05 februari 2007

Kookwinkels en een "Hazelnotenbrood"

Zet mij in een kookwinkel en je ziet en hoort me de eerstkomende uren niet meer. Ik vind het heerlijk om langs alle stellingen, planken en schappen te lopen, ondertussen van alles op te tillen, aan te raken, om te draaien en van boven tot onder te bekijken. In mijn hoofd vul ik mijn verlanglijstje weer aan en dub wat mijn eerstvolgende aanschaf zal worden.

Mijn favoriete kookwinkel in Den Haag is En Garde. Een kleine winkel, maar volgestouwd met heel veel prachtig kookgereedschap. Je kan het niet bedenken of ze hebben het! De eigenaar, Frank Vrolijk, had ooit een reguliere baan, koken was zijn passie en omdat hij vond dat hij niet makkelijk aan goed kookgereedschap kon komen is hij een eigen winkel begonnen. Tenminste, zo is ongeveer het verhaal wat aan mij verteld is door een toenmalige collega van Frank. Goed gereedschap is het halve werk en dat mooie gereedschap heeft En Garde in overvloed.

Binnenkort is Den Haag weer een kookwinkel rijker, namelijk DOK Cookware. Het lijkt een nieuw filiaal van Oldenhof kookkado uit Hilversum. Als ze in Den Haag hetzelfde assortiment gaan voeren, dan hebben ze er direct een nieuwe klant bij :-). In de winkel in Hilversum kom ik af en toe en ik raak er niet uitgekeken. Wat een mooie spullen, wat een mooie kookboeken en wat hebberig word ik als ik daar rondloop. Het assortiment is (voor een deel) heel anders dan bij En Garde. Deze winkel is daarom een mooie aanvulling voor de Haagse binnenstad, in ieder geval voor mij....

In de kookstudio boven de winkel in Hilversum heb ik een paar jaar geleden een cursus 'Broodbakken' gevolgd. Een leuke middag, wat tips opgedaan en trucjes geleerd en ik kwam thuis met een tas vol zelfgebakken brood.

En wat heeft het bovenstaande verhaal nu met Hazelnotenbrood te maken ....? Eigenlijk niet zoveel, behalve dan dat het broodbakblik waar dit brood in gebakken is bij Oldenhof Kookkado is gekocht....

Hazelnotenbrood

Hazelnotenbrood
  • 300 gram tarwebloem
  • 250 gram speltmeel
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram bruine basterdsuiker
  • 370 gram karnemelk, ± 40 ºC
  • 11 gram zout
  • 35 gram hazelnootolie
  • 120 gram hazelnoten
Rooster eerst de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen en hak ze in grove stukjes.

Werkwijze KitchenAid:
Doe tarwebloem, speltmeel, gist en bruine suiker in de kom van de KitchenAid. Voeg de karnemelk toe en kneed met de deeghaak ± 3 minuten op stand 1. Dek de kom af en laat 20 - 30 minuten staan.

Voeg dan het zout en de olie toe en kneed in ± 10 minuten op stand 2 tot een soepel deeg.

Deeg Hazelnotenbrood

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek, druk uit tot een lap en strooi de helft van de hazelnoten erover. Vouw de deeglap op, druk weer uit tot een lap en strooi de rest van de hazelnoten erover en vouw weer op. Kneed de hazelnoten er met de hand verder door.

Hazelnotenbrood

Doe het deeg over in een met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af . Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ongeveer 1 uur.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Voorzichtig platdrukken tot een rechthoek. Vorm er een brood van: vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant. Zonodig weer platdrukken tot de breedte van het bakblik. Rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht.

Hazelnotenbrood

Leg het deeg met de naad naar beneden in een met olie ingevet bakblik. Dek af met ingevet folie en laat het op kamertemperatuur ongeveer 60 minuten rijzen tot bijna dubbele volume.
Verwarm intussen de oven voor op 220 ºC.

Hazelnotenbrood

Zet het bakblik op een bakplaat (op de onderste richel) in de oven. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar en bruin, eventueel na 20 minuten keren. Het is gaar als de interne temperatuur van het brood ± 95 °C is .
Het brood direct storten op een rooster en volledig laten afkoelen voordat je het gaat snijden.

Hazelnotenbrood
Eet smakelijk!

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha Arden,

Hebben ze bij En Garde of Oldenhof toevallig broodblikken voor een one pound loaf (zoals die bij KA?)

groetjes
Aranka

Anoniem zei

enne, dit broodje ziet er lekker uit! Ik hou wel van hazelnoten.

Levine zei

Voor 1 pound loaf niet. Ze hebben daar broodbakblikken voor 1 groot brood en voor een halfje brood, maar dan de Nederlandse maten.
Het bakblik voor het Nederlandse halfje heeft een afmeting van 16x11,5x9 cm. Is voor ± 275-300 gram bloem. Het Amerikaanse blik voor 1 - 1,5 pound heeft een afmeting van 22,5x12,5x7 cm en is voor ongeveer 400 - 450 gram bloem.

Anoniem zei

Ha , als geboren Haagse wil ik natuurlijk even van je weten wààr die nieuwe kookwinkel gaat zitten...en hoelang ik nog heb om te sparen...

Anoniem zei

Hoi,weet jij soms ook waar die nieuwe kookwinkel in Den Haag komt?Ben benieuwd.En Garde is inderdaad een genot,ik mocht mijn Kerstkado daar uitzoeken.

Levine zei

Die nieuwe kookwinkel komt in de Passage, nr. 19. In de Haagse binnenstad dus.

Anoniem zei

Yes...enne...wanneer?

Levine zei

Ik weet het niet, binnenkort stond er een aantal weken geleden op het raam geplakt. Ben er daarna niet meer geweest. Maar zo te zien op de site is de winkel nog niet open.

Anoniem zei

Hoi,

Geweldig recept. Ik ga het van het weekend direct proberen.. in de tuin. Sinds kort bak ik brood in de DUTCH OVEN van QVIST Outdoor Cooking, een gietijzeren pan die je in de kooltjes of briketten kan zetten. Werkt heel goed. Ook voor andere ovenrecepten.

Groet,

Klaas

Anoniem zei

Hi allemaal,
Om jullie wat verder te verlekkeren gaat de nieuwe DOK winkel op maandag 2 april open.

Unknown zei

Hallo,
Waarom laat je het voor de 1e rijs 20 minuten liggen en dan pas het zout en de olie toevoegen en waarom laat je het dan niet nog 20 minuten liggen na de 1e rijs of is hier geen reden voor of is dat ter vervanging van die andere 20 minuten?

Grijs Lise

Levine zei

Door een autolyse toe te passen (de 20/30 minuten rust tijdens het kneden) geef je de bloem/meel de kans het vocht beter op te nemen. Je kunt deze autolyse ook overslaan. Tijdens het vormen kun je ook een rustpauze inlassen: na 1e rijs lucht eruit drukken, deeg opbollen en dan afgedekt ± 20 minuten laten rusten en dan pas vormen tot een brood.