21 december 2012

Panettone

Snelle panettone

Dit recept voor een snelle panettone is een uitkomst voor diegenen die al genoeg kerststress hebben, maar toch nog een kerstbrood willen bakken. Ook voor de mensen die gistdeeg maar eng vinden is dit recept heel geschikt. Je hoeft niet met je handen in het deeg, er hoeft niet gekneed te worden. Het deeg hoeft maar 1 x te rijzen. De structuur wordt dan weliswaar anders dan traditioneel brooddeeg.

Wie geen kerststress heeft of gistdeeg niet eng vindt kan ik ook nog deze panettone en deze mini panettone's aanbevelen.

Diegenen die helemaal willen uitpakken bakken natuurlijk mijn inmiddels beroemde kerststol! Het bijbehorende filmpje is inmiddels al meer dan 3000 keer bekeken. Via het tabblad Feestdagen kun je nog meer recepten voor kerstlekkernijen vinden.

Kerststol gebakken en gesneden

Het recept van onderstaande panettone vond ik op de blog Cake Duchess. Ik heb het ietsje aangepast.

Tip: bak deze panettone niet te lang anders wordt hij droog, 30 - 35 minuten is in de meeste ovens voldoende.

Snelle panettone

Panettone
  • 300 gram tarwebloem
  • 65 gram suiker
  • 7 gram droge gist
  • 5 gram zout
  • 120 gram (volle) melk, lauwwarm
  • 55 gram ongezouten zachte roomboter
  • 3 grote eieren
  • 100 gram sultana's
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil/bigarreaux
  • tulbandvorm van 20 cm, ingevet
  • poedersuiker
Meng 100 gram tarwebloem, suiker, gist en zout door elkaar in een grote kom of in de kom van een standmixer.

Voeg de melk en de boter toe en mix in ± 2 minuten (met handmixer met kneedhaken of met platte klopper standmixer) tot een zacht deegje. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg nog eens 100 gram tarwebloem toe en blijf nog 3 minuten mixen. Voeg de resterende bloem toe en mix in nog ± 5 minuten tot een zacht deeg.

Dek de kom af en laat het mengsel ± 20 minuten staan.

Roer de sultana's, cranberries en de gekonfijte vruchtjes door het deeg. Schep het deeg in de vorm, strijk de bovenkant glad met een spatel. Dek de vorm af en laat het mengsel op kamertemperatuur ± 1½ uur rijzen. Het hoeft niet helemaal in volume te verdubbelen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 °C.

Bak de panettone op de onderste richel in 30 - 35 minuten gaar en goudbruin. Stort de panettone direct na het bakken uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.

Strooi er vlak voor het serveren door een zeefje poedersuiker over.

Snelle panettone

3 opmerkingen:

Caroline Brouwer zei

Wauw, ziet er weer prachtig uit! Ik houd het bij de kerststol, ga ik dit weekend maken. Die panettone misschien volgend jaar!

Anoniem zei

I.v.m. dit jaar gasten met notenallergie, en dus geen kerststol met amandelspijs, hebben we deze eens gemaakt.
Inderdaad, eenvoudig te maken, al vind ik gistdeeg ook eenvoudig inmiddels. Maar toch geen blijver. Dit brood houdt het midden tussen cake en brood en was inderdaad, zoals je schreef, snel droog. 30 minuten gebakken, en toch al moeilijk om Oh Denneboom te fluiten na een hap. Next year wordt het weer kerststol, of eigenlijk... die aten we dit jaar als nieuwjaarsbrood. Why not!? :-)
gr. Eleonie

Anoniem zei

Hoi Levine.
Ik volg je blog al een tijdje en ben al druk bezig geweest met het bakken van je wit brood en witte broodjes en het wit brood recept aangepast met volkorenmeel en roggemeel, nu staat mijn eerste Pannetone in de oven en hij is nog niet klaar maar zag er al super uit.
Als deze goed is geluk, wat ik wel denk hoor, ga ik er voor de kerst nog een heel deel maken om kado te geven.
Bedankt voor alle leuke recepten en verhalen.
Groetjes Maartje