06 oktober 2010

Dronken appelcake

Dronken appelcake

Het recept voor deze appelcake wijkt af van een standaard cakebeslag. De verhoudingen zijn heel anders en er wordt rum (vandaar de naam dronken appelcake natuurlijk) en water in het beslag gebruikt. Ook de vulling is anders dan anders, niet alleen appel en suiker, maar ook slagroom. In het oorspronkelijke recept wordt geen kaneel gebruikt; ik vond dat dat niet mocht ontbreken in de combinatie appel en rum en heb daarom aan de vulling 1 theelepel kaneel toegevoegd. De rum is niet overheersend aanwezig, zeker niet als de cake helemaal is afgekoeld.

Conclusie: erg lekkere cake! Ook de deelnemers van vandaag aan de workshop brood bakken - die weer heel leuk was - vonden dat ik het recept subiet op mijn weblog moest zetten :-).

Dronken appelcake
Recept printen

Vulling:
  • 750 gram appels (± 5 stuks), bijvoorbeeld goudrenetten
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 120 ml slagroom
Cake:
  • 270 gram patentbloem
  • 2½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 155 gram ongezouten zachte roomboter
  • 200 gram suiker
  • 3 grote eieren
  • 75 ml rum
  • 75 ml water
Verder:
  • springvorm van 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
  • poedersuiker om de cake mee te bestrooien
Vulling:
Schil de appels, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes. Meng de suiker, kaneel en slagroom in een kom door elkaar. Schep de appelschijfjes erdoor en zet weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Cake:
Zeef de bloem samen het bakpoeder en het zout boven een kom en zet apart.

Mix de boter en de suiker (met mixer of platte klopper standmixer) tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als het vorige ei geheel is opgenomen. Spatel het bloemmengsel er voorzichtig in vier delen door, voeg de rum en het water samen met het derde deel toe.

Verdeel het cakebeslag in 3 gelijke delen. Schep 1/3 deel van het beslag in de springvorm, verdeel daar de helft van het appelmengsel over, laat de randjes vrij. Zorg ervoor dat de appelschijfjes gelijkmatig verdeeld zijn. Verdeel daar weer 1/3 deel van het beslag over en verdeel daar de andere helft van het appelmengsel over. Verdeel daar het laatste deel van het beslag over. Strijk de bovenkant glad.

Bakken:
Bak de cake in het midden van de oven in 90 minuten gaar en lichtbruin. Een in het midden gestoken prikker moet er droog uitkomen. Laat de cake 15 - 20 minuten in de springvorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand en laat de cake verder afkoelen.

Serveren:
Bestrooi de bovenkant van de cake met poedersuiker en snijd in punten. Bewaar de overgebleven cake goed verpakt op kamertemperatuur.

Dronken appelcake

Bron: aangepast recept van Leite's Culinaria. Het recept komt uit het boek Warm Bread and Honey Cake, geschreven door Gaitri Pagrach-Chandra.

20 opmerkingen:

Lie zei

Die staat op mijn verlanglijstje. Ziet er erg lekker uit.

Nathalie zei

Klinkt erg goed! Ga ik ook een keer maken.

Caroline Brouwer zei

Het ziet er weer zalig uit!
p.s. Is je foto-album al klaar? Nog 3 ½ week!
groeten, Caroline

Richelle zei

Hij staat in de oven en ruikt zalig! Ik heb de rum vervangen door Cointreau en een beetje speculaaskruiden ipv kaneel gebruikt. Ik laat 't je morgen weten hoe hij smaakt!

Arden zei

Leuk, ben benieuwd hoe jullie hem vinden :-)

Arden zei

@Caroline: wat gaat de tijd toch snel, moet het album nog steeds afmaken... Je hoort van me!

Richelle zei

Hij is lekker! Proef niets terug van de Cointreau, de volgende keer voeg ik ook wat sinaasappelrasp toe en meer kaneel.
Dank voor het recept!

Ellen zei

Deze ga ik zeker eens proberen!

vincent zei

Goedendag

Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken.

We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen.

Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen.

Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op “Uw eigen blog toevoegen” te klikken in de balk bovenaan.

Met vriendelijke groeten

Vincent

http://nl.petitchef.com

Hanaâ zei

Ziet er heerlijk uit. Ik laat je weten of ik hem dit weekend maken kan, anders gaat ie op de verlanglijst (rum vervang ik gewoon door appelsap). De kaneel-toevoeging hoort erbij. Lekker!

Johan zei

Deze vrijdag gemaakt ter gelegenheid van de verjaardag van mijn zoon. Is goed in de smaak gevallen. Bedankt!

limbonoortje zei

Hei, allereerst de complimenten voor deze leuke, lekkere blog. De dronken appeltaart was heerlijk! Zometeen ga ik nog een brood uitproberen.

Groetjes Sandy

Annemarie zei

Heb 'm meteen gemaakt Arden,
En hij is erg lekker!
Bedankt voor het recept!

Anoniem zei

hallo ik had een vraagje hoe moet ik dat doen met de slagroom er zo bijdoen of eerst kloppen tot slagroom ??????

Arden zei

Gewoon erbij doen zoals in het recept staat. Als de slagroom eerst opgeklopt had moeten worden had het er zo gestaan.

Anoniem zei

De cake vandaag gebakken, we vonden hem erg lekker.
Bedankt voor het recept.

Groetjes Sylvia

Anoniem zei

Moet de slagroom ook nog in de cake? Of alleen de appelschijfjes??

Levine zei

Uiteraard ......

Anoniem zei

Al verschillend brood en lekkernijen geprobeerd en het lukt ook nog! Super hoor die recepten ze hebben hier de smaak te pakken.
gr Jan

Levine zei

Hallo Jan, goed om te horen :-).