17 december 2012

Gecaramelliseerde witlof

Witlof, je vindt het lekker of je vindt het helemaal niks. Volgens mij is er geen tussenweg. Hoewel?
Vandaag heb ik zomaar weer eens de gok gewaagd en witlof klaargemaakt. Mijn echtgenoot en zoon begonnen toen ze het op tafel zagen staan al direct te roepen. Nee hè, dat lusten we niet hoor!


Afijn, net gedaan of het kleine jongetjes waren en gezegd dat ze het in ieder geval moesten proeven. Het wonder geschiede, ze hebben het opgegeten en ze vonden het wel oké! Ik zal even hun woorden herhalen ....... Zoon: mam, ik vind het lekker. Echtgenoot: dat heb je prima klaargemaakt. Het smaakt net zoals in restaurant X (en X staat voor een goed restaurant hier in de buurt) en daar heb ik het ook gewoon opgegeten.

Het was dan ook geen 'gewone' witlof, maar gecaramelliseerde witlof. Met veel boter (geen margarine!), een beetje suiker en gevogeltefond. Simpel te maken, kan niet mislukken en ook lekker als bijgerecht met kerst.

Zo, dat heb ik toch weer mooi voor elkaar! Hoef ik witlof voortaan niet meer alleen voor mezelf klaar te maken. Ik vind witlof namelijk heel lekker, maar omdat ik de enige van de familie ben (of is het nu was?) maak ik het zelden klaar. Het recept komt uit het kerstnummer van Tip Culinair uit 1996. Wie wat bewaart die heeft wat :-).

Gecaramelliseerde witlof
  • 100 gram roomboter
  • 1 kilo niet al te grote witlofstruikjes, in de lengte gehalveerd
  • 15 gram suiker
  • ± 1½ dl gevogeltefond (pot)
  • zout 
Smelt de boter in een grote koekenpan. Leg de witlof erin en bak op hoog vuur ± 3 minuten, halverwege keren. Strooi de suiker erover en voeg de fond en zout naar smaak toe (pas op de fond kan ook al zout zijn). Laat de witlof op laag vuur met een deksel op de pan in ± 15 minuten gaar smoren. Voeg zonodig tijdens het smoren wat extra fond toe.4 opmerkingen:

Paul Oosten zei

Wat denk je, kan ik ze daarna nog in de oven schuiven voor een kaaslaagje?

Levine zei

Paul: neeeeeeeeeeeee, ga je schamen zeg! Dat is een oneerbaar voorstel. Zonde van deze lekkere witlof. Als je witlof met kaas wilt eten dan kook je ze maar gewoon en dan met kaas in de oven. Niet doen hè .... ;-)

Gerry/Gewoon Lekker Gewoon zei

Ik lust ook eigenlijk geen witlof, maar wel gecarameliseerde! Ik doe het altijd met een beetje honing en tijm en zonder bouillon/fond.
Heerlijk bij wild of oma's stoofvlees.

Paul Oosten zei

OK, zal ik niet doen

Als ik mooie kleintjes kan vinden dan zal ik ze koken en op individuele schaaltjes met een goede plak hesp, Gruyere en wat kaasaus in de oven afmaken. Zo goed?