22 september 2007

Lichtbruin brood met walnoten

Vandaag heb ik de broodbakmachine weer eens aan het werk gezet. Het vochtpercentage voor dit brood is vrij hoog, maar voor de Panasonic is dat geen probleem. Voor andere bbm's moet dit percentage waarschijnlijk wat verlaagd worden (zeker voor een AFK). Het volkorenmeel kan vervangen worden door speltmeel. Voor een extra lekkere smaak heb ik kastanjehoning gebruikt.

Het deeg moet tijdens het kneden een mooie deegbal worden die niet aan de wanden kleeft en aanvoelt als de plakrand van een Post-it papiertje. Laat eerst ± 10 minuten kneden voor je controleert of het deeg goed is. Is het te nat voeg dan lepel voor lepel bloem toe, is het te droog dan wat water toevoegen.

Lichtbruin brood met walnoten
  • 240 ml Yomild drink naturel (Mona) of karnemelk
  • 60 gram water
  • 1 eetlepel walnotenolie
  • 210 gram volkorenmeel
  • 220 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel honing
  • 8 gram zout
  • 4 gram droge gist
  • 30 gram geroosterde en gehakte walnoten
Rooster eerst de walnoten in een droge koekenpan. Laat ze wat afkoelen en hak ze fijn. Ze kunnen tegelijk met het volkorenmeel en tarwebloem worden toegevoegd.

Panasonic SD 253:
Programma: bake basic (4.00 uur)
Grootte: M
Korst: middel

Eet smakelijk!

9 opmerkingen:

Unknown zei

Kan je eigenlijk echt een brood bakken zoals bij de bakker in zo een broodmachine? En snijden, want om dan nog is een snijmachine te kopen...?

Levine zei

Ik ga er vanuit dat je het over het formaat hebt.

Nee, zoals je op de foto kunt zien is het formaat van het brood anders dan van een half of heel brood van de bakker. Met een echt goed scherp mes is het na even oefenen prima te snijden. Ik gebruik echter een snijmachine.

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Unknown zei

Ik bedoel eigenlijk smaak en structuur, ik heb dat nog nooit gezien (in het echt) een brood uit zo een machine.

Levine zei

De structuur en smaak zijn hetzelfde als brood van de echte bakker. Vaak zelfs nog lekkerder omdat je je eigen samenstelling kunt maken. Hier: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2007/01/bruin-brood-met-geroosterde-amandelen.html kan je een sneetje zijn. Ziet er professioneel uit toch?

Unknown zei

Het ziet er zeer zeker goed uit! Ik ga nog wat sparen en dan kom ik hier tips vergaren!

Levine zei

Dan adviseer ik je te sparen voor een Panasonic broodbakmachine. Duurder dat andere merken, maar dan heb je ook wat! Met mij zijn velen erg enthousiast over de Panasonic. Kijk ook eens op het forum van Bakkerswereld: http://www.bakkerswereld.org/

Spaar ze :-)

Anoniem zei

ik heb er 3 maschienen een princes een moulinech en een domo lukt ook goe hoor en soms kneedd ik en da alle 3 de broden in de oven superrrrrrrrrrrrrrrrrr

Anoniem zei

Ik heb ook je walnotenbrod gemaakt! In een Domo! Is wel zo'n 100 Euro goedkoper dan de Panasonic! Brood was goed gelukt!!!