20 mei 2009

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

De bodem van deze hartige taart is anders dan de andere hartige taarten die ik tot nu toe heb gemaakt. Er zit niet alleen tarwebloem in, maar ook polenta en als extra smaakmaker Parmezaanse kaas. Erg lekker!

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Deeg:
  • 200 gram tarwebloem
  • 50 gram fijne polenta
  • snuf zout
  • 140 gram ijskoude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • ± 2 eetlepels ijswater*
* Doe een paar ijsklontjes in een beker en voeg koud water toe. Laat even staan en gebruik hier 2 eetlepels van.

Vulling:
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 2 grote eieren
  • 1 grote eidooier
  • 300 ml slagroom
  • zout, versgemalen peper
  • 100 gram half gedroogde tomaatjes, in stukjes
  • handje rucola
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 – 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier of aluminiumfolie
  • steunvulling (gedroogde bonen of keramische bakbonen)
Doe de bloem, polenta en zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de blokjes boter toe en druk een paar keer op de pulseknop tot een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de Parmezaanse kaas, het losgeklopte ei en 2 eetlepels ijswater toe en druk nog een paar keer op de pulseknop tot het deeg samenkomt. Controleer of het deeg al goed is: neem wat deeg uit de kom en knijp dit samen. Als het niet uit elkaar valt is het goed. Is het nog kruimelig/te droog dan nog wat ijswater toevoegen en een paar keer op de pulseknop drukken.
Deeg uit foodprocessor op een werkplek storten, kort kneden en tegelijkertijd tot een bal vormen, plat drukken en verpakt in plastic folie minstens 1 uur in de koelkast leggen.

Laat het deeg in ± 15 minuten wat zachter worden. Vervolgens deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen, een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kunt maken. In vieren vouwen of over een deegroller hangen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snijd het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Zet de vorm 15 – 30 minuten in de vriezer of koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C.

Leg het bakpapier/aluminiumfolie op de deegbodem en doe daar de steunvulling op.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Bodem in het midden van de oven 10 – 15 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier/aluminiumfolie verwijderen en bodem nog 5 minuten bakken.

Maak intussen de vulling: bak de spekblokjes in een droge koekenpan zachtjes uit. Klop de slagroom los met de eieren, eidooier en maak op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel de spekblokjes, tomaatjes en rucola over de bodem.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Schenk vervolgens het slagroom-/eimengsel erover.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Bak de taart in het midden van de oven in ± 25 minuten gaar.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Laat 10 minuten staan voor het aansnijden.

Hartige taart met spekjes, tomaat en rucola

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

Lisa zei

Hmmm dit ziet er echt ontzettend lekker uit! Ga ik zeker een keer proberen :).

Nancy zei

Levine, is het ook mogelijk om het deeg in een keukenrobot te maken?