19 januari 2010

Lichtbruin brood met lijnzaad

Lichtbruin brood met lijnzaad

Heerlijk broodje om mee te nemen als lunch! Tip: snij het brood, leg er beleg op, maak er lunchpakketjes van (inpakken in aluminiumfolie en daarna in plastic) en leg deze pakketjes in de diepvries. 's Morgens vroeg pakketje uit de vriezer halen en tegen lunchtijd is het brood ontdooid en heb je heerlijk verse boterhammen. De avond van tevoren uit de vriezer halen en dan in de koelkast bewaren tot 's morgens kan ook.

Lichtbruin brood met lijnzaad

 • 260 gram tarwebloem
 • 150 gram volkorenmeel
 • 15 gram gebroken lijnzaad
 • 7 gram droge gist
 • 8 gram zout
 • 125 gram melk, 20 - 25 ºC.
 • 75 gram water, 20 - 25 ºC.
 • 60 gram ei, los geklopt
 • 30 gram ongezouten zachte roomboter
 • broodbakvorm van ± 21 cm (8½ x 4½ inch)

Deeg kneden in broodbakmachine: Doe alle ingrediënten in de bak van de bbm. Kneed 10 - 15 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand, doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven. Of gebruik de deegstand (= inclusief 1e rijs), gebruik dan koude melk en koud water en volg het recept hieronder vanaf het vormen.

Deeg kneden in standmixer: Doe tarwebloem, volkorenmeel, lijnzaad, droge gist en zout in de kom en roer door elkaar. Voeg de boter, het water, de melk en het ei toe. Kneed met de deeghaak in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Zie dit filmpje op mijn YouTube kanaal.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met een douchemuts of bubbeltjesfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan) en vorm tot een bal. Laat de deegbal afgedekt 20 - 30 minuten liggen.

Vorm vervolgens het deeg tot een brood - zie foto's bij Wit brood (2) - :
 • platdrukken/uitrollen tot een rechthoek;
 • vouw de rechterkant tot net over het midden van het deeg, doe hetzelfde met de linkerkant;
 • weer plat drukken/uitrollen (tot breedte van het bakblik);
 • rol dan het deeg vanaf de bovenkant stevig op en druk de naad dicht;
 • leg het deeg met de naad naar beneden in een ingevet bakblik.

2e rijs: Dek het deeg af met een douchemuts of bubbeltjesfolie en laat het op kamertemperatuur in ± 1 uur tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger op duwt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert. Tip: laat het deeg niet te lang rijzen. Het zal dan niet meer verder in de oven rijzen en kan zelfs inzakken.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 ºC (boven-/onderwarmte).

Bakken: Snijd desgewenst de bovenkant van het brood met een scherp (gekarteld) mes of een lame in. Bak het brood 20 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 180 ºC. Bak het brood in nog ± 15 minuten gaar en bruin. Haal het brood direct uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Lichtbruin brood met lijnzaad


23 opmerkingen:

Anoniem zei

Heel mooi Arden! Dit komt op mijn lijstje voor volgende week.
Ik heb vandaag Semolina brood gemaakt en we hebben vanavond lekker van gesmuld. (ik vond wel een beetje veel werk, maar wel waard).

Iris zei

Hoi Arden,
Prachtig brood, ga ik morgen bakken! Maar ik dacht dat gist en zout apart toegevoegd moeten worden. Hier staat in de beschrijving dat er alles tegelijk in moet.
Kan dat dan?
Groeten, Iris.

Marjoke zei

Wat ziet dit brood er lekker uit! Om je op te verheugen.
Trouwens, deze kerst jouw recept voor rode kool gemaakt en dit is nu onze favoriet; zelfs bij degenen die eerst geen rode kool lustten.

Levine zei

Hoi Iris,

Ja het waar dat gist en zout elkaar niet zo mogen, maar als je ze niet samen op een hoopje gooit en direct begint met het deeg te kneden is er niks aan de hand. Meestal doe ik het zout er zelf pas na 5 minuten bij, dit keer heb ik het tegelijk met de rest van de ingrediënten toegevoegd, zoals je ziet aan de foto zonder problemen :-).

Anoniem zei

Beste Arden, Al een tijdje volg ik je blog! Echt mijn complimenten, ga zo door! Ik heb inmiddels mijn bbm vanonder het stof gehaald en aan het bakken geslagen. Het deeg maak ik in de bbm en het rijzen, vormen ed. op de traditionele manier en bak het brood af in de oven. De smaak is echt voortreffelijk! Het duurt een hele tijd, maar dan heb je ook wat. Als ik het brood uit de oven haal ziet het er ook prima uit, mooie bolle bovenkant. Wanneer het brood is afgekoeld is de bovenkant toch enigzins ingezakt. Een beetje gerimpeld, niet echt ernstig, maar het ziet er niet zo uit als bij u op de foto's. Het doet echter niets af aan de smaak, maar vraag me toch af of ik iets verkeerd doe.
Heb nu ook net een bakblik thuis ontvangen van 21cm (surprise kookgerei). Maar dezelijkt me aan de kleine kant voor een brood van 500gr volkorenmeel. Dus overweeg ik die van 31cm van oldenhof te bestellen. Kunt u mij zeggen waarvoor die gaatjes aan de onderzijde van het bakblik dienen?? Het is een heel verhaal geworden. Met excuses daarvoor. Verder veel succes met alles,ik blijf een trouwe bezoekster van je blog!!!
Groeten van Ellen

Anoniem zei

Hello

I was hoping you might consider giving us this recipe in English. I need a good, nutritious bread for toast, sandwiches, to accompany soup and salad, for topping with cheese to grill, etc.

I checked your English recipes but all seem to be sweet breads. Not that I'm complaining. I plan to make the Krentenbrood soon. I've become, sadly, :)) addicted to this delicious bread which is sold at my local Dutch bakery. (Today I'm drying the orange and lemon peel I've decided to include in the recipe you have here.)

Levine zei

Hallo Ellen, Je doet niets verkeerd, bij mij rimpelt de bovenkant van het brood ook weleens als het helemaal is afgekoeld. Je zou iets minder vocht kunnen toevoegen.
Het blik van 21 cm is voor ongeveer 410 gram bloem/meel. Een broodbakblik van 31 is voor 580 - 600 gram bloem/meel. Er staan voor beide maten (en ook voor blikken van 23 cm) allerlei recepten op mijn weblog. Je kunt dus alle kanten uit. Waarvoor de gaatjes onderin het bakblik van Oldenhof zijn weet ik ook niet precies, ze kunnen behulpzaam zijn bij het rijzen en bij het afbakken.
Geeft niets dat je vragen een heel verhaal zijn geworden :-). Ik beantwoord vragen graag.

Levine zei

Just give me some time to translate this recipe into English ....

Saskia zei

In één keer geweldig goed gelukt. Bedankt Arden, voor dit lekkere recept!

Rachel zei

Wederom een TOP recept! Dit is echt een heerlijk brood. Goed gelukt; ik heb het recept en de baktijden precies aangehouden. Bedankt :-)

Rachel zei

Vandaag heb ik bolletjes gemaakt van dit recept: ook leuk en lekker :-)

Daniëlle zei

Via via kwam ik op je blog. Gisterenavond heb ik ook voor het eerst een brood uit de oven gemaakt. Normaal uit de bbm. Ik vond het heel leuk om te doen, alleen mijn vraag... Hoe komt het dat de bovenkant een lekker korstje heeft en de zij en onderkant nog zacht (wel gaar) is?
Groetjes, en ik ga je volgen!!!
Danielle

Levine zei

Danielle: ik wat voor bakblik heb je het brood gebakken?

Caroline Brouwer zei

Hallo Levine,
Vandaag dit brood gebakken, voor het eerst in een broodbakvorm. Door jouw duidelijke beschrijvingen prima gelukt. En wat een lekker brood! Nu moet ik nog leren niet teveel van al dat lekkere brood te eten, want je blijft er van eten! ;-))
groeten, Caroline

van der Vorst zei

Dag levine,
Omdat mijn man niet echt van zuurdesem brood houdt, wilde ik dit brood maken. Helaas is hij niet gelukt....
Tijdens het opruimen van de spullen kwam ik er achter dat ik het zout helemaal vergeten was!
Omdat hij niet goed is gerezen en in de oven ook niet meer rijst, vraag ik mij af of dit door het weg laten van het zout komt?
Het kneden heb ik handmatig gedaan en was goed gelukt, ongeveer een 15 min gekneed tot een soepel deeg.

Overigens...

Ontzettend bedankt voor het delen van al deze geweldige recepten! Ik raak niet uitgelezen! :-D

Wat het brood betreft...op naar poging nummer twee, met zout!

Levine zei

Deeg zonder zout rijst juist sneller dan deeg met zout. De gist wordt dan niet gehinderd door het zout. Als deeg helemaal niet rijst kan de oorzaak bij de gist liggen.

Anoniem zei

Lekker brood!! Ondanks een vergeten ingrediënt. Ik maak m vandaag weer!
groetjes Patricia

KikiSpiek zei

Gisteren dit brood gemaakt en het was heerlijk.
Ik had alleen per ongeluk over het hoofd gezien dat dit recept voor een 21 cm blik is.
Ik heb alleen een 31 blik, dus het was wat laag uitgevallen maar de smaak is helemaal goed.
Kan ik het recept omrekenen voor het 31 cm blik, en zo ja hoe doe ik dit?

Alvast bedankt!

Levine zei

Voor een 31 cm blik heb je ± 550 gram bloem/meel nodig. Je moet dan eerst de achterliggende bakkersformule uitrekenen. Dan is niet 410 gram (de totale hoeveelheid bloem/meel je 100%, maar 550 gram. In mijn boek staat precies uitgelegd hoe je recepten kunt omrekenen. Een simpele manier: als je alle ingrediënten met 1,34 vermenigvuldigd kom je er ook :-).

KikiSpiek zei

Heel erg bedankt voor de snelle reactie!
Ik ga het van de week uitproberen

Unknown zei

Ik heb reeds enkele malen een volkoren brood volgens je recept gemaakt.
De boter heb ik door reuzel vervangen. (Mijn kleindochter is allergisch aan melkproducten)

Het brood komt mooi uit de oven maar het is echt opvallend kruimelig. Ik heb in de laatste serie de rijstijd van 2x 70 min naar 2x 60 min verminderd. Broden rijzen heel goed in deze periode. Ik bak het brood op automatisch programma volkoren brood in een Miele stoom combi oven.

Graag advies hoe ik een minder kruimelig brood kan bekomen.

Ellie zei

Hallo ik zie dat je 8 gr zout is 2% toe voegt maar de bakkerMag er maar 1,5 % aan toe voegen
Is dit dan niet te veel

Levine zei

Zoutgehalte in brood ligt tussen de 1,5 - 2%.