30 september 2007

Appelcake met walnoten en honing

Appelcake met walnoten en honing

Appelcake met walnoten en honing

Uit: “Cake anders” van Linda Collister

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten (plus afkoelen)
Benodigdheden: lage cakevorm met bloemen of springvorm Ø 24 – 26 cm of vierkante/langwerpige vorm, ingevet. Bij gebruik van een vierkante/langwerpige vorm bekleden met bakpapier, laat 2 kanten overhangen

Siliconenvorm met bloemen
Siliconenbakvorm met bloemen
  • 250 ml vloeibare honing
  • 120 gram ongezouten zachte roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 geklutste eieren, maat L
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels koekkruiden
  • snufje zout
  • 450 gram appels, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • poedersuiker, om te bestrooien
  • geklopte slagroom (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Doe de honing, boter, suiker en eieren in een kom. Roer door elkaar.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, de koekkruiden en het snufje zout boven de kom.

Roer het mengsel rustig met een houten lepel (of met een mixer op de laagste stand) door.

Meng er dan de appels en walnoten door.

Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 40 – 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er schoon uitkomen.

Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen. Keer op een rooster, draai om (de bovenkant ligt nu weer boven) of verwijder de rand bij gebruik van een springvorm en laat volledig afkoelen.

Bestuif de cake voor het opdienen met poedersuiker en geef er desgewenst geklopte slagroom bij.

Appelcake met walnoten en honing

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Gisteren heb ik deze cake gebakken voor mijn verjaardag.Echt een goed recept: heel eenvoudig en het resultaat is erg lekker. Ik ga hem zeker nog een keer maken.
Groetjes,
Juliëtte

Anoniem zei

Gisteren deze lekkere cake gemaakt. Ik heb goudreinetten gebruikt en pecannoten i.p.v. walnoten. Bij gebrek aan koekkruiden heb ik kaneel, gemberpoeder en kardamom gebruikt (iets meer dan aangegeven). Vandaag meegenomen naar het werk. De mannen waren zeer tevreden! Lekkere zachte cake en helemaal niet te zoet (was ik een beetje bang voor, gezien de honing). Omdat ik goudreinetten gebruikte heb ik er wel grote blokken van gemaakt, ik dacht dat je ze anders niet terug zou zien, doordat deze appels altijd een beetje smelten. Nu viel dat reuze mee.
Groet, Jacquelien

Anoniem zei

Een beetje laat maar ik kom net dit recept tegen en zie de geweldige vorm! Weet je nog waar die te koop is/was?

Anoniem zei

In een bak producten winkel. Soms ook bij de Hema , maar dan is de onderkant glad . Gr Roland