10 september 2008

Kip met groenten in zoetzure saus

Kip met groenten in zoetzure saus

Mijn zoon vindt kip met groenten in zoetzure saus erg lekker en van hem mag die saus gerust uit een pot van Chicken Tonight of uit een flesje woksaus van Conimex komen. Tsja .....

Zo'n pot of flesje is natuurlijk reuze makkelijk, maar in een handomdraai maak je zelf zo'n zoetzuur sausje! Het is echt nog geen 5 minuten werk, het is maar een paar handelingen meer dan het opendraaien van de pot of fles.

Kip met groenten in zoetzure saus

Wok vervolgens wat gemarineerde kipfilet en verse groenten en voila:

Kip met groenten in zoetzure saus
Recept printen
  • 400 gram kipfilet, in reepjes/blokjes
  • peper, zout
  • 5 kruidenpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 groene paprika, in schuine stukjes
  • 1 rode paprika, in schuine stukjes
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 3 worteltjes, in dunne schijfjes
  • 1 ui, in vieren gesneden en de partjes uit elkaar
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 à 2 theelepels vers geraspte gember
  • 3 schijven ananas
  • 125 gram taugé
  • 1 eetlepel droge sherry
  • ± 3 eetlepel zonnebloem of arachideolie
Marinade
  • 1 theelepel maizena
  • 1 theelepel droge sherry
  • 2 theelepels Chinese sojasaus (geen ketjap)
  • 1 eetlepel olie
  • ½ dl water
  • zout en peper
Zoetzure saus
  • 80 gram suiker
  • 2½ dl water
  • ½ dl witte azijn
  • 1½ eetlepel tomatenpuree
  • ½ eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel maizena + 2 eetlepels water, los geroerd
Roer de ingrediënten voor de marinade met een vork door elkaar en laat de kipfilet hierin een half uurtje marineren.

Maak intussen de zoetzure saus: breng in een steelpannetje het water, de azijn en de suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Roer er de tomatenpuree en de -ketchup doorheen. Breng opnieuw aan de kook en meng er al roerend zoveel van het maizenapapje door tot de saus licht gebonden is. Breng op smaak met zout en peper. De saus is goed afgesloten een week in de koelkast houdbaar.

Snijd alle groenten. Verhit een wok tot gloeiend heet.

Laat het vlees uitlekken, dep goed droog met keukenpapier en bestrooi met zout, peper en 5 kruidenpoeder. Bestrooi vlak voor het bakken met de eetlepel bloem.

Verhit 2 eetlepels olie in de hete wok. Voeg de kip toe en roerbak in 5 minuten gaar. Schep uit de wok en zet even apart.

Doe zonodig nog 1 eetlepel olie in de wok. Verhit de knoflook en de gember tot het geurt. Voeg de paprika, bosuitjes, worteltjes en de ui toe en roerbak in ± 5 minuten knapperig. Roer de sherry en de zoetzure saus erdoor en voeg het vlees toe. Schep er als laatste de ananas en de taugé door.

Serveren met gekookte rijst.

Kip met groenten in zoetzure saus
Eet smakelijk!

8 opmerkingen:

Iris zei

Wauw, dat ziet er lekker uit.

Silvia zei

We hebben dit vanavond gegeten en het was heel erg lekker, maar ik vond het wel erg zoet. Klopt de 80 gram suiker wel? Ik probeer het de volgende keer met wat minder, maar ben wel blij met het recept. Bedankt!
Silvia

Arden zei

Hallo Silvia,

Ja de hoeveelheid suiker klopt, maar je kan het natuurlijk altijd naar eigen smaak verminderen.

Rian zei

Ook ik heb kinderen die de beruchte chickensaus super lekker vinden.Vanavond maakte ik dit recept en ze/we hebben gesmuld!!!!Bedankt, Arden! Vraagje : is chinese sojasaus zoet of zout van smaak?
Ketjap Asin of Manis? Kon bij AH geen chinese sojasausvinden.

Arden zei

Rian, Chinese sojasaus is zout.

Sunny zei

Hallo Arden,

Het beste compliment vandaag was na het eten van je recept dat de rest van de famillie niet zo nodig meer naar de chinees hoeft. Hoe bijzonder toch! Mijn complimenten!!

Jolanda

Niqui zei

Heel erg lekker,kan niet anders zeggen.
Alle borden waren leeg.
Het had niet veel gescheeld of ze werden afgelikt..:-)
Dank je wel,Levine!
Groetjes,
Niqui

Anoniem zei

Ik heb het recept deels gebruikt, nl. de marinade. Die was top want het vlees bleef zo lekker mals na het bakken, dank je!