28 mei 2009

Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake

Voor deze cake heb je heel fijn geraspte citroenschil nodig. Ik gebruik daarvoor een fijne rasp van Microplane. Inmiddels heb ik 3 verschillende Microplane raspen, ik gebruik ze bijna dagelijks en ik wil nooit meer andere! Ze zijn vlijmscherp (en blijven dat ook), makkelijk schoon te maken en handig in gebruik. Ze zijn verkrijgbaar bij de betere kookwinkels. Lees hier en hier meer over de deze raspen.

Citroen ricotta cake

Citroen Ricotta cake
Recept printen
  • 175 gram zachte ongezouten roomboter
  • 175 gram fijne suiker
  • geraspte schil van 3 citroenen
  • 3 eieren, gescheiden (wit en dooiers apart)
  • 250 gram ricotta
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • springvorm 18 cm Ø, ingevet en bebloemd
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Klop de boter en de suiker (met een mixer of platte haak standmixer) licht en luchtig. Voeg de geraspte citroenschil, de eidooiers en de ricotta toe en mix goed door elkaar.

Maak een kom en garde(s) vetvrij: afwassen en vervolgens schoonmaken met wat citroensap of azijn. Klop de eiwitten stijf.

Citroen ricotta cake

Vouw de stijfgeklopte eiwitten met een spatel voorzichtig door het beslag.

Citroen ricotta cake

Schep er vervolgens het zelfrijzende bakmeel en het bakpoeder door.

Citroen ricotta cake

Citroen ricotta cake

Doe het beslag in de vorm, strijk de bovenkant glad.

Citroen ricotta cake

Bak de cake (in het midden van de oven) in ± 50 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat in de vorm afkoelen. Bestrooi (door een zeefje) met poedersuiker voor het serveren.

Nog een recept met ricotta: Citroen Ricotta Muffins

Eet smakelijk!

Bron: BBC GoodFood

27 mei 2009

Kipfilet met limoen in kokossaus

Kip met limoen in kokossaus

Dit gerecht zou in de categorie 'snel, sneller, snelst' kunnen vallen, ware het niet dat de kip 1 uur moet marineren in de limoensap en -rasp. In die tijd kan je de bosuitjes in reepjes snijden, de koriander fijnknippen (doe de blaadjes in een kopje en knip met een schaar fijn) en de groene peper klein snijden, de krant lezen, een boodschappenbriefje voor morgen maken, de was ophangen en de rijst koken. Over peper gesproken: wil je het gerecht pittiger verwijder dan niet de zaadjes. Zout is niet nodig in dit gerecht, de vissaus (Nam Pla) is namelijk al zout. Als je het toch nog te flauw vindt gebruik dan iets meer vissaus.

Kipfilet met limoen in kokossaus (2 personen)
Recept printen
  • 2 kipfilets, in blokjes
  • geraspte schil en sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
  • 1 groene peper, zonder zaadjes en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngeknipt
  • 4 bosuitjes, in lange reepjes van ± 2,5 cm
  • 150 ml kokosmelk (blik of flesje)
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
Marineer de blokjes kipfilet 1 uur met de geraspte schil en sap van de limoen. Laat afgedekt op het aanrecht staan, dan kan het vlees op temperatuur komen (te koud vlees schrikt en kan taai worden als het direct uit de koelkast wordt gebakken).

Schep het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bewaar de marinade (het zal maar een klein beetje zijn).

Verhit een wok tot gloeiend heet. Voeg de olie toe en laat heet worden. Roerbak (= blijven omscheppen) op hoog vuur de kip in 3 - 4 minuten goudbruin.

Kip met limoen in kokossaus

Voeg de groene peper toe en bak 1 minuut mee. Zet het vuur lager en voeg de bosui, 1½ eetlepel koriander en

Kip met limoen in kokossaus

de kokosmelk, vissaus en de overgebleven marinade toe. Laat nog ± 3 minuten pruttelen tot de kip gaar is.

Kip met limoen in kokossaus

Zet het vuur uit en schep de saus op (voorverwarmde) borden. Garneer met de rest van de koriander en bosui. Serveer er rijst bij.

Eet smakelijk!


Aangepast recept van Deliaonline

24 mei 2009

Kaneel-kruimel cake

Kaneel-kruimel cake

Twee weken geleden kreeg ik klachten van diverse collega's: het was al weer veel te lang geleden dat ik iets voor hen gebakken had. Is er soms iets, vind ik ze soms niet aardig meer werd er gevraagd? Nee hoor, beste collega's, ik vind jullie nog steeds erg aardig! Om het goed te maken bakte ik twee heerlijke cakes: onderstaande kaneel-kruimel cake en een Citroen Ricotta cake. Beiden werden zeer gewaardeerd en van deze cake werd zelfs direct na het proeven door een aantal collega's gevraagd of het recept al te 'downloaden' was op mijn weblog. Toen nog niet, nu wel. En nu wel zelf ook bakken hè Ad, Frans en Marcel! Nog een tip: baking soda, in het Nederlands natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is te koop bij de drogist, apotheek, reformwinkel, toko en/of via internet (bijvoorbeeld bij De Provisiekast).

Kaneel-kruimel cake
Recept printen
  • 170 gram gesmolten ongezouten roomboter, afgekoeld
  • 300 gram patentbloem
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • snuf nootmuskaat, vers geraspt
  • 95 gram walnoten, fijn gehakt
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout/natriumbicarbonaat)
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 240 ml karnemelk
  • springvorm 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 180 °C.

Meng de gesmolten boter, bloem, beide suikersoorten, zout, 1 theelepel kaneel en nootmuskaat met de mixer of platte klopper standmixer door elkaar tot een kruimelig mengsel. Neem hier 165 gram van af en meng dit met de gehakte walnoten en 1 theelepel kaneel (dit wordt de kruimellaag).

Voeg aan het resterende kruimelmengsel het bakpoeder, baking soda, ei, vanille extract en de karnemelk toe. Roer met de hand met een garde door elkaar.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk glad. Bestrooi met de kruimellaag. Bak de cake in het midden van de oven in 45 - 55 minuten gaar en bruin. Een in het midden gestoken prikker moet er schoon uitkomen. Laat afkoelen op een rooster, verwijder na ± 30 minuten de rand. Bestrooi (door een zeefje) voor het serveren met poedersuiker.

Kaneel-kruimel cake

Eet smakelijk!

Bron: 'A passion for baking' van Marcy Goldman

20 mei 2009

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

De bodem van deze hartige taart is anders dan de andere hartige taarten die ik tot nu toe heb gemaakt. Er zit niet alleen tarwebloem in, maar ook polenta en als extra smaakmaker Parmezaanse kaas. Erg lekker!

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Deeg:
  • 200 gram tarwebloem
  • 50 gram fijne polenta
  • snuf zout
  • 140 gram ijskoude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • ± 2 eetlepels ijswater*
* Doe een paar ijsklontjes in een beker en voeg koud water toe. Laat even staan en gebruik hier 2 eetlepels van.

Vulling:
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 2 grote eieren
  • 1 grote eidooier
  • 300 ml slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram half gedroogde tomaatjes, in stukjes
  • handje rucola
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 – 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier of aluminiumfolie
  • steunvulling (gedroogde bonen of keramische bakbonen)
Doe de bloem, polenta en zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop tot een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de Parmezaanse kaas, het losgeklopte ei en 2 eetlepels ijswater toe en druk nog een paar keer op de pulseknop tot het deeg samenkomt. Controleer of het deeg al goed is: neem wat deeg uit de kom en knijp dit samen. Als het niet uit elkaar valt is het goed. Is het nog kruimelig/te droog dan nog wat ijswater toevoegen en een paar keer op de pulseknop drukken.
Deeg uit foodprocessor op een werkplek storten, kort kneden en tegelijkertijd tot een bal vormen, plat drukken en verpakt in plastic folie minstens 1 uur in de koelkast leggen.

Laat het deeg in ± 15 minuten wat zachter worden. Vervolgens deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen, een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kunt maken. In vieren vouwen of over een deegroller hangen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snijd het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Zet de vorm 15 – 30 minuten in de vriezer of koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Leg het bakpapier/aluminiumfolie op de deegbodem en doe daar de steunvulling op.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Bodem in het midden van de oven 10 – 15 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier/aluminiumfolie verwijderen en bodem nog 5 minuten bakken.

Maak intussen de vulling: bak de spekblokjes in een droge koekenpan zachtjes uit. Klop de slagroom los met de eieren, eidooier en maak op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel de spekblokjes, tomaatjes en rucola over de bodem.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Schenk vervolgens het slagroom-/eimengsel erover.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Bak de taart in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Laat 10 minuten staan voor het aansnijden.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Eet smakelijk!

14 mei 2009

Wit brood (4)

Wit brood met maanzaad

Wit brood is wit brood. Of toch niet? Uiteraard is het altijd gemaakt van tarwebloem, maar er kan met de rest van de ingrediënten volop gevarieerd worden. Bijvoorbeeld melk of karnemelk in plaats van water, olie in plaats van boter of de vetsof helemaal weglaten. Ook kan een klein deel van de bloem vervangen worden door roggebloem of roggemeel, maismeel of boekweitmeel om maar wat te noemen. Het brood blijft wit, maar krijgt toch net weer een ander smaakje.

In dit brood is zowel melk als water gebruikt en de extra smaakmaker is in dit geval "maanzaad". Uiteraard kunnen ook sesamzaadjes gebruikt worden.

Wit brood met maanzaad (2 broden)

Deeg:
  • 775 gram tarwebloem
  • 7 gram instant gist
  • 14 gram zout
  • 55 gram ongezouten zachte roomboter
  • 130 gram water, 20 - 25 ºC
  • 365 gram (volle) melk, 20 - 25 ºC
Verder:
  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
  • maanzaad
  • 2 broodbakblikken van ± 22 cm, ingevet
Werkwijze deeg kneden in een standmixer/spiraalkneder: Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Tip: Vet je handen als je het deeg uit de machine haalt in met een beetje olie dan plakt het niet aan je handen. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken en druk de lucht eruit (niet kneden). Bol beide stukken deeg losjes op en laat de deegballen afgedekt 20 minuten rusten (het deeg is daarna makkelijker te vormen). Druk beide stukken deeg uit tot een rechthoek, even breed als het broodbakblik. Rol vanaf een lange kant stevig op en knijp de naad dicht. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het losgeklopte eimengsel en bestrooi met maanzaad. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakblikken.

2e rijs: Dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat het in ± 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bak het brood in 35 minuten bruin en gaar. Stort de broden direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen voordat je ze gaat snijden.

Meer recepten voor wit brood: Wit brood (1), Wit brood (2), Wit brood (3) en Wit brood (5).

10 mei 2009

Bladerdeegtaartjes met ui, tomaat en Munsterkaas

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Het voorbereidende werk voor deze taartjes kan ruim van tevoren worden gedaan. De geroosterde tomaatjes en de gecarameliseerde ui kunnen zelfs een dag van tevoren worden gemaakt en in de koelkast bewaard worden tot gebruik. De bodems van bladerdeeg kunnen tot 6 uur van tevoren voorgebakken worden, bewaar ze op kamertemperatuur. Makkelijk als je gasten krijgt: als je alles al hebt voorbereid zet je binnen een mum van tijd deze heerlijke taartjes op tafel. Heerlijk bij een glas rode wijn, als voorgerecht of als hoofdgerecht. Serveer er als je ze als hoofdgerecht serveert 2 - 3 per persoon en geef er een gemengde groene salade bij. Succes verzekerd!

Bladerdeegtaartjes met gecarameliseerde rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas (6 stuks)

  • 6 plakjes (roomboter) bladerdeeg
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 9 mini roma tomaten, gehalveerd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
  • zout, versgemalen peper
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 - 2 theelepels balsamico azijn
  • ± 100 gram Munster, zonder korst, in plakjes
Geroosterde tomaatjes:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal in met wat olie.

Leg de gehalveerde tomaten met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Strooi er wat zout en versgemalen peper over. Meng de olijfolie met de tijmblaadjes en de knoflook. Besprenkel ieder tomaatje met wat van het oliemengsel. Zet de schaal op een bakplaat/rooster in de oven. Rooster de tomaatjes ± 30 minuten. Laat op een bord afkoelen en zet weg tot gebruik (of laat ze helemaal afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik).

Gecarameliseerde ui:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kleine koekenpan, voeg de uiringen toe en bak 1 minuut. Zet de pan op heel laag vuur (gebruik de kleinste pit) , voeg de balsamico azijn toe en laat met het deksel op de pan in ± 25 minuten carameliseren. Schep af en toe om. Doe over in een schaaltje, breng op smaak met zout en versgemalen peper en zet weg tot gebruik (of laat helemaal afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik).

De taartjes:
Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht bijna ontdooien. Snijd met een steker uit ieder plakje bladerdeeg een rondje.

Bladerdeegtaartjes met bacon, aardappel en Reblochon

Leg de rondjes op een bakplaat bekleed met bakpapier/bakmatje en prik ze met een vork in.

Bladerdeegtaartjes met bacon, aardappel en Reblochon

Bak de rondjes 8 minuten in het midden van de oven. Druk de lucht in het midden van de gerezen rondjes eruit met de bolle kant van een lepel of achterkant van een vork. Bak de rondjes nog 4 minuten.

Bodem bladerdeegtaartjes

Beleg de bladerdeegrondjes met de gecarameliseerde ui

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Geroosterde tomaatjes (op ieder taartje 3 stukjes)

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

En de plakjes Munsterkaas

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Bak nog 10 minuten in het midden van de oven totdat de kaas gesmolten is en het bladerdeeg lichtbruin en gaar. Direct serveren.

Bladerdeegtaartjes met rode ui, geroosterde tomaatjes en Munsterkaas

Zie ook: Bladerdeegtaartjes met bacon, aardappel en Reblochon

Eet smakelijk!

07 mei 2009

Brood met pompoenpitten

Brood met pompoenpitten

Een makkelijk te maken brood dat ook heel geschikt is voor beginners. Het deeg plakt namelijk niet en is makkelijk te verwerken. 

Ik heb het brood in een groot bakblik van 30 x 11,5 x 9 cm gebakken. Wil je een kleiner of groter brood bakken en/of heb je een andere maat bakvorm dan kun je met behulp van de bakkersformule van dit brood alles omrekenen.

De formule van dit brood:
43,1% volkorenmeel / 56,9% tarwebloem / 8,6% pompoenpitten / 1,7% donker gerstemoutmeel / 1,2% instant gist / 62% water / 6,9% zonnebloemolie / 1,7% zout.

Op de website van Bakkerij Rémon staat een handige rekenmachine om een recept uit te rekenen vanaf een formule.

In mijn boeken Brood uit eigen oven en Brood 2 uit eigen oven staat uitgebreid beschreven hoe je met de bakkersformule kunt rekenen. Aan de hand van voorbeelden leg ik het je uit. Mijn boeken zijn in iedere boekwinkel te koop/te bestellen en online o.a. bij Bol te bestellen (zie de links naar mijn boeken bij Bol in de rechterkolom).

Brood met pompoenpitten
 
  • 250 gram volkorenmeel
  • 330 gram tarwebloem
  • 50 gram pompoenpitten + om te bestrooien
  • 10 gram donker gerstemoutmeel *
  • 7 gram instant gist
  • 360 gram water, 20 - 25 °C
  • 40 gram zonnebloemolie
  • 10 gram zout
  • broodbus van 30 x 11,5 x 9 cm, ingevet
* Donker gerstemoutmeel is te koop/te bestellen bij onder andere De Zuidmolen en Baktotaal Bouwhuis. Als je het niet hebt, geen nood, laat het dan gewoon weg, het brood worden dan minder donker. 

Deeg kneden in standmixer/spiraalkneder/broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de kom. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 - 90 minuten tot dubbel volume rijzen.  

Vormen: Laat het deeg uit de kom op de werkplek vallen (eventueel werkplek eerst met een klein beetje bloem bestrooien of heel licht met olie invetten). De mooie kant van het deeg ligt nu op het werkoppervlak. Druk de lucht uit het deeg en vorm het tot een bal door de zijkant van het deeg rondom naar het midden te vouwen. Draai de deegbal om en laat afgedekt ± 20 minuten rusten. 

Vorm er vervolgens een busbrood van, klik hier voor een filmpje of hier voor een fotoserie. Maak de bovenkant van het deeg nat en strooi er pompoenpitten over. Leg het deeg in de bakvorm en druk de pompoenpitten aan. 


 Brood met pompoenpitten

2e rijs:
Dek het deeg af en laat het in 60 - 90 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. 

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte). Verwarm een braadslede of klein bakje mee om stoom mee te maken.

Bakken:. Zet het bakblik op een rooster of bakplaat in de oven. Giet ± 1 dl water in de braadslede/bakje. Sluit direct de ovendeur. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 200 ºC. Haal de braadslede/bakje uit de oven als er nog water in zit. Dek als het brood of de pompoenpitten te donker dreigen te worden het brood af met een velletje aluminiumfolie. Bak in nog 20 minuten gaar en bruin (totale baktijd 40 minuten). Stort het brood direct uit het bakblik op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het gaat snijden.

Brood met pompoenpitten

 

06 mei 2009

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Korstdeeg maken is niet moeilijk, als je wat trucs toepast lukt het altijd. Zorg ervoor dat de boter en het water ijskoud zijn, het deeg mag namelijk niet te warm worden. Leg het na het maken altijd minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook, je kunt het ook een dag van tevoren al maken. Laat het voor het uitrollen eerst op temperatuur komen (± 15 minuten), dan rolt het makkelijker uit zonder dat het scheurt. Zet het deeg - als je tijd hebt - voor het voorbakken nog even in de vriezer of koelkast: het krimpt dan minder tijdens het bakken.

Tip: Laat vooral de geraspte limoenschil in deze hartige taart niet weg!

Hartige taart met zalm, dille en aardappel


Korstdeeg:
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 125 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 2 - 4 eetlepels ijswater*
* Doe een paar ijsklontjes in een beker en voeg koud water toe. Laat even staan en gebruik hier 2 - 4 eetlepels van.

Vulling:
  • 4 middelgrote aardappels, geschild
  • 200 gram gerookte zalm, in stukjes
  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 2 grote eieren
  • 1½ - 2 eetlepels verse dille, fijngesneden
  • geraspte schil van 1 limoen
  • zout, versgemalen peper
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 cm Ø, ingevet
  • bakpapier of aluminiumfolie
  • steunvulling (gedroogde bonen of keramische bakbonen)
  • takjes verse dille voor de garnering
Doe de bloem en zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop tot een kruimelig mengsel ontstaat. Meng de eidooier met 2 eetlepels ijswater, voeg toe en druk nog een paar keer op de pulseknop. Controleer of het deeg al goed is: neem wat deeg uit de kom en knijp dit samen. Als het niet uit elkaar valt is het goed. Is het nog kruimelig/te droog dan nog wat ijskoud water toevoegen en een paar keer op de pulseknop drukken.

Deeg uit de foodprocessor op een werkplek storten, kort kneden en tegelijkertijd tot een bal vormen, plat drukken en verpakt in plastic folie minstens 1 uur in de koelkast leggen.

Kook de aardappel in ± 15 minuten bijna gaar, laat een beetje afkoelen in snijd in plakjes.

Haal het deeg uit de koelkast en laat het in ± 15 minuten wat zachter worden. Vervolgens deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen, een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kunt maken. In vieren vouwen of over een deegroller hangen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in. Zet de vorm 15 - 30 minuten in de vriezer of koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 ºC.

Deegbodem ongebakken

Leg het bakpapier of aluminiumfolie op de deegbodem en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 10 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier/aluminiumfolie verwijderen en bodem nog 5 minuten bakken.

Deegbodem bakken

Maak intussen de vulling: klop de slagroom, crème fraiche, eieren, dille, geraspte limoenschil, zout en versgemalen peper los.

Verdeel de helft van de aardappelplakjes over de voorgebakken deegbodem.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Verdeel er de helft van de zalm over.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Schenk er de helft van het roommengsel over.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Bedek met de resterende aardappelplakjes en zalm.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Schenk er als laatste de rest van het roommengsel over.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Bak de taart in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar. Laat 10 minuten staan voor het aansnijden. Garneer met takjes verse dille en serveer.

Hartige taart met zalm, dille en aardappel

Bron: aangepast recept uit GoodFood

01 mei 2009

Kipfilet met pesto-tomatensaus

Kipfilet met pesto-tomatensaus

Snel, sneller, snelst ...... Binnen 25 minuten zit je aan tafel!

Kipfilet met pesto-tomatensaus (3 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ± 300 gram kipfilet, in dikke repen
  • zout, versgemalen peper
  • 200 gram mini roma tomaten, gehalveerd
  • 3 eetlepels pesto
  • 150 ml crème fraiche
  • 6 blaadjes verse basilicum, in reepjes
  • pasta om erbij te serveren, bijvoorbeeld pappardelle
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
Kook de paste "al dente" volgens gebruiksaanwijzing.

Bestrooi de repen kipfilet met zout en versgemalen peper. Verhit de olie in een koeken- of hapjespan en bak de repen kipfilet op zacht vuur al omscheppend in 5 minuten lichtbruin. Voeg de gehalveerde tomaatjes toe, roer af en toe tot ze zacht worden en hun vocht loslaten.

Kip met pesto-tomatensaus

Roer de pesto en de creme fraiche erdoor. Laat nog een paar minuten op zacht vuur pruttelen.

Schep samen met de pasta op (voorverwarmde) borden en bestrooi met reepjes basilicum en Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!