Deze cake viel bij mijn collega's zeer in de smaak. Bijna niemand had overigens in de gaten dat er geraspte worteltjes in waren verwerkt, je proeft de wortelsmaak niet echt. Het is (door die worteltjes) een zachte en smeuïge cake. Makkelijk te maken, er komt niet eens een mixer aan te pas. Voor herhaling vatbaar.
Wortelcake
Deeg:
- 175 gram lichtbruine basterdsuiker
- 175 ml zonnebloemolie
- 3 grote eieren, losgeklopt
- 140 gram geraspte worteltjes
- 100 gram rozijnen
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
- 1 theelepel kaneel
- ½ theelepel nootmuskaat (vers geraspt geeft de beste smaak)
- 175 gram poedersuiker
- ± 2 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
- bakvorm van 18 – 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier (laat de randen bakpapier overhangen, dan kan de gebakken cake zo uit de vorm getild worden)
Doe de suiker, de olie en de eieren in een schaal en roer met een houten lepel door elkaar. Roer de geraspte wortel, de rozijnen en de geraspte sinaasappelschil erdoor.
Meng het zelfrijzend bakmeel, de baking soda en de kruiden en zeef het mengsel boven de kom met het suiker-/olie-/eimengsel. Roer door elkaar tot alles net gemengd is. Het deeg is vrij dun.
Schenk het mengsel in het bakblik en bak de cake in het midden van de oven in 40 – 45 minuten gaar.
Laat 5 minuten in de vorm afkoelen en til dan met behulp van het bakpapier de cake uit de vorm. Verwijder het bakpapier en laat de cake op een rooster volledig afkoelen.
Roer voor het glazuur de poedersuiker met het sinaasappelsap los. Verdeel het glazuur over de cake.
De cake kan – zonder glazuur – ingevroren worden.
Bron: Good Food
18 opmerkingen:
Dat ziet er heerlijk uit. Veel mensen hebben zoiets van worteltjestaart ???? Wij hebben een keer dit soort taart gegeten, maar dan zelfs zonder suiker en ook dan is de taart lekker, dus met toevoeging van al deze ingredienten zal het helemaal goed smaken. Ik wil het een keer proberen !!
Een heel fijn weekend.
Inderdaad een goddelijke cake ! Leuke blog trouwens
Hallo Arden,
Ik volg je blog al een tijdje en ieder recept dat ik uitprobeer is raak. Echt geweldig!
Ik had me samen met een vriendin ingeschreven voor de bakcursus van gisteren bij Oldenhof, maar het weer liet het niet toe naar Hilversum af te reizen (we wonen in Friesland). Erg jammer, want ik had me er erg op verheugd. We waren eerlijk gezegd ook al onderweg, maar nadat we meerdere auto's de weg af zagen glijden zijn we toch maar huiswaarts gekeerd. Hopelijk tot een volgende keer!
groeten, Simone
Hallo Simone,
Jammer dat je niet kon komen door het slechte weer! Maar verstandige beslissing om niet verder te rijden. Inmiddels zijn er nieuwe data bekend: 20 maart en 19 juni. Wellicht zie ik jullie dan?
Heerlijke cake;ik ken deze cake als "Rübli-torte" en heb er nog 50 gr gehakte hazelmootjes aan toegevoegd.In de kersttijd heb ik hem ook wel eens met marsepein erin gebakken....mmmmm...:-)!
MMMM ziet er goed uit...ga deze dinsdag eens maken dan ben ik een dagje vrij;o).
Groetjes,
Mieke.
Deze cake lijkt mij heerlijk en ik wil hem graag gaan maken.
Even een vraagje. Je hebt het over een bakblik van 18 - 20 cm. Bedoel je hiermee een blik van 18 bij 20 cm? Mijn kleinste blik is 18 bij 25, dat is zeker te groot?
Ik hoop dat je mij kunt adviseren. Want anders moet ik op zoek naar een keiner blik. Voor hoeveel personen is de cake ongeveer?
Hallo Caroline, ik bedoel een vierkant bakblik van 18 x 18 cm of 20 x 20 cm of je kunt een rond bakblik/springvorm gebruiken van 18of 20 cm. Ik heb deze cake in een vierkant bakblik gebakken en hem vervolgens in 16 stukjes gesneden.
Je kunt het bakblik wat je hebt van 20 x 25 cm gebruiken, de cake wordt dan iets lager. Let even op de baktijd die kan dan iets korter zijn.
Succes!
Hallo Arden,
Hartelijk dank voor je snelle reactie.
Ik ga de cake volgende week maken. Ik laat nog wel horen hoe mijn collega's hem vonden.
groetjes, Caroline
Hoi Arden,heb um vandaag gemaakt en de smaak is heerlijk!!!
Het is een wat lage cake geworden...moet dat ook??
@Mieke: klopt, deze cake is niet zo hoog. Zie ook mijn foto's.
Dank je arden...nog even een vraagje als het mag....bak nog niet zo lang...mijn cake is aan de bovenkant open gebarsten...hoe kan ik dat de volgende keer vermijden??
Waarschijnlijk heeft dan de oventemp. te hoog gestaan. Het deeg rijst dan te snel en barst daardoor open. Volgende keer de oven iets lager zetten.
Hallo Arden,
Heerlijk is deze cake en zo makkelijk te maken. Een lekkere kruidige smaak.
Mijn collega's waren ook erg enthousiast!
Succes met je site, ik kijk er vaak op en hoop op nog veel meer lekkere recepten!
Hallo Arden,
Heerlijke cake! Leuke blog. Heb ook al de bananencake, de appelcake met honing en walnoten en de langzaam in de oven gegaarde kip gemaakt. Allemaal lekker. Bedankt!
Groeten,
Monique (Tilburg)
ziet er heel lekker uit.Je vind veel verschillende manieren van maken.
Morgen ga ik voor de eerste keer wortelcake bakken.De meeste recpten zie je niet staan dat je nootmuskaat in kan doen.
Nu ik weet wel ik zal hem hier serveren zonder glazuur.We hebben niet zo graag glazuur.
Ben benieuwd voor de reactie dat ik zal krijgen.mvg
Heb hem al 2 keer gemaakt maar ik doe er ook sap van halve sinaasappel bij en vervang de rozijnen door 150 gr walnoten... heerlijk!
Net deze heerlijke cake gemaakt. De smaak is prima. Hij is alleen gebarsten in het midden en er komt wat vulling aan de onderkant uit. Had misschien toch langer in de oven gemoeten? Ik ga het zeker nog een keer proberen. Hij lijkt me heel lekker!
Een reactie posten