09 augustus 2010

Kokosbolussen

Kokosbolus

In de posting over de aardbeien van Jan Robben beloofde ik het recept voor deze broodjes. Ik bak ze al jaren en dan voornamelijk in de zomer. Ze zijn namelijk heerlijk met aardbeien, lekkere (zelfgemaakte) jam kan natuurlijk ook. Het oorspronkelijke recept komt uit het Het broodmachine bakboek van Jennie Shapter. Ik heb het een klein beetje aangepast.

Kokosbolussen

Deeg:
 • 115 ml kokosmelk, lauwwarm
 • 115 ml (volle) melk, lauwwarm
 • 1 ei, losgeklopt
 • 1 theelepel vanille extract
 • 450 gram tarwebloem
 • 25 gram geraspte kokos
 • 8 gram zout
 • 50 gram poedersuiker of witte basterdsuiker
 • 40 gram ongezouten roomboter
 • 5 gram droge gist
Afwerking:
 • ± 50 gram gesmolten ongezouten roomboter
 • rietsuiker

Deeg kneden in een standmixer: doe alle ingrediënten in de kom, roer met een pollepel door elkaar en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

Deeg kneden in de broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de bak van de bbm en laat 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude kokosmelk en melk gebruiken.

Deeg met de hand kneden: doe alle ingrediënten in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort op een werkplek en kneed met de hand in 15 minuten tot een soepel deeg. Voeg geen extra bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig.

1e rijs: vorm het deeg tot een bal en doe het over in een licht met olie ingevette kom, 1 x keren zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat afgedekt ± 10 minuten liggen.

Maak slierten van de deegbolletjes. Rol iedere sliert op tot een losse spiraal. Leg de gevormde broodjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje. Dek af met ingevet plastic folie.

2e rijs: laat de bolletjes afgedekt op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Oven voorverwarmen: verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC.

Afwerking: bestrijk de broodjes vlak voor het bakken met gesmolten boter en bestrooi met wat rietsuiker.

Bakken: bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

12 opmerkingen:

Marion B. zei

Ik heb deze broodjes nu 2 keer gemaakt en ze zijn heerlijk! Bij gebrek aan vanille extract heb ik een zakje vanille suiker gebruikt. Prima. Bij het tweede baksel bleek ik niet genoeg tarwebloem te hebben en heb dat toen met patentbloem (en weer dat zakje vanille suiker) aangevuld. Misschien zelfs nog wel lekkerder... Al met al een succes.
Bedankt voor dit recept.

Mayken zei

Hoewel ik het vormen nog wat beter in de vingers moet krijgen (ik maakte lage torentjes en begrijp nu dat ze bij het vormen nog echt plat horen te zijn), ben ik na 1 keer bakken al erg tevreden over deze broodjes! Inderdaad voor herhaling vatbaar.
Wat doe jij met de kokosmelk die je overhoudt?

Levine zei

Bij het vormen inderdaad plat laten en niet te strak oprollen, anders krijg je nog een torentje. Kokosmelk kan je een aantal dagen in de koelkast bewaren. Ik maak soms nog een lading van deze kokosbolussen, je kunt ze namelijk heel goed invriezen of ik maak kip in kokossaus o.i.d. :-)

Jacoline zei

Heb deze vandaag gemaakt. Net de eerste geproefd. Heerlijk, wat een geweldig recept! Het zijn wel torentjes geworden, maar dat is een goede leer voor de volgende keer! De smaak is er niet minder om.

Apetito zei

ik heb ze net gemaakt, ze ruiken heerlijk...ik mocht een klein stukje van mijn dochter proeven, ik ben overdag altijd op dieet ;p, ik heb rum aroma gebruikt ipv vanille , ik vind het beter passend bij kokos. bedankt voor het recept.

Elza zei

Ik vraag me af hoeveel verse gist dit recept bevat

Levine zei

Elza, je kunt de droge gist vervangen door 12,5 - 15 gram verse gist.

Anoniem zei

heerlijke broodjes zeg! Mooi recept om te varieren met vullingen.
Ik leer veel door jouw recepten te volgen. Het klopt altijd ! Complimenten Levine!
Hetty

Levine zei

@Hetty: Leuk om te horen, bakze!

Nancy zei

Is het mogelijk om de suiker te vervangen door honing of maple-siroop? En moet dan dezelfde hoeveelheid toegevoegd worden?

Levine zei

Nancy: het deeg wordt dan waarschijnlijk plakkeriger en de smaak zal echt anders worden. Waarom zou je de suiker willen vervangen? Ik zou eerder rietsuiker gebruiken dan honing of maple syrup.

Rik zei

Vanavond deze drollekes gemaakt ging prima..

Had wel iets meer bloem nodig.. de ene bloem is de andere immers niet en gebruikte verse gist.
Met afwerken de helft als Zeeuwse bolus gedaan.. wat wil een mens nog meer...