24 mei 2009

Kaneel-kruimel cake

Kaneel-kruimel cake

Twee weken geleden kreeg ik klachten van diverse collega's: het was al weer veel te lang geleden dat ik iets voor hen gebakken had. Is er soms iets, vind ik ze soms niet aardig meer werd er gevraagd? Nee hoor, beste collega's, ik vind jullie nog steeds erg aardig! Om het goed te maken bakte ik twee heerlijke cakes: onderstaande kaneel-kruimel cake en een Citroen Ricotta cake. Beiden werden zeer gewaardeerd en van deze cake werd zelfs direct na het proeven door een aantal collega's gevraagd of het recept al te 'downloaden' was op mijn weblog. Toen nog niet, nu wel. En nu wel zelf ook bakken hè Ad, Frans en Marcel! Nog een tip: baking soda, in het Nederlands natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is te koop bij de drogist, apotheek, reformwinkel, toko en/of via internet (bijvoorbeeld bij De Provisiekast).

Kaneel-kruimel cake
Recept printen
  • 170 gram gesmolten ongezouten roomboter, afgekoeld
  • 300 gram patentbloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • snuf nootmuskaat, vers geraspt
  • 95 gram walnoten, fijn gehakt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 240 ml karnemelk
  • springvorm 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de gesmolten boter, bloem, beide suikersoorten, zout, 1 theelepel kaneel en nootmuskaat met de mixer of platte klopper standmixer door elkaar tot een kruimelig mengsel. Neem hier 165 gram van af en meng dit met de gehakte walnoten en 1 theelepel kaneel (dit wordt de kruimellaag).

Voeg aan het resterende kruimelmengsel het bakpoeder, baking soda, ei, vanille extract en de karnemelk toe. Roer met de hand met een garde door elkaar.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. Bestrooi met de kruimellaag. Bak de cake in het midden van de oven in 45 - 55 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat afkoelen op een rooster, verwijder na ± 30 minuten de rand. Bestrooi (door een zeefje) voor het serveren met poedersuiker.

Kaneel-kruimel cake

Eet smakelijk!

Bron: 'A passion for baking' van Marcy Goldman

12 opmerkingen:

Soepkipje zei

Lijkt mij lekker om ook eens te maken. :-) (Je hebt nergens vermeld hoe hoog je de oven moet voorverwarmen)

Levine zei

Oeps. Bedankt Soepkipje voor je oplettendheid, de oventemp. heb ik er inmiddels bij gezet.

Silvia zei

Zie je misschien kans om voor het weekend nog het recept van de citroen/ricotta cake te plaatsen? Het is een van de laatste weekenden dat ik nog een oven heb, voordat we tijdelijk verhuizen naar een vakantiehuisje voordat ons nieuwe huis klaar is en ik wil hem zo graag bakken.... Alvast bedankt!

Levine zei

Hoi Silvia, het recept staat er. Zie: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/05/citroen-ricotta-cake.html

Succes met bakken!

Monica zei

Vanmiddag de kaneelcake meegenomen naar familiebezoek. Zeer smakelijke cake, was dus een succes.
Bedankt voor het recept!

Marjoke zei

De cake was erg lekker en hoewel ik de enige hier in huis ben die walnoten echt lekker vindt, heeft iedereen met plezier meegegeten.

Unknown zei

Omdat ik een aantal weken niet hoef te werken (in afwachting van een grote operatie) heb ik een oude hobby opgepakt: bakken! Heb de kaneelkruimelcake gemaakt: groot succes! Ga vandaag de citroenricottacake bakken. En heb inmiddels ook de Bread Bible en een broodbakmachine aangeschaft. Man en kinderen dolenthousiast! Je recepten zien er goed uit!!!
groeten uit Arnhem

Levine zei

Bedankt Rixt voor de complimenten en veel succes met bakken en natuurlijk met de grote operatie. Alvast beterschap gewenst!

Monique zei

Heb deze cake ook gemaakt, en hij werd erg goed ontvangen.
(Ik was wel de poedersuikertopping vergeten, maar alla..)

Groetjes,
Monique

Laura zei

Ik vond hem ook lekker! Had een beetje weg van speculaas ofzo, ik ga hem zeker nog eens vaker maken in de winter! Groetjes Laura

Anoniem zei

Hallo
nu deze cake een aantal keer geprobeerd. Zowel op hetelucht en een keer met boven- onderwarmte. Maar iedere keer zakt de kruimellaag bijna volledig in de cake. Het cakebeslag komt erlangs omhoog en gaat bijna geheel over de kruimellaag. Wat doe ik verkeerd? Smaak is wel lekker. Maar het zou leuk zijn als hij er ook mooi uit zou zien.
gr tineke

Levine zei

Hi Tineke, ik zou het eerlijk gezegd niet weten (ik heb meer verstand van brood bakken). Beslag te dun?