30 september 2007

Cake met spek, kaas en ui

Cake met spek, kaas en ui

Cake met spek, kaas en ui


Uit: “De cakes van Sophie” van Sophie Dudemaine

Bereidingstijd: 1 uur (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevorm, licht ingevet en bekleed met bakpapier (laat de lange zijkanten overhangen). Kan ook in muffinvormpjes gebakken worden, de baktijd is dan korter (ong. 25 minuten)
  • 100 gram uien, gesnipperd
  • klontje roomboter
  • 1 eetlepel zonnebloem- of olijfolie
  • snuf zout
  • snuf versgemalen peper
  • 150 gram pancetta of rookspek, in reepjes
  • 100 gram reblochon (of Kernhem), in blokjes
  • 3 eieren, maat M
  • 150 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 ¼ dl volle melk, lauwwarm
  • 100 gram geraspte gruyère
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Fruit de gesnipperde uien in het klontje boter en eetlepel olie met zout en peper tot ze gaan kleuren. Roer de reepjes pancetta erdoor en laat ook dit licht kleuren. Zet het vuur uit (eventueel overdoen in bakje).

Klop in een kom de eieren, bloem en bakmeel door elkaar.

Voeg al kloppend geleidelijk de zonnebloemolie en de melk toe.

Meng de reblochon en gruyère door het beslag en spatel het ui-/spekmengsel erdoor. Zonodig op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.

Laat de cake ± 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van het bakpapier uit de vorm tillen en op rooster verder laten afkoelen. Lauwwarm het lekkerst!

Cake met spek, kaas en ui
Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

granuaile zei

bedankt voor de tip om het bakpapier te gebruiken, en ook nog op deze manier! ik had al wat probleempjes om haar cakes uit de vorm te krijgen. ik ga dit zeker proberen!

Anoniem zei

Hallo Levine, dit ziet er heerlijk uit. Ik vraag me af of je ze bv ook tijdens een diner kan eten ivm de hartigheid. Bij pasta bv??
btw...... ik ben superblij met al die recepten. Zo veel te maken......... heerlijk gewoon!

Groetjes patricia

Levine van Doorne zei

Hoi Patricia, wordt erg machtig als je er pasta bij serveert. Ik eet er meestal een salade met van alles erin bij.

Anoniem zei

Oke, dat is ook een goed idee. Dank je wel!
Groetjes patricia