10 februari 2017

Hachee uit de Instant Pot

Gisteren plaatste ik een recept voor rode kool uit de Instant Pot. Daar is deze hachee heel lekker bij! Door de pressure cooker stand van de Instant Pot te gebruiken is het vlees snel klaar. De smaak blijft bij het koken op hoge druk behouden en het vlees wordt botermals.

Uiteraard kan de hachee ook in een pan op het laagste pitje op het gasfornuis (± 3,5 uur) of in een slowcooker (± 8 uur) worden gemaakt.

Hachee uit de Instant Pot
 • ± 1 kilo doorregen runderlappen
 • 500 gram uien, in (halve) ringen
 • zout, versgemalen peper
 • 30 - 50 gram roomboter
 • 1 ½ theelepel Chinees 5-kruiden poeder
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 kruidnagels
 • 240 ml runderbouillon
 • 30 ml balsamico azijn
 • 15 gram bloem
 • 15 gram roomboter

Laat het vlees ± 1 uur op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog en snij het in blokjes. Bestrooi de blokjes vlees met zout en versgemalen peper.

Verhit de boter in een grote koekenpan en bak het vlees in twee gedeelten bruin. Schep uit de pan en zet even apart. Bak de uien in het achtergebleven vet ook even aan. Bestrooi de uien met het 5-kruidenpoeder en bak even mee.

NB: het vlees en de uien kunnen ook aangebakken worden in de Instant Pot. Omdat dit langer duurt, heb ik het vlees in een pan op het vuur aangebakken. Werkwijze Instant Pot: Druk op Sauté, zet de temperatuur op More en wacht totdat er Hot op het display verschijnt. Voeg de boter toe en laat heet worden. Bak het vlees in drie gedeelten bruin. Schep uit de pan en zet even apart. Bak de uien in het achtergebleven vet ook even aan. Bestrooi de uien met het 5-kruidenpoeder en bak even mee. Druk vervolgens op Keep Warm/Cancel.

Schep het vlees en de uien in de binnenpan van de Instant Pot. Doe de laurierblaadjes en de kruidnagels erbij. Giet er de bouillon en de azijn bij en schep door elkaar.

Sluit het deksel, zet het ventiel op Sealing en druk op Meat, stel als tijd 45 minuten in.

Druk op Keep Warm/Cancel om het warmhoudprogramma te stoppen. Laat de druk uit zichzelf afnemen (NPR). Zet na ± 20 minuten het ventiel op Venting om de resterende stoom te laten ontsnappen (QR). De druk is eraf als het pinnetje naast het ventiel naar beneden gaat.

Maak intussen een deegje van de bloem en de roomboter. Dit wordt beurre manié genoemd. Hiermee wordt de saus gebonden.

Schep het vlees en de uien uit de pan en doe in een schaal.

Druk op Sauté, laat de saus aan de kook komen en roer met een garde steeds een paar klontjes van de beurre manié door de saus. Doe dit totdat de saus de gewenste dikte heeft (je hebt waarschijnlijk niet alles nodig). Laat de saus nog enkele minuten zachtjes koken. Giet de saus over het vlees en de uien en serveer.

Lekker met rode kool en aardappelpuree.

1 opmerking:

Agnes zei

Hey Levine, die broodjes zien er weer heel lekker uit ik ga ze zeker eens bakken en ik heb nog zoveel lekkers te bakken uit jouw 2de boek. :-)
Nu heb ik een vraagje: Mijn oven bakt alleen met hete lucht nu zou ik een Rofco-oven B5 willen kopen, lijkt dat een goed idee? Maar ik heb nog nooit op een steen gebakken en dat schrikt me wel af.

Groeten Agnes