25 april 2009

"Oranje" broodjes

"Oranje" broodjes

Weg met die eeuwige oranje tompouce op Koninginnedag! Wij ontbijten op 30 april met deze "Oranje" broodjes. De Koninklijke familie is hierbij uitgenodigd om aan te schuiven aan onze feestelijk gedekte ontbijttafel. Kan ik op u rekenen Majesteit?

"Oranje" broodjes (12 stuks)

Deeg:
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 430 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 65 gram suiker
  • 120 ml melk, lauwwarm
  • 55 gram zachte ongezouten roomboter
  • 2 eidooiers
  • 8 gram zout
  • 50 gram krenten, gewassen en gedroogd
Glazuur:
  • sap van 1 sinaasappel
  • poedersuiker
  • oranje kleurstof (optioneel)
Werkwijze deeg kneden in een standmixer: doe de helft van de bloem, droge gist en suiker in de kom en roer door elkaar. Voeg het sinaasappelsap, sinaasappelrasp en de melk toe. Roer door elkaar met een pollepel of platte klopper. Voeg de boter in klontjes en de eidooiers toe. Mix 2 minuten op hoge snelheid met de platte klopper. Voeg de krenten toe. Mix nog 1 minuut. Voeg de resterende bloem in gedeelten en het zout toe en meng door elkaar. Verwissel de platte klopper voor de kneedhaak en kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is nog wat melk.

Doe het deeg over in een met wat olie ingevette schaal, dek af en laat tot dubbel volume rijzen in 2 - 4 uur. Het is een langzaam rijzend deeg! Bij mij duurde het 4 uur totdat het in volume verdubbeld was.

Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg losjes op en laat ze ± 10 minuten afgedekt liggen. Bol dan nogmaals op. Leg de bolletjes ± 5 cm uit elkaar op een bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten).

"Oranje" broodjes

"Oranje" broodjes

Dek het deeg af en laat tot bijna dubbel volume rijzen. Dit neemt ook weer wat tijd in beslag: 1 ½ - 2 uur. Om het proces iets te versnellen heb ik de bolletjes in de oven laten rijzen: zet de bakplaat/bakplaten in de oven en zet op de bodem een bord/schaaltje met kokend water. Laat de bolletjes onafgedekt rijzen. Vervang als de bolletjes nog niet genoeg gerezen zijn na ± 50 minuten het inmiddels afgekoelde water door kokend water. Haal de bakplaat/bakplaten als de bolletjes bijna volrezen zijn uit de oven en zet afgedekt weg.

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak de bolletjes in het midden van de oven in 12 - 15 minuten gaar en bruin. Laat op een rooster afkoelen. Bak de tweede bakplaat direct na de 1e.

"Oranje" broodjes

Glazuur: meng poedersuiker met sinaasappelsap tot een papje en maak eventueel op kleur met oranje kleurstof. Bestrijk de broodjes als ze afgekoeld zijn met het glazuur en laat opdrogen.

"Oranje" broodjes

De broodjes kunnen ook - maar dan zonder glazuur - ingevroren worden. Breng het glazuur ± 1 uur van tevoren aan, dan kan het goed opdrogen.

Eet smakelijk!

Met dit recept doe ik mee aan het Foodblogevent april 2009: Koninginnedag, dit keer georganiseerd door Maaike van Kessel.


Aangepast recept "Orange Tiffin Rolls" uit "Complete book of small breads" van Bernard Clayton

1 opmerking:

Maaike zei

Dank voor je bijdrage! Misschien moet je een mandje met broodjes opsturen naar het paleis.