10 mei 2009

Bladerdeegtaartjes met ui, tomaat en Munsterkaas

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Het voorbereidende werk voor deze taartjes kan ruim van tevoren worden gedaan. De geroosterde tomaatjes en de gecarameliseerde ui kunnen zelfs een dag van tevoren worden gemaakt en in de koelkast bewaard worden tot gebruik. De bodems van bladerdeeg kunnen tot 6 uur van tevoren voorgebakken worden, bewaar ze op kamertemperatuur. Makkelijk als je gasten krijgt: als je alles al hebt voorbereid zet je binnen een mum van tijd deze heerlijke taartjes op tafel. Heerlijk bij een glas rode wijn, als voorgerecht of als hoofdgerecht. Serveer er als je ze als hoofdgerecht serveert 2 - 3 per persoon en geef er een gemengde groene salade bij. Succes verzekerd!

Bladerdeegtaartjes met gecarameliseerde rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas (6 stuks)
Recept printen
Recept printen met foto's

  • 6 plakjes (roomboter) bladerdeeg
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 9 mini roma tomaten, gehalveerd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • zout, versgemalen peper
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 - 2 theelepels balsamico azijn
  • ± 100 gram Munster, zonder korst, in plakjes
Geroosterde tomaatjes:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal in met wat olie.

Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Strooi er wat zout en versgemalen peper over. Meng de olijfolie met de tijmblaadjes en de knoflook. Besprenkel ieder tomaatje met wat van het oliemengsel. Zet de schaal op een bakplaat/rooster in de oven. Rooster de tomaatjes ± 30 minuten. Laat op een bord afkoelen en zet weg tot gebruik (of laat ze helemaal afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik).

Gecarameliseerde ui:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan, voeg de uiringen toe en bak 1 minuut. Zet de pan op heel laag vuur (gebruik de kleinste pit) , voeg de balsamico azijn toe en laat met het deksel op de pan in ± 25 minuten carameliseren. Schep af en toe om. Doe over in een schaaltje, breng op smaak met zout en versgemalen peper en zet weg tot gebruik (of laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik).

De taartjes:
Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht bijna ontdooien. Snijd met een steker uit ieder plakje bladerdeeg een rondje.

Bladerdeegtaartjes met bacon, aardappel en Reblochon

Leg de rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje en prik ze met een vork in.

Bladerdeegtaartjes met bacon, aardappel en Reblochon

Bak de rondjes 8 minuten in het midden van de oven. Druk de lucht in het midden van de gerezen rondjes eruit met de bolle kant van een lepel of achterkant van een vork. Bak de rondjes nog 4 minuten.

Bodem bladerdeegtaartjes

Beleg de bladerdeegrondjes met de gecarameliseerde ui

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Geroosterde tomaatjes (op ieder taartje 3 stukjes)

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

En de plakjes Munsterkaas

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Bak nog 10 minuten in het midden van de oven totdat de kaas gesmolten is en het bladerdeeg lichtbruin en gaar. Direct serveren.

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Zie ook: Bladerdeegtaartjes met bacon, aardappel en Reblochon

Eet smakelijk!

1 opmerking:

Rixt zei

Superlekker! Kan niet wachten om hier variaties op aan te brengen.
Breadbible inmiddels ook binnen, roept hier en daar nog wel wat vragen op, maar die moeten nog maar even wachten tot (zes weken) na de operatie (woensdag. Zolang mag ik alleen maar recepten lezen en niet maken.....

Rixt