Soms probeer ik mijn echtgenoot en kinderen te foppen, maar helaas lukt dat niet altijd. Ook deze keer niet! Wat wil het geval? Ik ben gek op witlof, maar zij blieven dat absoluut niet. Heel jammer, want daardoor eet ik het zelf ook zelden. Eigenwijs als ik ben heb ik toch nog een keer een poging gewaagd om te checken of ze het nog steeds niet lusten, maar helaas mislukte het plannetje. Ik had de schaal nog niet op tafel gezet of mijn dochter riep al "mam, er zit witlof onderin! Getver". Gelukkig waren ze alle drie wel bereid om het te proeven.
Conclusie: de kip met de salie-mosterdsaus vonden ze allemaal heel erg lekker (mag ik vaker maken), maar die witlof erbij vonden ze echt geen succes (niet meer doen mam).
Gebakken witlof met kip en salie-mosterdsaus
Recept printen
- 3 - 4 struikjes witlof
- 1 eetlepel/15 ml olijfolie
- 45 ml droge witte wijn
- 4 kleine kipfilets
- 25 gram roomboter
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 25 gram boter
- 1 eetlepel bloem
- 300 ml melk
- 150 ml crème fraiche
- 4 - 6 verse salieblaadjes, in reepjes
- 2 - 3 theelepels Dijon mosterd
- 2 - 3 theelepels grove mosterd
- 50 gram gruyère kaas, geraspt
Maak de witlof schoon en snijd ieder stronkje in de lengte in vieren. Schenk de olie in een vuurvaste schaal en leg de witlof naast elkaar en met de snijkant naar boven in de schaal. Schenk de wijn erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 10 - 15 minuten in de oven.
Snijd intussen de kipfilet in reepjes van 1 cm dik. Bestrooi met weinig zout en peper. Smelt de boter in een grote pan en bak de kipreepjes op matig vuur ± 4 minuten tot ze net bruin zijn. Voeg de sjalot en de knoflook toe en laat 1 minuut meebakken.
Haal de schaal met witlof uit de oven en schep het kipmengsel erover.
Dek weer af met aluminiumfolie en zet de schaal even apart (niet inde oven!) terwijl je de saus maakt.
Smelt de boter op laag vuur in dezelfde pan waar je de kipfilet in hebt gebakken, boter niet bruin laten worden. Voeg de bloem toe, roer door de boter en laat binden en even pruttelen. Voeg al roerend met een garde de melk beetje bij beetje toe tot een gebonden saus ontstaat. Haal van het vuur en roer er de crème fraiche, salie en 2 theelepels van beide mosterdsoorten door. Proef en voeg zonodig nog wat mosterd en zout en peper toe.
Schenk de saus over de witlof en de kip.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal - onafgedekt - weer in de oven en bak nog 25 - 30 minuten tot de saus bubbelt en de kaas is gesmolten.
Eet smakelijk!
Bron: BBC GoodFood
4 opmerkingen:
Hallo Aden, dit lijkt me ook erg lekker ga het van de week zeker maken. Ik heb van je brood recepten al veel gemaakt, ze zijn allemaal erg lekker.
Ook de chocolade brounies met kokos is hier een tppper.
Bedankt voor je lekere recepten.
groet. Astrid.
de enige manier waarop mn vriend wel de witlof wil eten is als het in bladerdeeg zit. het recept vond ik ooit bijd e AH. heerlijk! het is een blijvertje.
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=322904
maar die niet moeilijk met oprollen: want als het nat wordt (van de witlof) plakt de bladerdeeg niet meer.
oplossing: een heel plakje bladerdeeg neerleggen. hier alles wat je in wil pakken opleggen.
een plakje wat uitrollen en eroverheen trekken, en goed aandrukken aan de randen.
heerlijk. we eten er allebei 2! en dan zitten we echt vol. maar heerlijk! :)
Lijkt mij een heerlijk recept, maar ik ben ook gek op witlof.
Misschien nog een keer voor je familie proberen met:
franse gestoofde witlof?
in vieren gesneden struikjes (zonder bittere kern) even (net bruin) bakken in (olijf-)olie; verkruimeld bouillonblokje erover en een scheut balsamico samen met een schepje suiker. Klein beetje water erbij. Gaar laten sudderen met de deksel op de pan. Zelfs verstokte witlof-haters lusten dit is mijn ervaring, dus wie weet :-))
Lucy
Ik heb het deze week gemaakt : Super lekker !!! Dit ga ik zeker nog meer klaarmaken.
Een reactie posten