08 april 2009

Brood met kamutmeel

Brood met kamutmeel

Ik was alles voor dit brood al aan het afwegen toen ik opeens bedacht dat ik kamutmeel had gekocht. Ik kon nog net een gedeelte van het volkorenmeel uit de kom vissen en vervangen door kamutmeel. Volgende keer gebruik ik zeker meer om uit te proberen of dit brood dan nog lekkerder wordt.

Kamutmeel is van harde tarwe en heeft een hoog eiwitgehalte. Het is te koop bij natuurvoedingswinkels (van het merk De Nieuwe Band) en bij diverse molens. Ik heb het besteld bij Fine Foods Online. Lien van de weblog Notitie van Lien heeft ook al eens over dit lekkere meel geschreven: kamutbolletjes.

Brood met kamutmeel (2 broden)
Recept printen
  • 450 gram tarwebloem
  • 300 gram volkorenmeel
  • 100 gram kamutmeel (of volkorenmeel)
  • 8 gram droge gist
  • 30 ml honing
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 530 gram lauwwarm water
  • 16 gram zout
  • 2 bakblikken van ± 21 cm, ingevet
Werkwijze deeg maken in broodbakmachine: doe 200 gram tarwebloem, volkorenmeel, kamutmeel, gist, honing, boter en het water in de de bak van de bbm. Mix in ± 3 minuten tot een slap deeg. Laat 25 minuten met gesloten deksel staan. Voeg het zout en de resterende bloem toe. Kneed vervolgens ± 10 minuten op bijvoorbeeld de pizzastand. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat water. Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom en volg verder de werkwijze vanaf de 1e rijs zoals hieronder beschreven.

Werkwijze KitchenAid/standmixer: doe 200 gram tarwebloem, volkorenmeel, kamutmeel, gist, honing en boter in de kom en roer door elkaar. Voeg het water toe en mix met de platte klopper in ± 3 minuten tot een slap deeg. Dek de kom af en laat 25 minuten staan. Voeg het zout en de resterende bloem (in gedeelten) toe en kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, ± 1 uur.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek, verdeel in twee gelijke stukken en sla door (= lucht eruit drukken, niet kneden). Maak er een losse bal van en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).

Deeg tot lap uitrollen met een deegroller, even breed als de bakvorm. Ieder stuk deeg stevig oprollen en naad dichtdrukken. Met naad naar beneden in ingevet bakblik leggen.

Dek af met ingevet folie en laat het in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is genoeg gerezen als je er met je vinger op drukt en het deeg veert langzaam terug. Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC.

Brood met kamutmeel

Bak de broden (op onderste richel) in ± 35 minuten gaar en bruin. Stort de broden direct op een rooster.

Brood met kamutmeel

Laat volledig afkoelen voor het snijden.

Brood met kamutmeel

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Guusje zei

Ik ben echt dol op Kamutmeel brood.

Ook een lekker recept:
1gekookte aardappel
25 g verse gist
60 ml bier (kamertemp)
1/2 tl suiker
4 el zonnebloem of mais olie
350 g kamut meel (spelt kan ook)
100 g brood meel naar keuze (200 indien spelt)
1 tl zout

Alle natten bij elkaar, gist erin en laten werken

meel en zout in een kom, aardappel erbij verkruimelen. Nat erbij en kneden tot mooi deeg.

Laat 1 1/2 uur rijzen, oven verwarmen op 220 graden.. Maak een bol van het kamutdeeg en laat narijzen 20-30 minuten (naast oven)

Bak zo'n 30 minuten.

Eet smakelijk!

Hilde zei

Ik heb ook nog kamutmeel liggen en had er nog niet echt een geschikt recept voor gevonden. En nu meteen 2 recepten. Ik ga dit weekend zeker eens aan de slag ermee !

Anoniem zei

Na een week oefenen is het eindelijk goed gelukt. Ik heb deeg gemaakt voor 1 brood en het smaakt heerlijk.Wat is kamutmeel precies??? Ik had er nog nooit van gehoord.

Anoniem zei

Kamutmeel is uit dezelfde familie als durum. Een harde soort die men veel gebruikt voor pasta's en andere bereidingen met harde graansoorten.