08 april 2009

Brood met kamutmeel

Brood met kamutmeel

Ik was alles voor dit brood al aan het afwegen toen ik opeens bedacht dat ik kamutmeel had gekocht. Ik kon nog net een gedeelte van het volkorenmeel uit de kom vissen en vervangen door kamutmeel. Volgende keer gebruik ik zeker meer om uit te proberen of dit brood dan nog lekkerder wordt.


Brood met kamutmeel (2 broden)
  • 450 gram tarwebloem
  • 300 gram volkorenmeel
  • 100 gram kamutmeel (of volkorenmeel)
  • 8 gram droge gist
  • 30 ml honing
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 530 gram lauwwarm water
  • 16 gram zout
  • 2 bakblikken van ± 21 cm, ingevet

Deeg in een standmixer kneden: Doe 200 gram tarwebloem, volkorenmeel, kamutmeel, gist, honing en boter in de kom en roer door elkaar. Voeg het water toe en mix met de platte klopper in ± 3 minuten tot een slap deeg. Dek de kom af en laat 25 minuten staan. Voeg het zout en de resterende bloem (in gedeelten) toe en kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

Deeg in broodbakmachine kneden: Doe 200 gram tarwebloem, volkorenmeel, kamutmeel, gist, honing, boter en het water in de de bak van de bbm. Mix in ± 3 minuten tot een slap deeg. Laat 25 minuten met gesloten deksel staan. Voeg het zout en de resterende bloem toe. Kneed vervolgens ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olie ingevette kom, 1 keer draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, verdeel het met een deegsteker in twee gelijke stukken en druk de lucht eruit (niet kneden). Bol beide deegstukken losjes op, dek ze af en laat ze ± 20 minuten rusten (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Rol ieder stuk deeg met een deegroller uit, even breed als de bakvorm. Rol het deeg stevig op en knijp de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in ingevette bakblik.

2e rijs: Dek het deeg af af met ingevet plasticfolie en laat het in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed gerezen als je er met je vinger op drukt, de indruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC (boven-/onderwarmte).

Brood met kamutmeel

Bak de broden (op onderste richel) in ± 35 minuten gaar en bruin. Stort de broden direct op een rooster.

Brood met kamutmeel

Laat de broden volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden.

Brood met kamutmeel

7 opmerkingen:

Guusje zei

Ik ben echt dol op Kamutmeel brood.

Ook een lekker recept:
1gekookte aardappel
25 g verse gist
60 ml bier (kamertemp)
1/2 tl suiker
4 el zonnebloem of mais olie
350 g kamut meel (spelt kan ook)
100 g brood meel naar keuze (200 indien spelt)
1 tl zout

Alle natten bij elkaar, gist erin en laten werken

meel en zout in een kom, aardappel erbij verkruimelen. Nat erbij en kneden tot mooi deeg.

Laat 1 1/2 uur rijzen, oven verwarmen op 220 graden.. Maak een bol van het kamutdeeg en laat narijzen 20-30 minuten (naast oven)

Bak zo'n 30 minuten.

Eet smakelijk!

Hilde zei

Ik heb ook nog kamutmeel liggen en had er nog niet echt een geschikt recept voor gevonden. En nu meteen 2 recepten. Ik ga dit weekend zeker eens aan de slag ermee !

Anoniem zei

Na een week oefenen is het eindelijk goed gelukt. Ik heb deeg gemaakt voor 1 brood en het smaakt heerlijk.Wat is kamutmeel precies??? Ik had er nog nooit van gehoord.

Anoniem zei

Kamutmeel is uit dezelfde familie als durum. Een harde soort die men veel gebruikt voor pasta's en andere bereidingen met harde graansoorten.

Marij R zei

Ik wilde graag een Emmerdesembrood maken en heb daarbij grotendeels jouw recept uit je 2e boek gebruikt. Heb een levain gemaakt van tarwedesem en tarwebloem daarna het deeg van emmermeel 55% en gelijke delen spelt, kamut en roggebloem in plaats van tarwebloem. 1e rijs plm 3 uur met S&F, daarna in de koelkast voor plm 12 uur. Het deeg was in aanvang erg slap en plakkerig maar in de koelkast juist wat beter geworden. Het zijn hele platte broden geworden, de smaak is wel goed maar erg weinig rijs. Heb jij misschien nog tips om een soort oerbrood te maken van een combinatie van emmer, kamut, en spelt een soort meergranen oerbrood.

Levine zei

Hi Marij, met emmer, spelt, kamut, roggebloem en ook eenkoren is het wat lastiger bakken omdat ze minder goede eiwitten voor brood hebben. Het deeg zal minder 'stand' krijgen. Heb je het brood gevormd en wel (in een rijsmandje) in de koelkast gezet? Kan ook zijn dat ze dan te lang hebben gerezen en daarom plat zijn geworden.

Marij R zei

Hi Levine,
Dank je voor je snelle reactie. Ik heb het deeg inderdaad in een rijstandje laten rijzen in de koelkast plm. 16 uur. Ik had namelijk ergens gelezen dat dit meel zeer geschikt is voor een lange koude rijs. Het is in de koelkast nog wel wat gerezen maar in de oven totaal niet meer. Welke verhoudingen zijn het beste om met dit soort oermeel/bloem te werken of blijft het toch beter om altijd gewoon een groot deel tarwebloem te gebruiken om een meergranen-oerbrood maken?