16 september 2007

Culinair verantwoorde kip?

Wij eten vaak kip en daar wil ik het even over hebben. Onno Kleyn, culinair journalist, schreef namelijk vorige week een stukje over kip. Ik citeer:
U en ik zijn huichelaars, hypocrieten, slapjanussen. Ruggegraatloze doorhetlevensloffers, achjemoetwatters die pappen en nathouden maar op het juiste moment braaf de politiek correcte antwoorden geven. Als het op daden aankomt, neemt de vermoeidheid echter weer bezit van ons en onze portemonnee. Neem kip. Nee, niet zomaar een voorbeeld, want ik neem graag kip. U ook, trouwens. Nemen we die kip, dan is het hinderlijk vaak een gewoon exemplaar. En daarvan de filet. Dat is twee keer mis.
Tsja, ik voel me wel een beetje aangesproken want ook ik kook regelmatig met "gewone" kip en dan ook nog vaak met "gewone" filet. Twee keer fout dus! Volgens Onno dan, want ik heb er geen problemen mee.

Ja, ik koop ook regelmatig culinair verantwoorde kip, bijvoorbeeld voor deze Baskische kip, maar weer niet voor kip uit de wok met sinaasappel-hoisinsaus.

Culinair verantwoorde kip kopen is nog niet zo makkelijk, tenminste niet bij mij in de buurt (en ik woon gewoon in de grote stad). Geen goede poelier te vinden, niet op loopafstand en ook niet op redelijke fietsafstand. Even voor de duidelijkheid: wij zijn één van de weinige gezinnen in Nederland dat géén auto heeft! Gelukkig zit er vlak bij mijn werk wèl een goede poelier. Maar ja, dan moet ik er wel aan denken dat ik daar eerst langs fiets voordat ik na werktijd naar huis ga.....

Vorige week was het weer eens zover: ik dacht er op tijd aan dat ik culinair verantwoorde kip wilde eten. Op naar de poelier in de Van Hoytemastraat in Den Haag. Volgens Onno Kleyn moeten we bouten hebben en het liefst van een Kemperkip. Nee, Kemperkip had hij op het moment niet (eind van de week pas weer), wel Poulet D'Yvonne en die is van dezelfde goede kwaliteit. Met 4 bouten Yvonnekip fietste ik naar huis.

Ik heb er gesmoorde kip met citroen en dragon mee gemaakt. Helaas waren de meningen verdeeld over de smaak van het gerecht en viel de kwaliteit van de kip erg tegen. Er zat weinig vlees aan de bouten en het vlees was een beetje taai. Jammer! Echtgenoot en zoon vonden het te citroenig, mijn dochter en ik vonden de smaak wel okee, maar hadden moeite het vlees van de bouten te plukken (wij houden niet van kluiven ...).

In sneltreinvaart het recept voor wie het wil uitproberen: 1 citroen in dunne schijfjes snijden, 5 bosuitjes in stukjes van 1 cm snijden en 3 eetlepels verse dragon fijnhakken. Boter smelten en kippenbouten bruin bakken. Citroen, bosuitjes en dragon bij de kip doen en bestrooien met zout en peper. Afgedekt in 30 - 40 minuten gaarstoven, regelmatig keren. Uit pan nemen, warm houden in alufolie. Scheut room door het smoorvocht roeren en inkoken tot licht gebonden saus. Kip op borden leggen en wat saus erover scheppen.

Dit recept gaat zeker in de herhaling: met andere kip en minder citroen! Het aardappeltaartje dat ik erbij serveerde viel wel meteen in de smaak.

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Arden,
vandaag heb ik toevallig ook citroenkip gegeten. Echt een succes.
Recept: kippebouten (zoveel als nodig) kruiden met peper/zout. In een braadzak stoppen. Een paar stukken geconfijte citroen (bij de marokkaanse of turkse winkel) erbovenop, de zak sluiten. 1 uur in de oven; bij mij hete lucht 180 graden. Absoluut niet droog en ook niet te citroenig. Ik heb het met pesto-pasta geserveerd. Wat sla erbij, heerlijk.

Aranka zei

Ha Arden,

Dit soort kippen (Yvonne, Bresse, bio etc) heet vaak een iets langere gaartijd nodig. Het vlees van zo'n beest is namelijk wat steviger dan de plofkippen die in de supermarkt liggen opgebaard. Zij groeien in 6 weken uit tot een slachtbaar product, terwijl de scharrelaars er wat langer voor moeten werken om wat vet, maar vooral spieren aan te zetten.

Levine zei

Ha Aranka,

Dat weet ik en daar had ik ook rekening mee gehouden. Maar toch, met deze kippenbouten was geen eer te behalen. Volgende keer toch maar weer een andere culinair verantwoorde :-)) kip. Heb er anders geen problemen mee om een sappige bout klaar te maken.

Lien zei

IK heb gisteren een 'verantwoorde' hele kip in de slowcooker gemaakt (met citroen en gerookte paprikapoeder). Die was megasappig en viel heerlijk van het bot.
Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik ook wel eens filet eet van een ploffer, Het is niet ideaal natuurlijk, maar soms zijn die scharrelaars gewoon écht te duur voor een gezin.