Terwijl ik dit schrijf ruikt het heerlijk in huis, niet alleen naar dit brood wat ik net uit de oven heb gehaald, maar ook naar een stoofpot met konijn, pruimen, bokbier, groenten en kruiden die op een zacht vuurtje staat te sudderen. Kaarsjes aan, drankje erbij, muziekje, kat Arie ligt te snorren in zijn nieuwe mandje, buiten is het koud en donker. Kortom, het is goed vertoeven hier binnen ......
Bruin brood met zonnebloempitten
- 300 gram volkorenmeel
- 200 gram tarwebloem
- 80 gram zonnebloempitten + om te bestrooien
- 325 gram lauwwarm water
- 7 gram droge gist
- 20 gram Lyle's Golden Syrup (of honing)
- 25 gram zonnebloemolie
- 9 gram zout
- bakblik van 23 - 25 cm, ingevet
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat het deeg op kamertemperatuur rijzen tot het verdubbeld is, ± 60 minuten.
Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek, vorm er een bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen. Vorm er dan een brood van: platdrukken tot een rechthoek. Vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Weer plat drukken (tot breedte van het bakblik) en dan het deeg vanaf de bovenkant stevig oprollen en de naad dichtdrukken. Besproei het deeg met water en bestrooi met/rol het door zonnebloempitten.
Leg het deeg met de naad naar beneden in het ingevette bakblik.
2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat het op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte) of 200 ºC (hete lucht). Bak het brood onderin de oven 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200/180 ºC. Bak in nog ± 20 minuten gaar en goudbruin.
Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het afkoelen voordat je het gaan snijden.
21 opmerkingen:
hallo Arden,
dit lijkt mij een heerlijk brood zonder kapsones. Dat ga ik zeker snel proberen.
Marjoke
Ik heb het recept uitgeprobeerd. Het is een heerlijk brood geworden, dus een blijvertje.
Hartelijk dank, Arden.
Ook voor mij een blijvertje. Ik heb half zonnebloem- half pompoenpitten gedaan. Was ook erg lekker.
Ziet er weer heerlijk uit! Die komt ook op mijn lijst!
Vraagje: gebruik je bij al je broden stoom? Of alleen bij vloerbroden?
Groetjes Iris
Ik heb algelopen weekend dit heerlijk brood gemaakt, super gelukt. En nu ook nog eens gemaakt met pompoenpitten ivp zonnebloempitten, ook erg lekker!!
Dank je wel voor de lekkere recepten op naar de volgende!
Moniek
Hallo Arden, dit lijkt mij een overheerlijk brood, maar ik heb een vraagje over het rijzen. Ik woon namelijk in een huis zonder verwarming wat nu betekent dat de gemiddelde binnentemperatuur tussen de 13 en 18 graden ligt. Wat kan ik doen om te zorgen dat het deeg toch voldoende rijst? Heb jij hier misschien een oplossing voor?
Groetjes, Rosita
Hai Levine, ook ik heb dit brood vandaag gebakken en ook wij vonden het superlekker!
Ik vroeg me alleen wel af waarom ik het 20 minuten moest laten rusten tussen twee kneedsessies in?
Rosita: in de oven met het ovenlicht aan of onderin de oven een diep bord of schaal kokend water zetten en het deeg op een rooster of bakplaat erboven. De oven NIET aanzetten. Of gootsteen met heel heet/kokend water vullen, rooster er overheen zetten en daar het deeg op. Evevtueel "tentje " maken met een grote vuilniszak. Deeg altijd goed afdekken. Succes!
Mayken: door het deeg te laten rusten tussen 2 handelingen "relaxen" de glutenstrengen en kan je het deeg makkelijker vormen.
Dag Levine,
kan ik hier de zonnebloempitten weg laten......
moet ik dan verder nog wat aanpassen....?
want dit is een recept zonder ei en melk namelijk
vr gr Liedje
Beste Liedje: ja, dat kan. Hou ± 15 gram water achter en voeg dat alsnog toe als het deeg te droog is. Succes!
Hallo Levine,
Al een aantal keer dit verrukkelijke brood gebakken.
Ik heb thuis verschillende soorten meel staan en vraag mij af of ik zomaar kan wisselen tussen soorten. Wanneer ik bijvoorbeeld volledig volkoren of meergranen zou willen gebruiken, kan ik hier dan gewoon mee experimenteren? Of klopt dan het totale recept niet meer?
Alvast bedankt!
Groetjes Melissa
Melissa: ja hoor, dat kan. Als je alleen volkorenmeel gebruikt kan het zijn dat je iets meer vocht moet toevoegen, bijv. 15 gram meer water. Succes!
Kun je de zonnebloemolie ook vervangen voor olijfolie en zo ja maakt het dan nog uit welke je gebruikt of is olie allemaal hetzelfde?
Dat kan. Niet iedere olie smaakt hetzelfde. Ik zou gewone olijfolie gebruiken, geen extra vergine.
Hoi Levine,
Ik heb dit brood vanavond gebakken en wat een heerlijk brood is het! Heb voor het brood alleen volkoren meel gebruikt en geen extra vocht.
Ik heb zonnebloempitjes en pompoenpitten gebruikt. Bij de 2e rijs was het brood wel in omvang groter en niet veel hoger. Ik heb het als een boule gedaan vind ik leuke vorm :) Het is niet heel hoog.
Hoi Jolien, is ook een favoriet brood hier thuis. Heb je de boule wel goed op spanning gebracht voor de laatste rijs? Laten rijzen in rijsmandje kan ook helpen. Het zou wel een mooi hoog brood moeten worden.
Dag Levine,
Ik heb dit brood enkele keren gemaakt. Echt heel lekker. Wat gebeurt er als ik de syrup weglaat ( ik bak brood liever zonder suiker). Heeft het gevolgen voor het rijzen van het brood of is de toevoeging alleen voor de smaak?
Dank Joop
Je kunt de syrup weglaten. Het is toegevoegd voor de smaak. Bakze!
Dag Levine, ik ben momenteel met het bruine zonnebloempittenbrood bezig. Heb helaas geen keukenmachine dus moet het kneden etc met de hand doen. Gaat minder goed denk ik met verdeling van de kleine ingredienten zoals gist, siroop en zout na de autolyse. Zou de gist al direct bijde de bloem en het water gevoegd kunnen worden. Daarmee krijg je een veel betere verdeling hiervan over het deeg. Of gaat de autolyse dan ten koste van de levensvatbaarheid van de gistcellen? Zou dan ook meteen de siroop er al bijgemengd moeten worden? Of is het beter om hiermee, samen met het zout, te wachten tot na de autolyse?
Dank voor je reactie.
Ron
Een autolyse is altijd zonder gist, zout en andere ingrediënten. Dit deeg wordt tijdens mijn workshops altijd met de hand gekneed en het erdoor kneden van gist, zout enz. Na de autolyse gaat prima.
Een reactie posten