08 maart 2017

Witte broodjes met semolina

Witte broodjes met semolina

Deze licht knapperige broodjes met een zacht kruim zijn extra leuk als je ze niet los op de bakplaat legt maar er broodbloemen van maakt. Met dit recept maak je twee broodbloemen van ieder acht bolletjes.

Je kunt deze broodjes goed verpakt in een diepvrieszak invriezen. Leg ze na het ontdooien nog ± 5 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Witte broodjes met semolina
Deeg:
  • 300 gram tarwebloem (Amerikaanse patent)
  • 200 gram semolina
  • 5 gram droge gist
  • 8 gram zout
  • 30 gram olijfolie
  • 320 gram water, 20 - 25 °C
 Verder:
  • bakplaat, bekleed met bakpapier
  • verschillende soorten zaadjes/vlokken voor de afwerking, bijvoorbeeld donker en licht maanzaad, zwart en wit sesamzaad, blond en donker lijnzaad, nigellazaad, havervlokken

Hieronder staat de werkwijze voor het deeg kneden in een standmixer, het deeg kan uiteraard ook in een broodbakmachine of met de hand gekneed worden. Het voelt na het kneden licht kleverig aan.

Werkwijze deeg kneden in een standmixer: Doe alle ingrediënten in de kom en kneed met de deeghaak in 10 – 15 minuten tot een soepel deeg, het blijft licht kleverig. Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met wat olijfolie en neem een klein bolletje (formaat golfbal) van het deeg af. Trek het deeg voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Als het deeg snel scheurt is het nog niet goed gekneed. Kneed dan nog een paar minuten en probeer het weer.

1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met olijfolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten van het deeg met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevet plasticfolie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 60 minuten in volume verdubbelen.

Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier en trek met behulp van een bordje twee cirkels van ± 18 cm op het bakpapier. Laat ± 5 cm tussenruimte tussen de cirkels.

Vormen: Stort het deeg op een licht met olijfolie ingevette werkplek en verdeel het met een deegsteker in 16 stukjes van ± 50 gram per stuk. Bol de stukjes deeg stevig op. Besproei de bolletjes met water en rol ze door zaadjes/vlokken of bestrooi ze met zaadjes/vlokken.

Leg 1 bolletje in het midden van een cirkel en leg er 7 bolletjes omheen. Leg de bolletjes niet strak tegen elkaar aan maar laat ongeveer een ½ cm tussenruimte tussen de bolletjes. Dek de bolletjes af met ingevet plasticfolie.

2e rijs: Laat de broodjes op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. Het deeg is goed als je er met een vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en dan langzaam terugveert.

Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte) of 200 °C (hete lucht).

Bakken: bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.


Witte broodjes met semolina

6 opmerkingen:

Agnes zei

Hey Levine, die broodjes zien er weer heel lekker uit ik ga ze zeker eens bakken en ik heb nog zoveel lekkers te bakken uit jouw 2de boek. :-)
Nu heb ik een vraagje: Mijn oven bakt alleen met hete lucht nu zou ik een Rofco-oven B5 willen kopen, lijkt dat een goed idee? Maar ik heb nog nooit op een steen gebakken en dat schrikt me wel af.

Groeten Agnes

Levine zei

Hi Agnes, je kunt ook in een hete lucht oven een losse steen leggen. Als je een Rofco wil aanschaffen: de B5 is erg klein en ook minder geschikt om kleine broodjes in te bakken. Je kunt dan beter de B10 kopen, daar heb je meer aan. Op een steen bakken is niet anders dan op een bakplaat bakken. Je moet alleen de oven op tijd aanzetten want de steen moet heel heet zijn voordat je erop kunt bakken. Als je op een steen bakt wordt de korst knapperiger en dunner en het brood bakt mooier.

Agnes zei

Hey Levine,

Bedankt voor jouw antwoord, dan ga ik nog eens nadenken, ofwel een steen kopen of die B10 oven. Gisteren nog 2 lekkere desembroden gebakken met geroosterde havervlokken maar zoals je zegt op steen zal het brood nog knapperiger en lekkerder zijn.
Nogmaals bedankt voor al die 'steen' goede recepten. :-)

Groetjes
Agnes

Anoniem zei

Hallo Levine, ik woon een groot deel van het jaar in Zuid Europa en kan nu dankzij jouw lichtbruin met lijnzaad recept eindelijk een lekker luchtig brood bakken, ik doe dat t&m eerste rijs in de broodmachine, maar als ik nu die brioche broodjes of deze witte met semolina welke bloem kan ik dan gebruiken ze verkopen hier alleen type 500 dat ik voor het brood gebruik en type 400 fijner gemalen dus voor cake etc.

Petra zei

Super lekkere broodjes....ik ga verder verkennen en bakken...

Len zei

Hallo Levine!
Tja, inmiddels 4jr later lees ik dit recept via een link op een FB-pagina.
Geen reacties op eerdere vragen helaas, dus ik hoop dat je mij alsnog wèl wilt helpen!

Door Rheuma éd kan ik niet handmatig kneden.
Heb ook geen kneedmachine helaas.

Ik heb daarom nu al vaker, met redelijk succes, recepten omgevormd naar een No-knead recept.

Ik heb semolina (fijn/middel) liggen.

Kun je dit recept ook via de No-knead wijze bereiden en heb je daar evt. extra tips voor ajb? (bv rijstijden, temperatuur, evt. aan passingen voor het recept, zoals meer/minder vocht, hoeveelheid gist, temperatuur, etc.).

Ik zou adviezen zeer op prijs stellen!

Bij voorbaat dank, Len!