30 september 2007

Cake met tomaten, mozzarella en basilicum

Hartige cake met tomaat, basilicum. mozzarella

Cake met tomaten, mozzarella en basilicum

Uit: “De cakes van Sophie” van Sophie Dudemaine

Bereidingstijd: 1 uur (plus afkoelen)
Benodigdheden: kleine cakevorm, licht ingevet en bekleed met bakpapier

2 mooie tomaten, of half gedroogde tomaten, ± 150 gram
1 eetlepel olijfolie
2 snufjes zout
2 snufjes peper
200 gram mozzarella
8 basilicumblaadjes (of meer naar smaak)
3 eieren, maat M
150 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
0,8 dl zonnebloem- of (extra vergine) olijfolie
1 ¼ dl volle melk, lauwwarm
100 gram geraspte gruyère

Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Bij gebruik van verse tomaten: dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en dan in koud water. Pel ze en schep de pitjes eruit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en smoor deze in een koekenpan in de olijfolie met zout en peper. Laat uitlekken en afkoelen.

Bij gebruik van half gedroogde tomaten: snijd in stukjes.

Snijd de mozzarella in blokjes en schep ze met het geknipte basilicum door de tomaten.

Klop in een kom de eieren, bloem en bakpoeder met een garde door elkaar. Voeg zout en peper toe bij gebruik van de half gedroogde tomaten.

Voeg al kloppend geleidelijk de zonnebloem- of olijfolie toe en de verwarmde melk toe.

Spatel eerst de gruyère en dan het tomatenmengsel door het beslag.

Schep het in een licht ingevette en met bakpapier bekleedde vorm en bak de cake in 45 - 55 minuten gaar.

Laat circa 10 minuten in de vorm afkoelen. Met behulp van bakpapier uit de vorm tillen en op een taartrooster verder laten afkoelen. (Cake zakt wat in tijdens afkoelen).

Lauwwarm het lekkerst!

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Arden,
Ik wil deze cake bakken voor iemand die geen melk mag hebben.
Kan ik de melk vervangen door sojamelk?
Groetjes Iris.

Arden zei

Hallo Iris,
Je kunt de melk zonder problemen vervangen door sojamelk. Vraagje: mag die persoon dan wel kaas (= van melk gemaakt)?

Anoniem zei

Hallo Arden.
Ze mag wel kaas maar niet van rauwe melk. Volgens mij is mozzarella wel van rauwe melk.Ik kan er niets over vinden. Dan maak ik maar iets anders voor haar en deze voor ons.
Groetjes Iris.