04 april 2009

Cake met citroenglazuur

Cake met citroenglazuur

Vorig weekend was ik wat aan het rommelen in de keuken toen mijn echtgenoot vroeg wat ik nu weer aan het maken was. "O, een citroencake, maar dan anders" gaf ik als antwoord. "Ach ja, stel je voor dat je een gewone recht-toe-recht-aan cake zou maken, dat is zeker weer niet leuk genoeg" kreeg ik quasi mopperend te horen........

Het anders van deze cake zit hem in het feit dat het glazuur niet OP de cake zit, maar ERIN.

Cake met citroenglazuur
Recept printen

Cakebeslag:
  • 205 gram patentbloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 135 ml volle melk
  • geraspte schil van 1 grote citroen
  • ½ theelepel vanille extract
  • 115 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 gram suiker
  • 3 grote eieren
Glazuur:
  • 145 gram poedersuiker
  • 60 ml vers geperst citroensap
Verder:
  • poedersuiker om te bestrooien
  • springvorm van 20 cm, ingevet
Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Meng de boem met het bakpoeder en het zout in een kom. Roer de melk, citroenrasp en vanille extract in een maatbeker door elkaar.

Mix de boter en de suiker (met mixer of platte klopper standmixer) tot een licht en luchtig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Volgende ei pas toevoegen als vorige ei geheel is opgenomen.

Voeg de bloem en de melk in gedeelten en om en om toe. Begin en eindig met bloem. Dit kan je het beste doen met een spatel of op de langzaamste stand van de mixer.

Schep het beslag in de springvorm, strijk de bovenkant glad en tik de vorm tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen. Bak de cake in 35 - 40 minuten gaar. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.

Laat de cake 10 minuten in de vorm op een rooster afkoelen. Roer intussen de poedersuiker en het citroensap tot een dun papje.

Verwijder de rand en de bodem van de springvorm en zet de cake op een rooster.

Cake met citroenglazuur

Leg onder het rooster een stuk bakpapier. Verdeel met een kwastje het glazuur over de bovenkant en zijkant van de cake. Herhaal dit tot alle glazuur gebruikt is.

Cake met citroenglazuur

Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen.

Cake met citroenglazuur

Bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker. De cake kan, goed verpakt, een paar dagen op kamertemperatuur bewaard worden.

Eet smakelijk!

Bron: Gourmet.com

10 opmerkingen:

gipskruit zei

Lijkt me heerlijk "Arden "
Weer eens wat anders ;)

Guusje zei

Ziet er heerlijk ui, Arden. Ik ga eens rondsnuffelen op je blog en inspiratie opdoen. Lekker!
Groetjes Guusje

Marjoke zei

Fijn dat je weer terug bent. Nu kan ik tenminste deze heerlijke citroencake proberen.

PiWi zei

Hij lijkt me lekker, maar ik snap het toch niet helemaal. Je hebt gewone suiker én poedersuiker nodig? En je doet ze allebei tegelijk als 'suiker' in de kom? Hoe zit het dan met het glazuur dat in de cake zit?
Hè, Arden, je brengt me in de war!

Levine zei

Nee PiWi, je moet wel goed lezen he :-). De poedersuiker is voor het glazuur. Ik heb het inmiddels zo veranderd dat er geen misverstanden kunnen ontstaan (hoop ik). En anders hoor ik het wel :-)).

issy zei

He beste Arden ,

ben met je recept aan het werk maar ik begrijp niet goed waneer je het boter, suiker en eier mengsel bij de bloem toevoegd.
En moet echt de melk als eerst bij de bloem.
Heb dit gedaan maar was niet echt geslaagd.
De melk en de bloem heb ik bij elkaar gedaan, kreeg geen goed beslag en heb dan het boter,suiker, eier mengsel bijgevoegd.Het beslag was echt klonterig.En waarom een snufje zout bij de bloem?

Moet de melk niet bij het boter,suiker, eier mengsel,en dan bij de bloem? Kwam er niet helemaal uit met de beschrijving van het receptuur.
De cake staat nu in de oven.
Groet een amateur in gebak, de cake op jouw foto ziet er goed uit op naar het zelfde resultaat.
Issy

Levine zei

Duidelijker dan zoals in het recept kan ik het niet omschrijven. Als je het doet in de volgorde zoals beschreven moet alles goedkomen. Er staat bijv. niet dat de melk als eerste bij de bloem moet.

Als je de boter en de suiker luchtig hebt geklopt doe je de eieren er 1 voor 1 bij. Vervolgens doe je bij dit boter/suiker/eimengsel om en om de bloem en de melk. Begin en eindig met bloem. Het snufje zout is voor de smaak.

Miekenoor zei

Woehahahaha, precies wat mijn man zou zeggen....waarom maak je niet een seen GEWONE cake, hahahaha! Ik zeg altijd...als ik niet van alles uitprobeer vind ik nooit het lekkerste recept! Hahahaha!

Anoniem zei

Dag Arden
Vind jou blog geweldig!!! echt waar telkens als ik snuffelt dan krijg ik de kriebels en dan bak ik weer een van u heerlijke cake. Bedankt dat u ons laat genieten van jou kunst. En deze cake ga ik morgen maken !-)groetjes.
Cosetta

Levine zei

Cosetta: bedankt voor de complimenten, altijd leuk om te horen :-).