21 augustus 2009

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Trek in een stevige boterham? Dan ben je met dit brood aan het goede adres. Het doet een beetje Duits aan door het roggemeel, maar ook door de gedroogde Natursauerteig (van Arche Naturprodukte) dat erin verwerkt is. Om verwarring te voorkomen: je kunt met deze gedroogde Natursauerteig geen desem maken, maar je mengt het direct door meel/bloem en wel 15 gram per 500 gram. De ingrediënten zijn: Roggen-Vollkornmehl aus Ökologischem Landbau und Sauerteigkulturen. Ook moet er nog gist aan het deeg worden toegevoegd. Het is in Nederland bij reformwinkels te koop.

Brood met lijnzaad en Natursauerteig
Recept printen
 • 250 gram tarwebloem
 • 250 gram volkoren speltmeel (of volkorenmeel)
 • 80 gram roggemeel
 • 15 gram Natursauerteig
 • 35 gram lijnzaad
 • 7 gram droge gist
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 370 gram water, lauwwarm
 • 11 gram zout
 • broodbak-/pizzasteen of bakplaat
 • ovenschaal of braadslede
Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom van de KitchenAid/standmixer. Roer met een pollepel door elkaar. Kneed met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.

Het deeg kan ook in de broodbakmachine gemaakt worden. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand en volg het recept hieronder vanaf de 1e rijs.

1e rijs:
Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Laat afgedekt in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm het tot een bal. Laat afgedekt ± 20 minuten liggen. Losjes opbollen en afgedekt ± 10 minuten laten liggen. Stevig opbollen: duw met je vingers de onderranden van het deeg naar het midden, draai daarbij het deeg steeds en duw stukje voor stukje de rand naar het midden. Herhaal dit nog 4 - 5 keer totdat je een mooie opgebolde bal deeg hebt. Bekleed een bakplaat met een bakmatje/bakpapier of een pizzaschep met bakpapier en leg de deegbal erop.

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Dek af met een bakmatje of plastic folie. Laat het in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen. Het is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug.

Bakken op een broodbak-/pizzasteen: verwarm de oven met daarin de steen ± 1 uur voordat het brood erin gaat voor op 225 ºC. Zet de laatste 10 minuten een lege hittebestendige lage schaal, bijvoorbeeld een braadslede, op de bodem of onderste richel van de oven.

Bakken op een bakplaat: verwarm de oven ± 15 minuten voordat het brood de oven ingaat voor op 225 ºC.

Bestuif (door een zeefje) het deeg vlak voordat het de oven ingaat met tarwebloem. Snijd het deeg met een scherp gekarteld mes enkele keren in. Doe dit niet als het deeg te veel gerezen is, het zal dan onherroepelijk inzakken.

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Laat het deeg op de pizzasteen glijden (met bakpapier en al) of zet de bakplaat in de oven. Schenk in de meeverwarmde ovenschaal/braadslede 2 dl kokend water in (pas op voor je handen!). Doe de ovendeur direct dicht. Besproei na 1 minuut de zijwanden van de oven met wat water. Sluit direct de ovendeur. Herhaal dit nog 1 keer. Draai het brood na ± 15 minuten en haal dan meteen het bakpapier onder het brood op de pizzasteen weg en verwijder de ovenschaal/braadslede. Bak het brood in nog 20 - 25 minuten gaar en bruin. Het is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. De kerntemperatuur van het brood is dan ± 95 °C. Laat het op een rooster volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Brood met lijnzaad en Natursauerteig

Nog een brood met Natursauerteig: Licht volkorenbrood met Natursauerteig

Eet smakelijk!

19 opmerkingen:

Cor zei

Een mooi en lekker brood Arden...

--->Snijd het deeg met een scherp gekarteld mes enkele keren in. Doe dit niet als het deeg te veel gerezen is, het zal dan onherroepelijk inzakken.<---

Het maakt weinig uit of je een glad of gekarteld mes gebruikt,als het maar scherp is...Zelf gebruik ik daarvoor graag een scheermesje.

Voor de ''veiligheid'' en om het inzakken echt te voorkomen,snijd je het bij voorkeur in,als de rijstijd (naar schatting) ± 3/4 is verstreken.

Marjoke zei

Wat een prachtig brood Arden; en wat mooi ingesneden. Dit laatste oefen ik nog steeds maar heb het nog lang niet voldoende in de vingers.

Ik vroeg mij altijd al af of je dat natursauerteig soms kon gebruiken als basis voor zuurdesem maar dankzij jou heb ik nu het antwoord. Gelukkig heb ik nog steeds mijn trouwe Elvis.

Hilde zei

Ziet er een heel smakelijk en mooi brood uit !

Anoniem zei

Hoi Levine, kun je mij vertellen waar ik de natursauerteig kan halen? Ik heb al gegoogeld, maar kom er niet echt uit. Bij de natuurwinkel kijken ze me in ieder gevan vreemd aan :-) Ook ben ik heel hard op zoek naar rijsmandjes en heb er spijt van dat ik ze de laatste keer dat mijn vader en ik bij jou waren niet heb meegenomen. Broodbakken is nu mijn verslaving geworden, maar ook aan rijsmandjes is moeilijk aan te komen! Stuur jij ze ook toe?
Met vriendelijke groet, Aukje de Groot

Levine zei

Hoi Aukje,

Ik heb de Natursauerteig ooit gekocht bij een reformwinkel. Ik weet niet of er een Ekoplaza bij jou in de buurt zit, daar hebben ze het volgens mij ook.

Leuk trouwens te horen dat brood bakken een verslaving is geworden ;-).

Rijsmandjes: ik wil ze aan je versturen, stuur mij even een e-mail, dan kan ik je de prijzen + verzendkosten mailen.

Anoniem zei

Hoi Levine,

Heb de Natursauerteig gevonden in een biologische winkel! Ga nu he brood uitproberen!

Groet, Aukje

Lizbroodmolen zei

Ha Levien, ik vind de recepten op jouw site echt super! Ik ben al in geen drie weken bij de bakker geweest, haha. Het brood met Natur Saurteig is heerlijk, maar ik vind Sue's brood met zuurdesem nog lekkerder. Prachtige broden krijg ik dan. Helaas was mijn desem door de hitte kapot gegaan, maar ik ben al weer drie dagen op streek voor nieuw. Ik ben nu bezig met een rijsmandje, dat werkt ook prima. Ben nu aan het bakken, de laatste rijs is bezig en ik hoop niet dat met het zakken van de luchtdruk - onweer in aankomst - het brood inzakt.... Dank voor alle recepten.
Grt
Liz

Levine zei

Liesbeth: Goed te horen! Deeg zakt alleen in als je het te lang laat rijzen. Heb zelf nog nooit gemerkt dat het iets met het weer (onweer) te maken heeft.

Lizbroodmolen zei

Het brood is niet ingezakt; hij is prachtig gelukt en smaakt heerlijk.

Anoniem zei

Hallo allemaal, ik bak ook een tijdje mijn eigen brood & ik wilde die Duitse Natursauerteig gebruiken. Maar mijn vraag is, wat is Natursauerteig eigenlijk? En wat doet het ten goede van een brood?

Alvast bedankt,
Saeid

Levine zei

Saeid: het is gedroogd en inactief zuurdesempoeder en het geeft extra smaak aan het brood.

Unknown zei

Wat een super mooi brood! Is het ook mogelijk om hier kleine broodjes van te maken? Hoe zou je dan het recept aanpassen qua rijstijd & baktijd. Groetjes Romie

Levine zei

@Romie: rijstijden blijven hetzelfde, baktijd is afhankelijk van hoe groot je de broodjes maakt. Broodjes van ong. 75 gram bak je af in 15 - 20 minuten.

Anoniem zei

kan je dit brood ook in een brood bakblik doen in plaats op de bak plaat.

corrinna

Levine zei

Je kunt het brood ook in een bakblik bakken. Succes!

Anoniem zei

Kan ik het brood ook maken met alleen het desempoeder (dus zonder gist)?

Levine zei

Nee, want het poeder heeft geen rijskracht, het is alleen voor de smaak.

Unknown zei

Hoi Levine,
Ik wil morgen graag dit brood gaan maken, alleen vroeg ik me af of je als je het op een bakplaat gaat bakken ook het deel met de ovenschaal en water moet doen of is dat alleen als je het op een steen bakt?

Groetjes,

Anne

Levine zei

Anne, dan ook. Stoom zorgt voor een vochtig omgeving, waardoor het korstje minder snel gevormd wordt. Het brood kan dan langer doorrijzen.