07 september 2008

Appelcake met marsepein en Calvados

Appelcake met marsepein en Calvados

Net als in de Marsepein-sinaasappelcake wordt in deze appelcake marsepein gebruikt (te vervangen door amandelspijs).

Het is een standaard cake recept: 200 gram boter, 200 gram bloem. 4 eieren, maar in plaats van 200 gram suiker is de helft van de suiker vervangen door dezelfde hoeveelheid marsepein. Als extra smaakmaker is er wat Calvados aan toegevoegd. Wil je geen alcohol gebruiken vervang de Calvados dan door melk.

Het knapperige korstje wordt verkregen door de appeltaart na het bakken te bestrooien met geschaafde amandelen en poedersuiker en de taart een paar minuten onder een hete grill te schuiven.

Appelcake met marsepein en Calvados

Appelcake met marsepein en Calvados
Recept printen
  • 1 citroen
  • ± 750 gram appels (ik heb Gala gebruikt)
  • 200 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 100 gram marsepein (of amandelspijs), in kleine stukjes
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 grote eieren
  • 3 eetlepels/45 ml Calvados (of melk)
  • 200 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • ± 2 eetlepels geschaafde amandelen
  • ± 2 eetlepels poedersuiker
  • springvorm van 26 cm Ø
Rasp de schil van de citroen. Snijd de citroen doormidden en pers 1 helft uit (de andere helft wordt niet gebruikt).
De appels in vieren snijden, schillen en de klokhuizen verwijderen. Snijd ieder partje nog een keer doormidden. In een schaal doen en besprenkelen met het citroensap.
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Meng de bloem met het bakpoeder en het zout. Vet de springvorm in, bedek de bodem met bakpapier, vet dit ook in en bestrooi de bodem en zijkanten met wat bloem. Klop de overtollige bloem eruit.

Mix (met mixer of platte klopper standmixer) de boter romig. Voeg de suiker, de marsepein, de citroenrasp en het vanille extract toe. Mix in een paar minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf na het laatste ei nog een paar minuten mixen. Roer de Calvados (of de melk) erdoor.

Zeef het bloemmengsel erboven en schep er met een spatel of houten lepel luchtig door.

Schep het beslag in de vorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel. Verdeel de appelpartjes over het deeg.

Appelcake met marsepein en Calvados

De cake op een bakplaat in het midden van de oven in ± 45 minuten gaar en bruin bakken. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen.

Appelcake met marsepein en Calvados

Haal de cake uit de oven. Schakel de ovengrill in op de hoogste stand en laat heet worden. Bestrooi de cake met de geschaafde amandelen en de poedersuiker. Zet de cake nog een paar minuten onder de hete grill om een knapperig korstje te krijgen. Let op: blijf erbij staan, want dit kan heel snel gaan!

Appelcake met marsepein en Calvados

Laat de cake op een rooster afkoelen, verwijder na ± 10 minuten de rand. Bestrooi voor het opdienen eventueel met nog wat poedersuiker.

Appelcake met marsepein en Calvados

Bron: aangepast recept uit Big Books of Basics

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

I did not need to see this today ;-) I have been hiding my marzipan because I can't eat it right now. And here you go and torture me with this cake. It looks fantastic!

Jelle zei

Hoi Arden, deze cake gemaakt met de eerste verjaardag van onze dochter en het was een succes. Tot de laatste kruimel is naar binnen gegaan; Alweer bedankt!

jelle