06 september 2008

Gemberkoekjes

Gemberkoekjes

De naam doet vermoeden dat de koekjes heel erg naar gember smaken, maar dat valt mee. Mensen in mijn omgeving die heel hard riepen dat ze geen gember lusten, aten deze koekjes met smaak op.

Je kunt gerust een heleboel van deze koekjes bakken, ze blijven een paar dagen goed in een afgesloten trommel en - heel handig - ze kunnen ook ingevroren worden! Ontdooien gaat vrij snel, makkelijk als je onverwachts visite krijgen (of je krijgt zelf opeens trek in iets lekkers ...).

Gemberkoekjes (± 25 stuks)
  • 280 gram patentbloem
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel baking soda/natriumbicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 150 gram roomboter, niet te zacht
  • 150 gram suiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel (cider)azijn
  • 45 gram gekonfijte (= gesuikerde) gember, fijn gehakt
Bekleed 1 of meer bakplaten met een bakmatje of bakpapier. Verhit de oven voor op 190 ºC.

Zeef bloem, gemberpoeder, baking soda, kaneel, kruidnagel en zout boven een schaal en zet apart.

Mix de boter en de twee soorten suiker (met een handmixer of platte klopper van een standmixer) 2 - 3 minuten op lage stand.

Voeg het ei toe en mix nog ± 1 minuut tot het mengsel goed gemengd is. Schraap de wand van de kom schoon. Voeg het vanille extract en de azijn toe en mix nog 1 minuut.

Voeg op de laagste stand het bloemmengsel in drie gedeelten toe tot alles net gemengd is. Niet te lang mixen!

Schep er met een lepel de fijn gehakte gember door.

Maak balletjes van ± 30 gram en leg ze 5 cm uit elkaar op de bakplaat.

Bak de koekjes in 11 - 13 minuten gaar en bruin. Laat de koekjes enkele minuten op de bakplaat afkoelen en laat ze dan op een rooster volledig afkoelen. Bak de rest van de koekjes op dezelfde wijze. Laat tussendoor de bakplaat afkoelen.

Bewaren in een goed afgesloten trommel. De koekjes kunnen ook ingevroren worden.

Gemberkoekjes

2 opmerkingen:

Sunny zei

Hallo,

Ik zou graag willen weten of ik in dit recept de Chinese stemgember van de AH kan gebruiken. Het zijn een soort van bolletjes op siroop. (met suikergehalte 60-64%)Alvast hartelijk dank!

Groetjes, Jolanda

Levine zei

Sorry voor de late reactie, ik was met vakantie :-). Je kunt ook de gemberbolletjes op siroop gebruiken.