27 augustus 2009

Bakken bij DOK Cookware


Aanstaande zaterdag, 29 augustus, ben ik van 12 tot 17.30 uur weer te vinden in de keuken in het midden van kookwinkel DOK Cookware. Het is iedere keer weer een geweldig leuke ervaring om daar al bakkend een middag door te brengen. Ook dit keer verheug ik me er weer op. Ik heb lang getwijfeld wat ik dit keer zou gaan maken voor het winkelend publiek, maar inmiddels ben ik eruit. Ik ga naast cake ook brood bakken. Geen recht toe recht aan brood, want dat is zo saai om uit te delen, maar zoet en hartig brood met een anders dan anders uiterlijk en smaak. Daarnaast ga ik laten zien en proeven dat je met oud brood een heerlijk toetje kunt maken.

Nieuwsgierig geworden na het lezen van dit bericht? Kom dan kijken en proeven bij:
DOK Cookware
Passage 19
Den Haag

26 augustus 2009

Sinaasappelcake met maismeel


Een lekkere en snel te maken cake. Hij beviel zo goed dat ik helemaal vergeten ben er een foto van te maken! Ik vond het recept zowel op de site van Elise van Simply Recipes als op de site van Martha Stewart. Voor een foto moet je dus even naar het originele recept van Martha of naar de posting van Elise surfen.

NB: ook zonder de suikerlaag er bovenop erg lekker (die was ik dus zelf vergeten .......).

Sinaasappelcake met maismeel
Recept printen
  • 120 ml goede olijfolie
  • 2 grote eieren
  • 200 gram suiker + 65 gram voor de afwerking
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 120 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 170 gram patentbloem
  • 75 gram maismeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • springvorm 20 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Verhit de oven voor op 190 °.

Doe de olie, eieren, 200 gram suiker, geraspte sinaasappelschil en sinaasappelsap in een kom en roer met een garde goed door elkaar. Zeef de bloem, maismeel, bakpoeder en zout boven de kom en schep voorzichtig met een spatel door elkaar.

Doe het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de 65 gram suiker.

Bak de cake in ± 35 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat op een rooster 20 minuten afkoelen en verwijder dan de rand van de springvorm. Laat verder op het rooster afkoelen.

Eet smakelijk!

23 augustus 2009

Zomerse maaltijdsalade met kip en nectarines

Maaltijdsalade met kip en nectarines

Als het KNMI het juist heeft blijft het de komende dagen mooi/warm weer. Geen weer om lang in de keuken te staan. Een lekkere salade, een paar sneetjes stokbrood, een glaasje rosé en de laatste stralen zon en ik ben helemaal tevreden!

Voor deze salade gebruik ik kant-en-klaar gegrilde kip die ik bij de poelier haal. Gelukkig haalt "mijn" poelier geen fratsen uit met de kip; hij gebruikt een culinair verantwoorde kip en alleen een beetje peper en zout en een goede olie. Ik heb eens de vergissing gemaakt om een kant-en-klaar gegrilde kip bij de Jumbo te halen. O boy o boy, wat een vergissing. Misschien ben ik een verwend nest, maar ik vond die kip echt niet te eten. Ik proefde alleen maar zout en een hele vervelende bij- en nasmaak in plaats van malse kip.

Zomerse maaltijdsalade met kip en nectarines (2 personen)
Recept printen
  • 2 handen vol gemengde sla (bijvoorbeeld eikenblad, lollo rosso, rucola)
  • 180 gram gaar kipvlees, in stukjes
  • 50 gram serranoham, in slierten gescheurd
  • 2 rijpe nectarines, in schijfjes
  • handje hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Vinaigrette:
  • 3 eetlepels hazelnootolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • mespunt mosterd
  • zout, peper
Doe voor de vinaigrette de olie, azijn, mosterd, zout en peper in een klein (jam)potje. Deksel erop en door elkaar schudden.

Leg de gemengde sla op 2 borden. Verdeel het kipvlees, serranoham en nectarines erover en bestrooi met de hazelnoten. Giet de vinaigrette erover en serveer.

Eet smakelijk!

22 augustus 2009

Gevulde kipfilet met pesto en mascarpone

Gevulde kipfilet met pesto en mascarpone

Sorry lezers, weinig updates de laatste tijd. Gekookt en gebakken wordt er zeker in huize Arden, maar onze internetprovider vindt het niet nodig dat ik berichten naar Blogger upload en foto's plaats bij Flickr. Met andere woorden: de internetverbinding ligt er om de haverklap uit. Verder ben ik druk bezig met voorbereidingen van het een en ander (daar kom ik nog op terug) en werd ik van de week door een dwaas die niet goed uit zijn doppen keek van mijn fiets gereden. Ik vloog weinig elegant door de lucht en kwam een eindje verder met een klap op de straat terecht. Gelukkig is het gebleven bij een scheurtje in mijn lip, diverse schaafwonden, blauwe plekken en een aantal dagen spierpijn. Tijd dus voor een makkelijk gerecht:

Gevulde kipfilet met pesto en mascarpone
  • 4 (mais)kipfilets
  • 60 gram pesto
  • 85 gram mascarpone* of Mon Chou roomkaas
  • ± 3 eetlepels olijfolie
  • 200 gram mini romatomaten (groen/steeltjes er nog aan)
  • handje pijnboompitten
  • braadslede, ingevet met olijfolie
*Italiaanse roomkaas, te koop in bakjes van 250 gram.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd met een scherp mes de kipfilets in zodat een "zakje" ontstaat (of vraag de poelier dit te doen). Meng de pesto met de mascarpone en schep in iedere kipfilet 1/4 van het mengsel. Druk de opening dicht (hoeft geen stokje in). Bestrijk de kipfilet met olie en bestrooi met zout en peper.

Leg de filets naast elkaar in de braadslede. Leg de tomaatjes ertussen. Druppel wat olijfolie over de tomaatjes. Bak de kipfilets in het midden van de oven in ± 20 minuten gaar. Strooi er de laatste 5 minuten van de baktijd de pijnboompitjes over.

Gevulde kipfilet met pesto en mascarpone

Met de rest van de roomkaas kan je een heerlijke pastasaus maken, bijvoorbeeld deze roomsaus of gebruik het in een hartige taart zoals deze Quiche met groene asperges en tomaten.

Eet smakelijk!

21 augustus 2009

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Trek in een stevige boterham? Dan ben je met dit brood aan het goede adres. Het doet een beetje Duits aan door het roggemeel, maar ook door de gedroogde Natursauerteig (van Arche Naturprodukte) dat erin verwerkt is. Om verwarring te voorkomen: je kunt met deze gedroogde Natursauerteig geen desem maken, maar je mengt het direct door meel/bloem en wel 15 gram per 500 gram. De ingrediënten zijn: Roggen-Vollkornmehl aus Ökologischem Landbau und Sauerteigkulturen. Ook moet er nog gist aan het deeg worden toegevoegd. Het is in Nederland bij reformwinkels te koop.

Brood met lijnzaad en Natursauerteig
  • 250 gram tarwebloem
  • 250 gram volkoren speltmeel (of volkorenmeel)
  • 80 gram roggemeel
  • 15 gram Natursauerteig
  • 35 gram lijnzaad
  • 7 gram instant gist
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 370 gram water, lauwwarm
  • 11 gram zout
  • broodbak-/pizzasteen of bakplaat
  • ovenschaal of braadslede
Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. 

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat blijft zichtbaar. 

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Vorm het deeg tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. Bol het deeg nogmaals op, nu steviger, voor een rond brood of vorm er een batard van (filmpje). Het deeg is goed op spanning als je er met een vinger op duwt en het deeg meteen terugveert. 

2e rijs: Bekleed een bakplaat met een bakmatje/bakpapier of een pizzaschep met bakpapier en leg de deegbal erop.

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven 46 - 60 minuten voor op 225 ºC. Verwarm een pizza-broodbaksteen en een braadslede of laag bakblik mee. Als je geen steen hebt dan kan je het brood ook op een bakplaat afbakken. De oven en braadslede hoeven dan niet zo lang voorverwarmd te worden.

Bakken: Bestuif (door een zeefje) het deeg vlak voordat het de oven ingaat met tarwebloem. Snijd het deeg met een scherp gekarteld mes enkele keren in. Doe dit niet als het deeg te veel gerezen is, het zal dan onherroepelijk inzakken,


Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Laat het deeg op de pizzasteen glijden (met bakpapier en al) of zet de bakplaat in de oven. Schenk in de meeverwarmde ovenschaal/braadslede 2 dl kokend water in (pas op voor je handen!). Bak het brood 20 minuten, trek het bakpapier eronder vandaan en haal de braadslede uit de oven (pas op er kan nog heet water inzitten). Bak het brood in nog 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. 

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Nog een brood met Natursauerteig: Licht volkorenbrood met Natursauerteig

11 augustus 2009

Brood met zaadjes (5)

Brood met zaadjes

Dit recept is 4/9/23 aangepast en voorzien van nieuwe foto's.

Brood met zaadjes gaat er hier altijd in als 'koek'. Maar toch maak ik het iedere keer weer net ietsje anders of zelfs een geheel ander recept. Het vochtgehalte van dit deeg is iets hoger dan gemiddeld en dat komt omdat er ook zaden en pitten aan het deeg zijn toegevoegd. Omdat deze niet eerst geweld worden nemen ze tijdens het kneden maar ook tijdens het rijzen vocht uit het deeg op. Het deeg kan direct na het kneden nog een beetje plakkerig aanvoelen, dat komt dus later in het proces goed.

Ik heb dit brood in een groot broodbakblik van 30 x 11,5 x 9 cm gebakken. Heb je een andere maat bakblik dan kun je met behulp van de achterliggende bakkersformule de hoeveelheid deeg omrekenen. 

De bakkersformule 

De bakkersformule wordt uitgedrukt in procenten en is voor ieder recept anders. Het uitgangspunt is de totale hoeveelheid bloem en/of meel die in een recept gebruikt wordt. Ongeacht het gewicht is de hoeveelheid bloem/meel altijd 100%. Vanuit deze 100% ga je rekenen. De overige ingrediënten zijn een percentage van die 100%. 

In dit recept wordt er totaal 560 gram bloem en meel gebruikt. Die hoeveelheid is 100%. Er wordt 300 gram bloem en 260 gram volkorenmeel gebruikt. 

Het rekensommetje van grammen naar procenten is als volgt: deel het gewicht van ieder ingrediënten door het totale gewicht van de bloem en/of meel en vermenigvuldig de uitkomst met 100. 

Voor de tarwebloem in onderstaand recept is het rekensommetje: 300 : 560 x 100 = 53,6%. Voor het volkorenmeel: 260 : 560 x 100 = 46,4%. Op deze manier kun je de procenten van alle ingrediënten uitrekenen. 

Recept verkleinen of vergroten

Als je het recept wilt verkleinen of vergroten is de eerste stap het bepalen van de nieuwe 100%, dus de gewijzigde hoeveelheid bloem en/of meel. Stel je wil totaal 400 gram bloem en meel gebruiken. Omdat je alle procenten weet kan je de heel makkelijk uitrekenen hoeveel je van ieder ingrediënt nodig hebt. 

Het rekensommetje van procenten naar grammen is als volgt: vermenigvuldig het gewicht van de totale hoeveelheid bloem en/of meel met het aantal procenten van ieder ingrediënt en deel de uitkomst door 100.

Voor de tarwebloem is het rekensommetje 400 x 53,6 : 100 = 214 gram. Voor het volkorenmeel: 400 x 46,4 : 100 = 186 gram. Op deze manier kun je de grammen van alle ingrediënten uitrekenen.

Mijn tip: denk er niet teveel over na, het klinkt wellicht ingewikkeld maar dat is het niet. Schrijf het sommetje voor ieder ingrediënt op, pak een rekenmachine en reken het uit. 

De formule van dit brood is:
53,6% tarwebloem
46,4% volkorenmeel
1,25% instant gist
2,7% melkpoeder
2,7% maanzaad
2,7% sesamzaad
2,7% lijnzaad
2,7% pompoenpitten
2,7% zonnebloempitten
4,5% roomboter
1,8% zout
71,4% water

In mijn boeken Brood uit eigen oven en Brood 2 uit eigen oven staat nog uitgebreider beschreven hoe je met de bakkersformule kunt rekenen. Aan de hand van voorbeelden leg ik het je uit. Mijn boeken zijn in iedere boekwinkel te koop/te bestellen en online o.a. bij Bol te bestellen (zie de links naar mijn boeken bij Bol in de rechterkolom).

Brood met zaadjes (1 brood)

  • 300 gram tarwebloem (bv Amerikaanse patentbloem/Patent extra)
  • 260 gram volkorenmeel (bv Volkoren Natuur)
  • 7 gram instant gist
  • 15 gram (volle) melkpoeder *
  • 15 gram maanzaad
  • 15 gram (geroosterd) sesamzaad
  • 15 gram lijnzaad (heel)
  • 15 gram pompoenpitten
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 25 gram zachte ongezouten roomboter
  • 10 gram zout
  • 400 gram water, 20 - 25 °C
  • broodbus van 30 x 11,5 x 9 cm, ingevet
* Melkpoeder is verkrijgbaar bij de AH van het merk Two Cows, van Nestlé bij de toko/Aziatische winkel en online bij o.a. de Zuidmolen. In plaats van water + melkpoeder kun je ook 415 gram (volle) melk gebruiken.

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het deeg verdubbeld is, 60 - 90 minuten.

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie.  Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik.

2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC. 

Brood met zaadjes (5)

Bakken: Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC en bak in nog ± 20 minuten gaar en bruin. De interne temperatuur is dan ± 95 ºC.

Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaan snijden.

Brood met zaadjes (5)

07 augustus 2009

Sinaasappelcake met pijnboompitten

Sinaasappelcake met pijnboompitten

Mijn dochter woont op zichzelf, maar komt - heel gezellig - regelmatig eten of zomaar even langs voor een kletspraatje. Zo stond ze onlangs op een avond opeens voor de deur met de mededeling "zo mam, ik kom even bij jou een paar cakes bakken". Ik mocht een klein stukje proeven (lekker!) en de rest ging aan het eind van de avond in haar tas mee naar huis. In de tijd dat de cakes in de oven stonden heb ik gauw het recept overgetypt en inmiddels heb ik ze zelf ook gebakken.

Sinaasappelcake met pijnboompitten (2 stuks)
Recept printen
  • 4 eieren, gesplitst
  • 2 theelepels vanille extract
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 ml olijfolie
  • 400 gram bloem
  • 1 flinke theelepel bakpoeder
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 250 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 springvormen van 20 ø
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet twee springvormen van 20 cm ø in, bekleed de bodems met bakpapier en vet dit ook in. Bestuif met bloem, klop het teveel uit bloem eruit.

Klop de eiwitten in een grote kom tot ze stevig en sneeuwwit zijn. Mix de eidooiers met het vanille extract. Klop de kristal- en basterdsuiker erdoor, voeg goed roerend en beetje bij beetje de olijfolie toe. Voeg bloem, bakpoeder, sinaasappelschil en sinaasappelsap toe en klop tot een glad beslag. Spatel de eiwitten er voorzichtig door.

Verdeel het beslag over de twee springvormen en strooi de pijnboompitten erover. Bak de cakes 35 - 40 minuten, of tot ze aan de bovenkant goudbruin en krokant zijn en een in het midden gestoken prikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen en serveer.

Eet smakelijk!

Bron: Alle smaken van de regenboog van Tessa Kiros

06 augustus 2009

Appel-bosbessentaart

Appel-bosbessentaart

Toen ik het deeg voor deze taart aan het maken was had ik er een hard hoofd in dat het wat zou worden. Het deeg was namelijk zo zacht dat het bijna onhandelbaar was. In het oorspronkelijke recept (op internet gevonden, maar geen idee meer waar) staat dat je het deeg nadat alles gemengd is nog even met de hand moet samenkneden. Samenkneden? Het was zo zacht dat dat absoluut niet kon en nodig was. Ik heb het op een flink bebloemd aanrecht in 2-en verdeeld en platgedrukt tot een ronde schijven en in de koelkast gelegd om bij te komen. Na 30 minuten in de kou lukte het me maar net om het uit te rollen zonder dat het in drie stukken brak. Gelukkig is het een zeer vergevingsgezind deeg. Als het breekt kan je het makkelijk weer aan elkaar plakken. Het zag er een beetje verfrommeld uit toen ik alles in de springvorm had gekregen. Ik had er ook geen vertrouwen in dat het zou rijzen maar, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, er kwam na ± 40 minuten een mooi taartje uit de oven! Lekker knapperige buitenkant en een friszoete vulling binnenin. Voor herhaling vatbaar.

Appel-bosbessentaart

Vulling:
  • 4 Granny Smith appels
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 30 ml water
  • 30 gram suiker
  • 125 gram bosbessen/blauwe bessen
Deeg:
  • 130 gram zachte ongezouten roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 205 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
Verder:
  • rietsuiker, om mee te bestrooien
  • springvorm 20 cm ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd iedere kwart appel in 4 schijfjes. Doe de appelschijfjes, citroenschil, water en suiker in een pan. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de appelschijfjes in ± 5 minuten wat zachter worden (ze moeten heel blijven!). Laat in een vergiet uitlekken en afkoelen.

Mix met een handmixer of platte klopper KitchenAid/standmixer de boter en de suiker licht en luchtig in ± 5 minuten. Voeg het ei toe. Het mengsel zal nu waarschijnlijk eerst gaan schiften (dat was bij mij het geval), blijf gewoon doormixen tot een mooi lichtgele crème ontstaat. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Zeef de bloem met het bakpoeder en zout boven de kom en mix kort door door het botermengsel. Stort het deeg op een bebloemde werkplek en verdeel met een deegsteker in twee gelijke stukken. Druk ieder stuk deeg plat tot een ronde schijf, bestuif aan beide zijden met wat bloem en verpak in plastic folie. Leg het deeg 30 - 60 minuten in de koelkast om om te stijven.

Verwarm de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).

Rol ieder stuk deeg op een bebloemde werkplek uit tot een ronde lap van ± 22 cm. Tip: begin met 1 stuk deeg en laat het andere stuk deeg zolang in de koelkast. Leg het stuk deeg in de springvorm, maak een opstaand randje van ± 2 cm. Schep de uitgelekte appelschijfjes op het deeg en verdeel de bosbessen erover. Rol het andere stuk deeg uit en leg erop. Duw de randen goed vast. Bestrijk de bovenkant met wat water en strooi er een dun laagje rietsuiker op.

Bak de taart in het midden van oven in 35 - 40 minuten gaar en bruin. Zet op een rooster en verwijder na ± 10 minuten de rand van de springvorm. Laat verder afkoelen.

Appel-bosbessentaart


05 augustus 2009

Coleslaw (koolsalade)

Coleslaw

Raar maar waar, ik weet me nog de allereerste keer dat ik coleslaw at te herinneren: ongeveer 28 jaar geleden bij een Kentucky Fried Chicken in Nassau, de hoofdstad van de Bahama's! De kip vond ik maar zo-zo, maar de coleslaw vond ik geweldig. Ik heb het in de loop der jaren een aantal keren geprobeerd zelf te maken, maar die pogingen sloegen nergens op. Uit nood kocht ik daarom af en toe kant-en-klare coleslaw. Maar hoera - met dank aan Katie van Chaos in the kitchen - maak ik het voortaan zelf. Ik weet nu ook wat ik fout heb gedaan. Ik heb er nooit aan gedacht om melk en karnemelk in de dressing te verwerken. Tsja, je moet er maar op komen.....

Coleslaw (koolsalade)

  • 450 gram witte kool, fijngesneden
  • 75 gram worteltjes, in dunne reepjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
Dressing:
  • 60 ml melk
  • 60 ml karnemelk
  • 125 gram mayonaise
  • 1½ eetlepel azijn
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 50 gram suiker (of meer naar smaak)
  • ½ theelepel zout
  • snuf peper
Doe de witte kool, wortel en sjalot in een kom. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Meng door het koolmengsel. Zet afgedekt een paar uur in de koelkast. De dag ervoor maken is nog lekkerder. Blijft een aantal dagen goed in de koelkast.

03 augustus 2009

Kip met rozemarijn in tomatensaus

Kip met rozemarijn in tomatensaus

Ik las laatst dat iedereen wel een paar blikken groenten, pakjes saus en een pot pindasaus in een keukenkastje heeft staan. Laat ik die producten nou bijna nooit in voorraad hebben! Wat ik er dan wel in heb staan? Nou ... bijvoorbeeld een blikje ansjovisfilets, een blik gepelde tomaten en een potje kappertjes en zodoende hoefde ik maar weinig boodschappen te doen om onderstaand recept te maken. Alleen de kip had ik niet in huis. Verse kruiden, waaronder rozemarijn heb ik altijd in de vriezer, knoflook en verschillende soorten uien zijn ook meestal in voorraad, diverse smaken olijfolie staan voor het grijpen en er liggen altijd wel een paar flessen wijn in het rek.

Kip met rozemarijn in tomatensaus
Recept printen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 kipstukken, zonder vel en met botje
  • peper, zout
  • 1 takje rozemarijn, blaadjes fijn gehakt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 ansjovisfilets (blikje), fijn gesneden
  • 1 blik tomaatstukjes (± 400 gram)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 100 ml rode wijn
Bestrooi de stukken kip met wat zout en peper.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan met dikke bodem. Bak de stukken kip aan beide kanten bruin. Voeg de helft van de fijn gehakte rozemarijn toe en schep om. Haal de stukken kip uit de pan en zet even weg.
Voeg de resterende eetlepel olie toe en bak op laag vuur de ui in ± 5 minuten zacht. Voeg de knoflook, rest van de rozemarijn en de ansjovis toe en bak een paar minuten mee. Voeg de tomaatstukjes, wijn en kappertjes toe. Breng aan de kook, voeg de stukken kip toe en zet het vuur laag. Laat de kip in ± 20 minuten gaar worden. Zonodig met wat zout en peper op smaak brengen.

Kip met rozemarijn in tomatensaus

Lekker met een groene salade en vers gebakken brood, bijvoorbeeld dit Franse landbrood, Pain de campagne, semolinabrood of stokbrood.

Kip met rozemarijn in tomatensaus

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit GoodFood