25 april 2010

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

Dit zijn de eerste zoete broden die ik in mijn nieuwe oven, de Rofco B30, heb gebakken. Het was even een gok op welke begintemperatuur de oven voorverwarmd moest worden, maar het is goed gegaan. De bovenkant was iets te donker naar mijn zin; dat is een volgende keer echter eenvoudig op te lossen door de broden tijdens het bakken iets eerder met een stuk aluminiumfolie af te dekken. Dat afdekken met aluminiumfolie was trouwens nog een hele toer. De broden hadden zo'n geweldige ovenrijs dat ze bijna tegen de bovenkant van de oven aankwamen! Ik heb de folie er met kunst en vliegwerk tussen gefrommeld.

Uiteraard kunnen deze broden ook in een 'gewone' oven met boven- en onderwarmte gebakken worden. De beschrijving hiervoor staat in het recept.

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel
(2 broden)

Deeg:
 • 1000 gram tarwebloem
 • 12 gram instant gist
 • 75 gram suiker
 • geraspte schil van 2 sinaasappels
 • 55 gram zachte ongezouten roomboter, in stukjes
 • 240 gram vers geperst sinaasappelsap, 20 - 25 °C
 • 240 gram volle melk, 20 - 25 °C
 • 120 gram ei, los geklopt
 • 18 gram zout
Vulling:
 • 125 gram gele rozijnen, gewassen en droog gedept
 • 125 gram blauwe rozijnen, gewassen en droog gedept
Voor de kaneelspiraal:
 • 125 gram suiker
 • 2 theelepels kaneel
 • 50 gram zachte of gesmolten ongezouten roomboter
Verder:
 • 2 broodbakblikken van ± 30 cm, ingevet
Deeg kneden in standmixer:
Doe 300 gram tarwebloem, gist, suiker, geraspte sinaasappelschil en de boter in de kom. Voeg sinaasappelsap, melk en eieren toe. Mix met de platte klopper door elkaar. Blijf ± 3 minuten mixen tot een slap deeg. Voeg geleidelijk de rest van de bloem toe. Verwissel de platte klopper voor de kneedhaak. Voeg het zout toe en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg de rozijnen toe en kneed erdoor (of kneed ze met de hand door het deeg).

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen. 
NB: je kunt ook nu het deeg al in 2-en verdelen en in aparte kommen laten rijzen.

Meng intussen de suiker met de kaneel.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en verdeel het in twee gelijke stukken als je dat al niet gedaan hebt bij de 1e rijs. Bol de stukken deeg losjes op en laat ze afgedekt 20 minuten liggen.

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit tot een lap even breed als de bakvorm. Verdeel de boter met een kwastje over de deeglappen en bestrooi met met de kaneelsuiker. Rol de deeglappen stevig op, knijp de naad dicht en leg beide rollen deeg met de naad naar onder in de bakblikken.

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

2e rijs: Dek het deeg af en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 ºC (boven-/onderwarmte). 

Bakken: Bak de broden in 35 - 45 minuten gaar en bruin. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie.

Los de broden direct na het bakken uit de bakblikken en laat ze afkoelen op een rooster. Laat de broden tenminste 1 uur afkoelen voordat je ze gaat snijden.

Bakken in een Rofco: Verwarm 2 uur voordat de broden de oven ingaan de oven voor op 200 ºC. Zet de bakblikken op een bakplaat bekleed met een bakmat, zet de bakplaat op de hete steen in de oven en bak tot de broden kleur krijgen, ± 8 minuten. Verlaag de temperatuur naar 50 ºC en bak de broden in nog ± 37 minuten gaar. Dek als de broden te bruin worden af met een stuk aluminiumfolie. Zet de laatste 10 minuten de dampsleuven open.
NB: in een Rofco B30 hoeft alleen het bovenste bakvlak voorverwarmd te worden, dit duurt ongeveer 1 uur.

Sinaasappelbrood met rozijnen en kaneel

21 opmerkingen:

Anoniem zei

ik ga dit recept ook proberen. afgelopen vrijdag heb ik Challah brood gebakken..en die was echt zooo lekker. Aller lekkerste brood wat ik ookit gegeten heb.Bedankt!

Hanaâ zei

Yum, ziet er heerlijk uit. Inderdaad lekker met een lik echte boter!! :o)

Anoniem zei

ik weet niet hoe ik het doe maar...dit mooie broodje van jou is mij mislukt. Het deeg was mooi na de 1e rijs maar daarna begon het te breken en kwam een grote schuur precies in het midden van het broodje in de lengte. In de oven werd het niet beter. Achteraf denk ik dat ik die eieren op kamertemp er in had moeten zetten en die melk en sinaasappelsap had ik toch moeten opwarmen.(ik had het op kamertemp. er in gedaan)
Maar ik geef niet snel op...dus ik zal het binnenkort weer proberen.

Levine zei

@Laura: joh, wat jammer! Eieren moeten inderdaad op kamertemperatuur zijn, maar dat geldt ook voor als je een cake bakt. Tip: eieren horen niet in de koelkast maar gewoon in keukenkast bewaren. Melk en sinaasappelsap mogen best op kamertemperatuur gebruikt worden, doe ik zelf ook of hoogstens lauwwarm. Hoe die scheur in het deeg is gekomen kan ik niet echt verklaren helaas. Het moet een zacht en soepel deeg zijn.

Anoniem zei

is dat zo? kan je eiren echt in de kast bewaren? Op de verpakking staat dat je ze na aankoop koel moet bewaren dus...ik dahct in de koelkast.

Levine zei

Ja hoor dat kan uitstekend! In de winkel staan ze trouwens ook niet in de koelvitrine.

Anoniem zei

Beste Levine. Heb je enig idee waarom ik dit recept niet kan printen? Ik heb net wel wat andere recept van je geprint maar voor deze heb ik toestemming van iemand nodig en/of moet ik schakelen tussen accounts. Is er misschien iets mis aan de html kant bij jou ? Groet, Rijk

Levine zei

Hallo Rijk: ik weet het niet, ik krijg de pagina gewoon.

René zei

Vandaag gemaakt. Heerlijk brood.

Anoniem zei

Wat voor suiker wordt hier gebruikt?
Basterdsuiker of kristalsuiker?

Levine zei

Kristalsuiker

Anoniem zei

Hallo Levine,

Kan ik voor dit recept ook een ander soort bloem of meel of misschien half/half gebruiken?

Levine zei

Wat bedoel je met een ander soort bloem? Je kunt ook een deel volkorenmeel gebruiken.

Anoniem zei

hallo Levine,

recept ziet er goed uit!
graag zou ik dit maken zonder gist. kan dat, en zo ja, hoe moet ik het dan maken?
En kan ik het tarwebloem vervangen voor spelt? of door Emmertarwe?

Levine zei

Zonder gist kan je geen brood bakken, dan rijst het namelijk niet. Je kunt tarwebloem vervangen door speltbloem of emmerbloem. Het brood zal er dan wel anders uit gaan zien (en smaken). Spelt en emmer zijn kwetsbaarder dan tarwe, deeg mag niet zo lang gekneed worden. Het brood zal ook iets minder luchtig worden.

Anoniem zei

Bedankt voor je antwoord.
Kan je dit brood ook met een desem maken? Of is dit niet mogelijk?

Levine zei

Dat zou wel kunnen, maar dit is niet het ideale recept daarvoor. Je moet het recept omrekenen en ingredienten vervangen.

Unknown zei

Hallo levine
Ik heb je sinaasappelbrood gemaakt
Helft bolletjes en helft heel brood
Mijn man vindt het erg lekker
Bedankt voor het recept
Ik heb je boek ook
En daar staan veel nuttige tips in
Mooi duidelijk met de fotos erbij
Gr gea

Annelies zei

Kan je ook verse gist gebruiken?

Mvg

Annelies zei

Kan je ook verse gist gebruiken?

Mvg

Annelies zei

Kan je ook verse gist gebruiken?

Mvg