23 april 2009

Witte broodjes met aardappel

Witte broodjes met aardappel

Brood met daarin gekookte aardappel of aardappelvlokken heeft altijd een zacht kruim. Deze broodjes worden nog eens extra lekker door ze voor en na het bakken te bestrijken met gesmolten boter. Gebruik daarvoor "echte" boter en geen margarine. Het deeg voor deze broodjes is soepel en makkelijk te verwerken. Op bovenstaande foto staat het deeg na de 1e rijs.

Het recept komt uit het boek "Bernard Clayton's complete book of small breads". Ik kocht het een paar jaar geleden 2e-hands bij de Strand Bookstore in New York City voor 12,50 dollar. Met was aanpassingen lukken de meeste recepten uit dit boek prima.

Witte broodjes met aardappel (16 stuks)
Recept printen
  • 150 gram gekookte aardappel, gepureerd
  • 240 ml aardappelkookvocht of water, lauwwarm
  • ± 620 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 12 gram zout
  • 2 eetlepels/30 ml honing
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels/30 ml zonnebloemolie
  • gesmolten boter om te bestrijken
Werkwijze standmixer: doe 300 gram tarwebloem en de gist in de kom en roer door elkaar. Voeg het aardappelkookvocht, de honing en het losgeklopte ei toe. Roer met een pollepel of met de platte klopper door elkaar. Voeg de aardappelpuree, boter en olie toe. Mix 2 minuten met de platte klopper tot een slap deeg. Voeg in gedeelten de resterende bloem toe. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 - 15 minuten tot een soepel deeg. Het plakt nog iets aan de bodem.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in 1 - 1 ½ uur tot dubbel volume rijzen.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Sla door (= lucht eruit drukken, niet kneden) en verdeel het met een deegsteker in 16 gelijke stukjes.

Witte broodjes met aardappel

Bol ieder stukje deeg op en laat 10 minuten afgedekt liggen.

Witte broodjes met aardappel

Bol nogmaals op voor bolletjes of maak er puntjes van. Hoe je bolletjes en puntjes maakt staat beschreven in dit bericht.

Witte broodjes met aardappel

Verdeel de broodjes over 1 of 2 bakplaten (bekleed met bakmatje of bakpapier). Laat afgedekt 45 - 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.

Bestrijk de gerezen broodjes met gesmolten boter en bak in ± 20 minuten in het midden van de oven gaar en bruin.

Witte broodjes met aardappel

Bij 2 bakplaten: bestrijk de tweede plaat met gerezen broodjes pas vlak voor het bakken met gesmolten boter en bak ze direct na de 1e bakplaat.

Laat de broodjes afkoelen op een rooster. Ze laten zich perfect invriezen.

Witte broodjes met aardappel

Potato Rolls
Eet smakelijk!

6 opmerkingen:

isj zei

hallo

we hebben uw recept gebruikt, leek ons wel wat , aardappel in brood, eerder hadden we er nog niet van gehoord.

De afgebakken broodjes lijken zo op het oog hetzelfde als op de foto's, wij vinden ze echter aan de stevige kant. Wij wilden nl luchtige broodjes , wat wij echter bij geen enkel ander recept nog voor elkaar hebben gekregen. Wellicht dat we iets verkeerd doen, enige advies zou erg welkom zijn, Mogelijk door een bakje water in de oven te zetten voordat we de broodjes afbakken??

Arden zei

Hallo Isj,

Als ik deze broodjes (en alle andere broodjes van mijn blog) bak zijn ze zeker luchtig. Het is moeilijk om vanaf afstand te zeggen of jullie iets verkeerd doen. Wel 1 kanttekening, je kunt deze broodjes niet vergelijken met (slappe) supermarktbroodjes. Mijn broodjes zijn iets steviger en dat wil ook zo. Supermarktbroodjes vind ik veel te slap en niet vullen.

Claire zei

Hoi Levine,

Vond een restje gekookte aardappels in de koelkast en kon ze mooi in dit recept kwijt. Wat een super lekkere broodjes!!

yet zei

Als ik aardappelvlokken wil gebruiken in plaats van gekookte aardappels hoeveel heb ik dan nodig?

Levine van Doorne zei

Yet, ik heb geen flauw idee. Er zijn verschillende merken aardappelvlokken. Bovendien mis je dan het aardappelkookvocht in het deeg.

Francijn zei

Hoi Levine,
Het zout dat bij de ingredienten staat, staat niet in het recept.
Een hartelijke groet,
Francijn