10 oktober 2010

Hasselback aardappelen

Hasselback potatoes

Gekookte aardappelen staan niet zo vaak op het menu. In tegenstelling tot mijn echtgenoot ben ik er namelijk niet zo’n fan van. Pech voor hem want ik doe de boodschappen en kook en ik kies dan ook meestal uit wat we eten ;-).

Een lekkere smeuïge aardappelpuree, aardappels uit de oven, gepofte aardapppels en (zelfgemaakte) frieten eet ik wel graag.

Een tijdje geleden voegde ik onderstaand aardappelgerecht toe aan mijn repertoire “aardappel anders” (en nee hiermee bedoel ik niet de saus uit potten met dezelfde naam, dat is pas echt vies). Heerlijke aardappels uit de oven, knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Ik heb inmiddels op internet ontdekt dat het een populair - van oorsprong Zweeds - aardappelgerecht is. Ik vond het recept op het weblog Quinn’s Cooking with love and passion! Kijk ook even naar haar foto’s, die zijn veel beter dan die van mij.

Neem er van die lekkere grote bonken – zogenaamde frietaardappelen – voor. Schillen hoeft niet, goed afwassen en droogmaken volstaat. 2 houten eetstokjes zijn handig bij het snijden, in plaats daarvan kan je ook de heften van 2 messen of vorken gebruiken. De eetstokjes zorgen ervoor dat je de aardappel niet tot helemaal onderaan kan doorsnijden.

Hasselback aardappelen
  • 4 grote aardappelen
  • olijfolie
  • ongezouten roomboter
  • zout en versgemalen peper
  • gedroogde kruiden, bijvoorbeeld oregano of Provençaalse kruiden
  • eventueel wat geraspte kaas, bijvoorbeeld Gruyère of Parmezaan (mijn toevoeging)
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Snijd de aardappels in de lengte door, snijd ook een dun plakje van de onderkant af dan blijven ze beter staan. Leg eetstokjes (of messen/vorken) aan weerskanten van een halve aardappel. Snijd met een scherp (koks)mes de aardappel in hele dunne en zo gelijkmatig mogelijke plakjes. De eetstokjes zorgen ervoor dat je de aardappel niet tot helemaal onderaan kan doorsnijden. Herhaal dit kunstje met de andere helften.

Hasselback potatoes

Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal of op aluminiumfolie op een bakplaat. Druppel wat olijfolie over de bovenkant, bestrooi met de kruiden en maak op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel er kleine klontjes boter over en zet de schaal in het midden van de oven.

Hasselback potatoes

Bak de aardappelen in 45 - 60 minuten gaar. Kaasaardappels: verdeel de kaas over de gare aardappels en zet nog een paar minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer meteen.

8 opmerkingen:

Christa zei

Was het misschien mooier geweest als je de platte kant naar beneden had gedaan en de schilkant ingesneden had?
De schil wordt daarmee heel lekker krokant.

Levine zei

@Christa: op deze manier wordt de schil ook krokant. Ik heb ervoor gekozen om ze zo neer te leggen, andersom gaat uiteraard ook. In het ene recept worden ze met de schilkant naar onderen gelegd, in het andere recept andersom. Ga het volgende keer andersom doen :-)

Gabriella zei

Wat een idee zeg!! Het is waard om te proberen!

Aan tafel met Tanja zei

Nou, dit lijkt me wel wat. Ik ben zelf gek op aardappelen in allerlei varianten. Ik snij ze ook wel eens in en doe in de uitsparingen laurierblaadjes. De aardappels gaar ik dan in kippenbouillon in de oven. Dit lijkt me eerlijk gezegd nog lekkerder.

Anoniem zei

ik vind het een beetje moeilijk om netjes en gelijkmatig te snijden. dus ik heb van mijn mandoline (een raspding met verschillende opzetstukjes)het mesje voor julienne gepakt (een stuk of 10 mesjes die naast elkaar met een 5 mm. ruimte ertussen omhoog staan)daar heb ik de bovenkant van de aardappel overheen gehaald, en met een scherp mesje dieper doorgesneden. ik vond dit best wel makkelijk omdat de aardappel nu al gedeeltelijk voorgesneden was.

Michael zei

Deze variant is er in verschillende versies. Je kunt deze ook met iets kleinere aardappelen doen ipv. een knol/patataaardappel.
Ook bijzonder lekker met stukjes bacon/spek en knoflook ertussen met geraspte kaas erover.
Nog lekkerder is, aardappels insnijden, van spek/bacon dunnen sliertjes snijden en tussen de plakjes doen. Enkele knoflookteentjes met vork fijnprakken en ook tussen de aardappelwaaier doen. Vervolgens kaas erover strooien.
Grote hapjespan (let op dat deze kunststof handgrepen in de over kunnen!!!) opzetten met bouillon naar keuze (lekker met kip/rundvlees) en op het vuur/kookplaat de aardappels koken. Als de aardappels bijna gaar zijn gelijk overzetten in een voorverwarmde oven (grillstand 240 graden). Dan zorgt deze ervoor dat het geheel een fraai goudbruin kleurtje krijgt.

Eet smakelijk!

Levine zei

Michael: dank voor de aanvullingen :-)!

Michael zei

Geen dank Levine, is een genot om hier rond te bladeren en ideeën op te doen. Zal hier zeker vaker terugkeren en recepten posten/aanvullen indien nodig (lol).
De kookboeken van Le Cordon Bleu geven ook een goed inzicht in snijtechnieken/kooktechnieken. Die aardappels als hierboven beschreven komen daaruit, dus eigenlijk dank aan LCB!