Het recept voor deze appelcake wijkt af van een standaard cakebeslag. De verhoudingen zijn heel anders en er wordt rum (vandaar de naam dronken appelcake natuurlijk) en water in het beslag gebruikt. Ook de vulling is anders dan anders, niet alleen appel en suiker, maar ook slagroom. In het oorspronkelijke recept wordt geen kaneel gebruikt; ik vond dat dat niet mocht ontbreken in de combinatie appel en rum en heb daarom aan de vulling 1 theelepel kaneel toegevoegd. De rum is niet overheersend aanwezig, zeker niet als de cake helemaal is afgekoeld.
Conclusie: erg lekkere cake! Ook de deelnemers van vandaag aan de workshop brood bakken - die weer heel leuk was - vonden dat ik het recept subiet op mijn weblog moest zetten :-).
Dronken appelcake
Vulling:
- 750 gram appels (± 5 stuks), bijvoorbeeld goudrenetten
- 75 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 120 ml slagroom
- 270 gram patentbloem
- 2½ theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 155 gram ongezouten zachte roomboter
- 200 gram suiker
- 3 grote eieren
- 75 ml rum
- 75 ml water
- springvorm van 24 cm, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
- poedersuiker om de cake mee te bestrooien
Oven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 160 °C.
Cake: Zeef de bloem samen het bakpoeder en het zout boven een kom en zet apart.
Mix de boter en de suiker (met mixer of platte klopper standmixer) tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als het vorige ei geheel is opgenomen. Spatel het bloemmengsel er voorzichtig in vier delen door, voeg de rum en het water samen met het derde deel toe.
Verdeel het cakebeslag in 3 gelijke delen. Schep 1/3 deel van het beslag in de springvorm, verdeel daar de helft van het appelmengsel over, laat de randjes vrij. Zorg ervoor dat de appelschijfjes gelijkmatig verdeeld zijn. Verdeel daar weer 1/3 deel van het beslag over en verdeel daar de andere helft van het appelmengsel over. Verdeel daar het laatste deel van het beslag over. Strijk de bovenkant glad.
Bakken: Bak de cake in het midden van de oven in 90 minuten gaar en lichtbruin. Een in het midden gestoken prikker moet er droog uitkomen. Laat de cake 15 - 20 minuten in de springvorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand en laat de cake verder afkoelen.
Serveren: Bestrooi de bovenkant van de cake met poedersuiker en snijd in punten. Bewaar de overgebleven cake goed verpakt op kamertemperatuur.
19 opmerkingen:
Die staat op mijn verlanglijstje. Ziet er erg lekker uit.
Klinkt erg goed! Ga ik ook een keer maken.
Het ziet er weer zalig uit!
p.s. Is je foto-album al klaar? Nog 3 ½ week!
groeten, Caroline
Hij staat in de oven en ruikt zalig! Ik heb de rum vervangen door Cointreau en een beetje speculaaskruiden ipv kaneel gebruikt. Ik laat 't je morgen weten hoe hij smaakt!
Leuk, ben benieuwd hoe jullie hem vinden :-)
@Caroline: wat gaat de tijd toch snel, moet het album nog steeds afmaken... Je hoort van me!
Hij is lekker! Proef niets terug van de Cointreau, de volgende keer voeg ik ook wat sinaasappelrasp toe en meer kaneel.
Dank voor het recept!
Deze ga ik zeker eens proberen!
Ziet er heerlijk uit. Ik laat je weten of ik hem dit weekend maken kan, anders gaat ie op de verlanglijst (rum vervang ik gewoon door appelsap). De kaneel-toevoeging hoort erbij. Lekker!
Deze vrijdag gemaakt ter gelegenheid van de verjaardag van mijn zoon. Is goed in de smaak gevallen. Bedankt!
Hei, allereerst de complimenten voor deze leuke, lekkere blog. De dronken appeltaart was heerlijk! Zometeen ga ik nog een brood uitproberen.
Groetjes Sandy
Heb 'm meteen gemaakt Arden,
En hij is erg lekker!
Bedankt voor het recept!
hallo ik had een vraagje hoe moet ik dat doen met de slagroom er zo bijdoen of eerst kloppen tot slagroom ??????
Gewoon erbij doen zoals in het recept staat. Als de slagroom eerst opgeklopt had moeten worden had het er zo gestaan.
De cake vandaag gebakken, we vonden hem erg lekker.
Bedankt voor het recept.
Groetjes Sylvia
Moet de slagroom ook nog in de cake? Of alleen de appelschijfjes??
Uiteraard ......
Al verschillend brood en lekkernijen geprobeerd en het lukt ook nog! Super hoor die recepten ze hebben hier de smaak te pakken.
gr Jan
Hallo Jan, goed om te horen :-).
Een reactie posten