23 september 2008

Appel-kruimeltaart

Appel-kruimeltaart van Arden

Vorige week woensdag schilde ik op mijn vrije dag ruim 4 kilo appels en maakte daar vervolgens drie verschillende appeltaarten mee. De volgende dag nam ik de appeltaarten (op de fiets en ja ze hebben het overleefd) mee naar mijn werk. Ik stuurde een mailtje naar mijn collega's met de mededeling dat er appeltaarten in de keuken stonden en dat het hun taak was om te bepalen welke de lekkerste was. De één na de ander zag ik vervolgens met een volgeladen bordje - ik had gezegd dat alles op mocht - naar hun werkplek verdwijnen. Ze namen hun taak heel serieus en kwamen allemaal vertellen welke ze het lekkerst vonden. Er kwam echter geen "winnaar" uit de bus, de meningen waren zeer verdeeld. Gelukkig maar, want als iedereen hetzelfde lekker zou vinden zou het wel erg saai worden.

Ik vond ze alle drie lekker, maar deze scoorde bij mij net een puntje hoger dan de andere twee. In deze taart heb ik rozijnen verwerkt die ik eerst 24 uur in Calvados heb laten weken. In plaats van Calvados kan ook bruine rum of, als je geen alcohol wilt gebruiken, sinaasappelsap gebruikt worden.

Appel-kruimeltaart
Deeg:
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 115 gram witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 150 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
Vulling:
  • 200 gram gele rozijnen, 12 - 24 uur geweekt in 1 dl Calvados (of rum/sinaasappelsap)
  • 450 gram Elstar's
  • 400 gram Gala's
  • 400 gram Golden Delicious
  • 1 theelepel vanille extract
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 75 gram suiker
  • 20 gram custardpoeder
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
Kruimellaag:
  • 105 gram patentbloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 85 gram koude roomboter, in blokjes
  • 70 gram amandelen, gehakt
  • ½ theelepel kaneel
Verder:
  • springvorm van 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Deeg:
Zeef zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker en zout boven een kom. Voeg de blokjes boter toe en snijd met twee messen of een pastryblender door de bloem tot de grootte van doperwtjes. Voeg 2 - 3 eetlepels ei toe en roer erdoor met een vork. Kneed er snel met een koele hand een samenhangend deeg van. Het deeg kan ook gemaakt worden in een keukenmachine/foodprocessor met het mes erin. Maak een platte schijf van het deeg en leg het verpakt in plastic folie minstens een half uur in de koelkast om op te stijven.

Kruimellaag:
Meng de bloem en de suiker door elkaar. Snijd de blokjes boter er met 2 messen of een pastry blender door tot een kruimelig deeg. Meng de amandelen erdoor en zet in de koelkast tot gebruik.

Vulling:
Laat de rozijnen uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in dunne schijfjes. Meng de appelschijfjes met de rozijnen, vanille extract, gedroogde sinaasappelschil, suiker, custard en citroensap.

Oven voorverwarmen: 
Verwarm de oven voor op 175 ºC (boven-/onderwarmte).

Vormen:
Haal het deeg uit de koelkast en laat even op temperatuur komen. Druk het deeg gelijkmatig uit over de bodem en tegen de zijkant van de vorm. Vul de vorm met het appelmengselen druk iets aan.

Appel-kruimeltaart van Arden

Dek af met het kruimeldeeg.

Appel-kruimeltaart van Arden

Bakken:
Zet de vorm op een bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ± 1 uur gaar en goudbruin.

Appel-kruimeltaart van Arden

Laat de taart op een rooster ± 15 minuten afkoelen en verwijder dan de rand van de springvorm. Laat de taart op het rooster verder afkoelen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Gisteren heb ik mijn collega's deze taart voorgeschoteld. De reacties waren lovend! Ik hou hem er zeker in...hij is heerlijk. Ik kijk uit naar de andere twee recepten!

Groetjes Valentine

Anoniem zei

Wat is patentbloem en kan ik het ook vervangen door normale witte bloem?


Groetjes

Levine zei

Patentbloem is te koop bij iedere supermarkt, net als tarwebloem. Patentbloem heeft een lager glutengehalte en is fijner dan tarwebloem en is geschikt voor gebak. Ipv patentbloem kan ook tarwebloem gebruikt worden.

Anoniem zei

Toptaart, helemaal gelukt. Perfecte recepten voor brood etc. Sinds ik een kitchenaid heb helemaal aan het bakken geslagen. Stokbroden en krentebrood waren ook heerlijk.

Niqui zei

...mmmmm...Heerlijk en verrassend door de sinaasappelschil,recept was perfekt beschreven,dank je wel..!
-xxx-

Marja zei

Hoi Levine, ik snap soms nog steeds niet wanneer je een bodem blind moet bakken. Ik dacht eigenlijk dat ik het door had ( als er bijv. een natte vulling in gaat die eerde gaar is dan de bodem ) . Bij dit recept zie ik het niet staan. Is dat niet nodig ? Krijg je zo wel een harde bodem ? Alvast bedankt voor je reactie ! Groetjes Marja

Levine zei

In deze taart gaat niet echt een natte vulling. Er zit custardpoeder in de vulling die het vocht gaat binden tijdens het bakken. Een bodem voor een hartige taart bak ik wel bijna altijd voor, appeltaartbodem meestal niet.

Evelien zei

Hoi Levine,

Ik heb nu 3 verschillende appeltaarten van jou recepten gebakken, maar deze vonden wij het lekkerste, op een ding na, de schijfjes appel in de taart blijven heel en iets taai daardoor vind ik moeilijker snijden, ik kon er geen mooie punten van snijden. Ik heb hem ook een keer gebakken met de helft goudreinet en kanzi, maar toen hij eenmaal aan het afkoelen was zakte hij in het midden ,dus helaas geen mooie taart meer, logisch eigenlijk want de goudreinetten worden heel zacht dus slinkt de vulling en heb je wel een hoge buitenrand. heb jij een oplossing hiervoor? Ik vond de smaak van goudreinet met kanzi nl wel lekker.

Groetjes,
Eef