en fijner de smaak.

Gerookte knoflook / roasted garlic

Inmiddels heb ik een aantal tenen verwerkt in een tomatensoep. Erg lekker! Deze soep heb ik al eerder gemaakt, maar dan met gewone knoflook. Ook erg lekker, maar de gerookte knoflook geeft er een extra touch aan. Gebruik voor een optimale smaak echt goed rijpe tomaten! De tomaten worden eerst samen met de ongepelde uien en knoflooktenen in de oven geroosterd. Pas na het roosteren worden de uien en knoflook gepeld en gepureerd. Deze soep is als voorgerecht voldoende voor 4 personen. Wij aten het met z’n 2-en als hoofdmaaltijd, met versgebakken brood erbij.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Soep van geroosterde tomaten en (gerookte) knoflook

  • 700 gram rijpe (kleine) tomaten
  • 2 kleine rode uien, in vieren (met schil)
  • 6 tenen (gerookte) knoflook, gehalveerd (met schil)
  • paar takjes verse tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 liter groentebouillon (eventueel van tablet)
  • 100 gram crème fraiche
  • handje gehakte (platte) peterselie
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal/braadslede licht in met wat olijfolie.

Snijd de tomaten doormidden, verwijder het harde stukje bij de steelaanzet en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Leg de stukken ui, de teentjes knoflook en de takjes tijm tussen de tomaten. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper en besprenkel met olijfolie.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de tomaten 30 – 40 minuten tot ze zacht zijn.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Verwijder de uien en knoflook. Zet even apart.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Schenk de helft van de bouillon over de tomaten en takjes tijm en zet de schaal nog 10 minuten in de oven.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Verwijder intussen de schillen van de uien en knoflook en pureer in een keukenmachine.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Haal de ovenschaal uit de oven, verwijder de tijm en doe de tomaten met bouillon bij de ui-/knoflookpuree in de keukenmachine. Laat de machine even draaien tot alles gepureerd is.

Zet een zeef boven een grote pan en zeef het tomatenmengsel. Druk de pulp goed uit met de achterkant van een lepel. De pulp wordt verder niet gebruikt.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Voeg de resterende bouillon toe en laat heet worden. Roer de crème fraiche los met een paar lepels van de hete soep en giet bij de soep. Weer goed heet laten worden en zonodig op smaak brengen met zout en peper.

Schep de soep in borden/kommen en garneer met de fijngehakte peterselie.

Serveer er knapperig brood bij.

Soep van geroosterde tomaten en gerookte knoflook

Eet smakelijk!

6 opmerkingen:

Aranka zei

Ha Arden,

Ik ken idd het spul van Smokey Al, maar heb aan de andere kant ook ondervonden dat knoflook het ook prima doet in ons rookbakkie. Zaak is om de boel op een klein pitje te zetten. De rooksmaak is minder heftig, dat wel.
Lekker he? :-)

Anoniem zei

Wat ik zo lekker vind aan deze gerookte knoflook is dat er nooit een muffig teentje tussenzit. Als ik knoflook gewoon in de winkel koop is dat nogal eens het geval zeker in de wintermaanden. Ik ga dus snel ook weer gerookte knoflook bestellen. Lijkt me een heerlijke soep trouwens, vooral nu er zoveel lekkere rijpe tomaten zijn.

Anoniem zei

Graag ook een recept van het brood op de voorgrond!

Remi

Levine zei

Hoi Remi,

Dat brood had ik gekregen. Als ik het goed heb onthouden komt het van het Vlaams Broodhuys. Was erg lekker, ga zeker proberen het (ongeveer) na te maken!

Lien zei

ja ik kende die gerookte knoflook inderdaad ook, erg handig dat het zo lang goed blijft.
Ik zag dat ze vanaf eind sept ook gerookte sjalotjes hebben.... je snapt het al, de nieuwe bestelling volgt eind sept ;-)

Anoniem zei

Hi Arden. I'm an asian living in Holland and I'm so happy to stumble upon your blog! Your entries are all mouth watering and inspiring.

I've never heard of Smokey Al Garlic so I thank you for the link..and your tomato soup sounds yummy!