26 april 2010

Haverbrood

Haverbrood

Haverbrood (2 broden)
  • 600 gram tarwebloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 200 gram fijne havervlokken (havermout) + voor de afwerking
  • 300 gram water, lauwwarm
  • 300 gram melk, lauwwarm
  • 18 gram zout
  • 10 gram droge gist
  • 60 gram zachte ongezouten roomboter
  • 25 gram golden syrup (of honing)
  • 2 broodbakblikken van ± 23 cm, ingevet
Deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Meng tarwebloem, volkorenmeel, havervlokken, water en melk in de kom en kneed met de deeghaak ± 3 minuten totdat alle bloem/meel bevochtigd is. Dek de kom af en laat het deeg 25 minuten rusten (autolyse).

NB: na het mengen is het nog geen deeg maar een natte massa. Door het 25 minuten te laten staan heeft de tarwebloem, het volkorenmeel en de havervlokken de tijd het vocht op te nemen. Deze stap dus niet overslaan.

Voeg zout, gist, boter (in klontjes) en golden syrup toe toe en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld is, ± 1 uur.

Vormen: Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken. Bol ieder stuk deeg losjes op en laat de deegbollen afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Rol beide deegstukken uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg op en knijp de naad dicht. Maak de bovenkant van het deeg nat en rol het door havervlokken. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakblikken.

Haverbrood

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet folie en laat in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 210 ºC.

Bakken: Oven met boven- en onderwarmte: bak de broden in 35 - 45 minuten gaar en bruin. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie.

Rofco: Verwarm 2 uur voordat de broden de oven ingaan de oven voor op 230 ºC. Zet de bakblikken op de hete steen in de oven en bak tot de broden kleur krijgen, ± 8 minuten. Verlaag de temperatuur naar 50 ºC en bak de broden in nog ± 35 minuten gaar. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.
NB: in een Rofco B30 hoeft alleen het bovenste bakvlak voorverwarmd te worden, dit duurt ongeveer 1 uur.

Los de broden direct na het bakken uit de bakblikken en laat ze afkoelen op een rooster. Laat de broden tenminste 1 uur afkoelen voordat je ze gaat snijden.

23 opmerkingen:

Hanaâ zei

Ik denk dat ik niet meer je blog moet bezoeken. Iedere keer als ik hier ben, denk ik, "oh, dit MOET ik maken want dit ziet er HEERLIJK uit". Nu dit brood. Ziet er echt lekker uit, joh! Ik doe ook dit brood op mijn "todo" lijst en blijf gewoon naar je blog kijken :o)

Hanaâ zei

Trouwens, is dit zonder glutenpoeder? Of kan ik dat er altijd bij doen? Ik dacht de glutenpoeder het brood zachter maakte (maar jouw brood ziet er prima zacht uit ook zonder de poeder...). Alvast bedankt!

Levine zei

Glutenpoeder zorgt voor een betere rijs. Je kunt het altijd toevoegen. Havervlokken bevatten niet zoals tarwebloem en volkorenmeel veel gluten. Als je het toevoegt zal het brood luchtiger worden.

Vera zei

ik mag een heel aantal granen niet eten, maar haver en spelt wel. Ter afwisseling van het speltbrood dat ik zelf bak, was ik dus op zoek naar haverbrood.
Moest ik in verhouding meer haver gebruiken, wat gebeurt er dan? En wat is glutenpoeder? Waarvan is het gemaakt en waar vind ik het (in België)? Kan ik sodiumbicarbonaat in de plaats gebruiken?
alvast heel erg bedankt voor de recepten, ik ga nu wat verder neuzen op je blog.

Levine zei

@Vera: Havervlokken bevatten geen gluten, dus daarvan alleen kan je geen brood bakken. Je kunt wel de tarwebloem vervangen door speltbloem en het volkorenmeel door speltmeel en dan verder het recept aanhouden. Je kunt in alle recepten tarwebloem door speltbloem vervangen en volkorenmeel door speltmeel.

Glutenpoeder wordt van tarwe gemaakt, dus mag jij niet hebben. Gluten zorgen voor een zeg maar elastisch netwerk. Zonder gluten kan je geen brood bakken. sodiumbicarbonaat is iets heeeeel anders.

Anoniem zei

Wat een fijn recept en fijne beschrijving is dit! Bedankt daarvoor. Voor het eerst heb ik echt lekker brood gebakken. Ik probeerde al een tijdje brood te bakken met een broodbakmachine, maar het lukte nooit echt goed. ik denk dat deze rijstijden goed zijn en voorheen deed ik het volledig met volkoren meel. Ook het laten inwerken van de gist en de.havervlokken in begin zonder het zout is een welkome aanvulling. ga nog verder rondkijken op je site.
Groet Astrid

Mily zei

Vandaag dit brood gebakken en het is echtverschrikkellijk lekker.Ik had er nog wat moutpoeder doorgedaan. Ga ik zeker meer maken dit brood.

Anoniem zei

Beste mevrouw Levine

Voor school ga ik een presentatie geven over haver met een PowerPoint.
Ik zou graag jou foto's gebruiken. De PowerPoint word niet doorgestuurd en is voor eenmalig gebruik.
Ik zou graag hiervoor uw goedkeuring krijgen.

Graag hoor ik van u
Vriendelijke groet
Y.M

Levine zei

Beste Y.M.: dat mag. Veel succes!

Andreas zei

Ik heb gisteren 2 haverbroodjes gebakken en het recept wat aangepast. Namelijk 500 gr speltbloem, 300 gr havervlokken in de blender tot meel of bloem gemaakt en 200 gr havervlokken gebruikt. In plaats van roomboter heb ik kokosvet gebruikt. Ik had geen honing en als alternatief bruine suiker genomen. Verder heb ik het recept en de bereidingswijze aangehouden. Het brood is niet gerezen. Wie heeft er goede tips voor mij zodat ik ook een mooi los broodje krijg.
Ik hoor het graag.
Groet, Andreas

Levine zei

Als je het recept had gevolgd had je wel een luchtig brood gekregen. Doordat je veranderingen hebt aangebracht zijn de verhoudingen niet goed meer. Haver bevat geen eiwit/gluten en juist die gluten heb je nodig. Wat je wel kunt doen is de tarwebloem vervangen door speltbloem en het volkorenmeel door speltmeel.

lvdh zei

hallo Levine,

Kan de honing ook achterwege gelaten worden? Ik hou echt niet van zoet brood.

lvdh

Levine zei

lvdh: ja hoor, dat kan. Maar deze kleine hoeveelheid zorgt er niet voor dat het brood echt zoet wordt.

Unknown zei

Vanochtend samen met mijn dochter van 8 dit brood gebakken. Vervolgens tussen de middag er heerlijk van gegeten. Nu komt ze net naar me toe met de vraag of we dit brood vanavond alsjeblieft als toetje mogen eten.

Anoniem zei

Kan je de melk ook vervangen door Havermelk ? Ik kan geen lactose verdragen .

Levine zei

Dat kan. Bakze!

Unknown zei

Hoi,

Kan je de melk in dit brood ook vervangen door water?

Levine zei

@Jolien: ja dat kan, wel iets minder nemen: ± 275 gram. Je kunt altijd nog iets meer tijdens het kneden toevoegen als het nodig is.

Anoniem zei

Hoi

Ze zijn prima gelukt en overheerlijk. Mijn vraag is of ik dit recept ook kan aanhouden als ik er 1 brood van wil maken en zo ja, welke maat bakblik zal ik dan nemen?

Levine zei

Leuk te horen dat de broden goed gelukt zijn. Als je er 1 brood van wil maken wordt het wel een heel erg groot brood. Zou ik niet doen. Ik weet niet waar je zo'n groot bakblik zou moeten kopen.

Mark zei

Hoi
Kan ik dit ook in een broodbakmachine maken en bakken ?
Mooie site trouwens !

Anoniem zei

Hallo Levine,
Ik snap niet goed wat er bedoeld wordt met de autolyse, dat het een natte massa is. Bloem, meel en vlokken worden samen toch geen natte massa? Gr. Fleur

Rien zei

Beste Fleur,

Ik had dezelfde vraag, hoop dat we snel een antwoord krijgen.

Mvg
Rien