15 september 2007

Cake met verse vijgen / Fig Cake

Vijgen / Figs

(Englisch readers please scroll down)


Vanmorgen kocht ik op de markt voor een leuke prijs 10 verse rijpe vijgen. Lekker! Ik heb er een heerlijke cake mee gemaakt. Het recept komt uit Baking, from my home to yours van Dorie Greenspan en alweer maakt Dorie het waar: wederom een zeer geslaagd recept.

De vijgen worden eerst gepocheerd in een mengsel van rode port, honing en schijfjes citroen. Het pocheervocht wordt daarna nog ingekookt tot een stroperig mengsel om als saus bij de cake te serveren.

Deze cake is ook mijn inzending voor SHF #35: The Beautiful Fig. Deze ronde wordt gehost door Ivonne van Cream Puffs in Venice. Sugar High Fridays is meer dan twee jaar geleden bedacht door Jennifer van The Domestic Goddess. Meer over SHF en alle eerdere edities kan je hier lezen.

Cake met vijgen / Fig Cake

Cake met verse vijgen


Voor de vijgen en de saus:
  • 180 ml rode port (ruby)
  • 120 ml vloeibare honing
  • 2 dunne schijfjes citroen
  • 10 grote vijgen, gehalveerd
Voor de cake:
  • 205 gram patentbloem
  • 65 gram maismeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ¼ theelepel zout (fleur de sel)
  • 50 gram kristalsuiker
  • geraspte schil van een ½ citroen
  • 170 gram ongezouten zachte roomboter
  • 3 eieren, maat L
  • 120 ml vloeibare honing
  • 1 theelepel vanille extract
  • springvorm van 22 - 24 Ø cm
  • bakpapier
  • boter om in de vetten
  • poedersuiker om mee te bestrooien
Vijgen en saus:
Doe de port en de honing in een kleine pan. Voeg de schijfjes citroen toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de gehalveerde vijgen toe, doe een deksel op de pan en laat de vijgen 4 - 6 minuten pocheren. Zorg ervoor dat ze niet overgaar worden en heel blijven. Haal de vijgen met een schuimspaan uit de pan en doe ze over in een schaal.

Vijgen gepocheerd / Poached Figs

Zet het vuur hoger en kook het pocheervocht in 10 - 15 minuten in tot een stroperige saus. Haal de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

Cake:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een springvorm in met boter, bedek de bodem met bakpapier, vet dit ook in. Bestrooi de bodem en zijrand met bloem, klop het teveel aan bloem er uit. Zet de springvorm op een bakplaat bekleed met een bakmatje.

Roer bloem, maismeel, bakpoeder en zout door elkaar.
Doe de suiker in een kom (van een standmixer) en wrijf de geraspte citroenschil met je vingers door de suiker. Voeg de zachte boter toe en mix (met de platte klopper) in ± 3 minuten op stand 3/4 tot een romig geheel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Voeg de honing en de vanille toe en blijf nog 2 minuten mixen. Het kan er nu geschift uit gaan zien: geen paniek, alles komt goed!
Voeg het bloemmengsel toe en mix het kort op stand 1 door het mengsel. Niet te lang mixen!

Doe het deeg over in de springvorm, verdeel gelijkmatig over de bodem.

Cake met vijgen / Fig Cake

Verdeel de vijgen over het deeg.

Cake met vijgen / Fig Cake

Bak de cake in het midden van de oven in ± 50 minuten gaar en bruin. Een satéstokje gestoken in het midden van de cake moet er droog uitkomen.

Laat 10 minuten op een rooster afkoelen, snij met een bot mes langs de rand en verwijder dan de rand van de springvorm.

Cake met vijgen / Fig Cake

Laat afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur, bestrooi de cake met wat poedersuiker en serveer met een schepje van de saus.

Cake met vijgen / Fig Cake
Eet smakelijk!

*************
This morning I bought 10 delicous fresh figs at the market. They were also reasonable priced, lucky me! I made a very nice cake with the figs!
The recipe for this Fig Cake is adapted from "Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan, one of my favorite baking books and again Dorie is right: it is a very delicous cake!


This is also my contribution for SHF #35: The Beautiful Fig. This time hosted by Ivonne from Cream Puffs in Venice


Fig Cake


For de figs and sauce:

  • ¾ cup ruby port
  • ½ cup honey
  • 2 thin slices lemon
  • 10 big fresh figs, halved
For the cake:
  • 1 ½ cups all-purpose flour
  • ½ cup yellow cornmeal
  • 2 teaspoons baking powder
  • ¼ teaspoon salt (I used fleur de sel)
  • ¼ cup sugar
  • grated zest of ½ lemon
  • 1 ½ sticks (12 tbsp) unsalted butter, at room temperature
  • 3 large eggs, at room termperature
  • ½ cup honey
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • confectioners' sugar for dusting
The figs and sauce
Stir the port and the honey together in a small saucepan. Toss in the lemon slices and bring to a boil. Lower the heat, add the figs, cover the pan and cook for 4 - 6 minutes until de figs are soft but not falling apart. Using a slotted spoon, transfer the figs to a bowl.
Raise the heat just a little and cook de poaching liquid for another 10 - 15 minutes until slightly thickened. Remove the pan from the heat and set the sauce aside.

The cake
Preaheat the oven to 350 degrees F. Butter a 9-inch springform pan. Line the bottem with parchment paper, butter the paper and dust the inside of the pan with flour, tapping out the excess. Put the pan on a baking sheet lined with parchment or silicone mat.

Whisk together the flour, cornmeal, baking powder and the salt. Put de sugar and grated zest in the bowl of a stand mixer of another large bowl, and rub them togehter with your fingertips. Toss in the butter. With the paddle or with a handmixer , beat the butter and sugar together on medium speed until creamy, about 3 minutes. Add the eggs one by one, beating for 1 minute after each addition. Pour in the honey, add the vanilla extract and beat for another 2 minutes. The mixture may look curdled and not so pretty - keep mixing, it will get better soon. Reduce the mixer speed to low and add the dry ingredients, mixing only until they are incorporated.

Scape the batter into the prepared springform pan and jiggle the pan from side to side a few times to even the batter. Scatter de poached figs over the top.

Bake for approximately 50 minutes until de cake is puffed and golden brown and a toothpick inserted into the center comes out clean.

Cake met vijgen / Fig Cake

Transfer the cake to a rack and cool for 10 minutes before running a blunt knife around the edges and releasing the sides of the pan.

Cake met vijgen / Fig Cake

Cool the cake to slightly warm or to room temperature before servering. Dust with some confectioner's sugar and serve with the sauce.

Cake met vijgen / Fig Cake
Enjoy!

5 opmerkingen:

Ivonne zei

A very nice cake indeed! It's just gorgeous and I love how looks dusted with icing sugar!

Thanks so much for taking part in SHF #35!

Lien zei

Ik vind vijgen écht verrukkelijk! Ze zijn hier zo moeilijk te krijgen, de groenteboer in de buurt (een ander dorp) heeft ze zelden helaas. Binnenkort toch nog eens een poging wagen in een grote stad verder weg als er markt is.... mmmm zo lekker ziet het eruit!

koken in de buurt zei

zo, die ziet er lekker uit! :-)

Dayna zei

Your cake looks stunning, as usual.
Just delicious!

Rose zei

Beautiful! I love this cookbook and this cake looks delicious!