06 mei 2009

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Korstdeeg maken is niet moeilijk, als je wat trucs toepast lukt het altijd. Zorg ervoor dat de boter en het water ijskoud zijn, het deeg mag namelijk niet te warm worden. Leg het na het maken altijd minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook, je kunt het ook een dag van tevoren al maken. Laat het voor het uitrollen eerst op temperatuur komen (± 15 minuten), dan rolt het makkelijker uit zonder dat het scheurt. Zet het deeg - als je tijd hebt - voor het voorbakken nog even in de vriezer of koelkast: het krimpt dan minder tijdens het bakken.

Twee leerzame filmpjes die het hele proces goed uitleggen:
  1. Hoe maak je korstdeeg in een foodprocessor
  2. Uitrollen deeg en bekleden bakvorm
Laat vooral de geraspte limoenschil in deze hartige taart niet weg!

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Recept printen

Korstdeeg:
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 125 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 2 - 4 eetlepels ijswater*
* Doe een paar ijsklontjes in een beker en voeg koud water toe. Laat even staan en gebruik hier 2 - 4 eetlepels van.

Vulling:
  • 4 middelgrote aardappels, geschild
  • 200 gram gerookte zalm, in stukjes
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 2 grote eieren
  • 1½ - 2 eetlepels verse dille, fijngesneden
  • geraspte schil van 1 limoen
  • zout, versgemalen peper
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 cm Ø, ingevet
  • bakpapier of aluminiumfolie
  • steunvulling (gedroogde bonen of keramische bakbonen)
  • takjes verse dille voor de garnering
Doe de bloem en zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop tot een kruimelig mengsel ontstaat. Meng de eidooier met 2 eetlepels ijswater, voeg toe en druk nog een paar keer op de pulseknop. Controleer of het deeg al goed is: neem wat deeg uit de kom en knijp dit samen. Als het niet uit elkaar valt is het goed. Is het nog kruimelig/te droog dan nog wat ijskoud water toevoegen en een paar keer op de pulseknop drukken.

Deeg uit de foodprocessor op een werkplek storten, kort kneden en tegelijkertijd tot een bal vormen, plat drukken en verpakt in plastic folie minstens 1 uur in de koelkast leggen.

Kook de aardappel in ± 15 minuten bijna gaar, laat wat afkoelen in snijd in plakjes.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het in ± 15 minuten wat zachter worden. Vervolgens deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen, een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kunt maken. In vieren vouwen of over een deegroller hangen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in. Zet de vorm 15 - 30 minuten in de vriezer of koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.

Deegbodem ongebakken

Leg het bakpapier of aluminiumfolie op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 10 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier/aluminiumfolie verwijderen en bodem nog 5 minuten bakken.

Deegbodem bakken

Maak intussen de vulling: klop de slagroom, crème fraiche, eieren, dille, geraspte limoenschil, zout en versgemalen peper los.

Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de voorgebakken deegbodem.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Verdeel er de helft van de zalm over.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Schenk er de helft van het roommengsel over.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Bedek met de resterende aardappelplakjes en zalm.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Schenk er als laatste de rest van het roommengsel over.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Bak de taart in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar. Laat 10 minuten staan voor het aansnijden. Garneer met takjes verse dille en serveer.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Eet smakelijk!

Bron: aangepast recept uit GoodFood

7 opmerkingen:

qm zei

ziet er weer heerlijk uit Arden.
ik denk dta ik ook dit recept binnenkort eens ga proberen.
bedankt,

Gea zei

Mmmmm ... ik ben gek op hartige taart!

Linda zei

Hallo,

wat is eigenlijk het verschil tussen room en creme fraiche?

Tineke zei

Ziet er prachtig en heerlijk uit, en zoals je het uitlegt ook voor Dummies (zoals ik) te maken!
Had bijna nog mee kunnen doen voor de oranje uitdaging.....

Suus zei

Heerlijk recept. Ik ga de taart nu voor de tweede keer maken!

Pleuntje zei

Ja, ziet er allemaal lekker uit!
Leuke blog, misschien wil je wel een linkje op
http://taart-bestellen.blogspot.com/

Leuk toch?

Anoniem zei

Heb dit vandaag gemaakt met een paar aanpassingen. Ik hou niet zo van dille dus kruidenkaas er doorheen gedaan. Het was heerlijk!