25 januari 2010

Broodjes (croissants) met chocolade-amandelspijs

Croissants met chocolade amandelspijs

Heerlijke broodjes al zeg ik het zelf. Vers gebakken het lekkerst!
Enige 'bakervaring' is gewenst.

Broodjes (croissants) met chocolade-amandelspijs

Deeg:
  • 400 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 50 gram suiker
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 7 gram zout
  • 180 gram volle melk, lauwwarm
  • 1 groot ei (60 ml)
Vulling:
  • 225 gram amandelspijs
  • 15 gram/2 eetlepels cacao
  • 1 eiwit (bewaar het eigeel voor het bestrijken)
  • 15 - 30 ml volle melk
Om te bestrijken:
  • 1 eigeel, losgeklopt met 1 eetlepel melk
Deeg in standmixer/spiraalkneder kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

Deeg in een broodbakmachine kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in de bak van de bbm en laat 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand kneden. Volg verder het recept hieronder vanaf de 1e rijs. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), volg dan het recept vanaf het vormen. Bij gebruik van de deegstand koude melk gebruiken.

Werkwijze deeg met de hand kneden: Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer met een pollepel door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort het deeg op een werkplek en kneed met de hand in ± 20 minuten tot een soepel deeg.

1e rijs: Vorm het deeg tot een bal en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vulling: Breek de amandelspijs in kleine stukjes, voeg de cacao, het eiwit en de melk toe. Maak het mengsel met een vork fijner en meng tot een glad mengsel.

Vormen: Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek. Rol het met een deegroller uit tot een ronde lap van 35 - 40 cm. Verdeel de vulling er met een lepel over. Snijd de deeglap met een pizzasnijder of scherp mes in 12 gelijke stukken (zoals je een taart in punten snijdt). Maak in het midden aan de brede bovenkant van elk stukje deeg een sneetje. Rol ieder stukje deeg vanaf de brede kant op, rek daarbij het deeg iets uit. Leg de broodjes met het puntje naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier of bakmatje.

2e rijs: Laat de broodjes op kamertemperatuur in 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm de oven tijdens het rijzen de oven voor op 180 °C (boven-/onderwarmte).

Bakken: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte eigeel + melk en bak ze in ± 15 minuten gaar en goudbruin. Leg ze na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

Croissants met chocolade amandelspijs


5 opmerkingen:

Marjoke zei

Wat zien ze er mooi uit en ze smaken vast geweldig lekker. Mijn laatste poging om croissants te maken lukte niet echt goed en als het resultaat tegenvalt is het toch wel erg veel werk geweest.
Jij hebt het in ieder geval wel in de vingers. complimenten!

Simones Kitchen zei

He, dank je voor de link toevoegen! Die croissants zien er super lekker uit en ik ben toevallig nog opzoek naar een recept met brood en chocola in de hoofdrol dus misschien is dit wel wat het gaat worden! Ik hou je op de hoogte voor de foodstyling workshop!

Linda zei

Kan je deze ook niet maken met kant en klaar bladerdeeg?

Levine zei

Hallo Linda, ik denk het wel, maar heb het zelf niet uitgeprobeerd. Croissantdeeg is heel ander deeg dan het deeg voor deze broodjes.

Anoniem zei

Hoi Arden, alweer zo´n heerlijk bakrecept. De broodjes zijn prima gelukt. Dat wordt een heerlijk moederdagontbijt morgen!
Thanks, Marieke