28 mei 2007

Recept Quiche met spek en kaas

Quiche met spek en kaas /  Quiche Lorraine

Het recept van deze klassieker komt uit een boek wat ik al jaren in de kast heb staan: 'Koken in beeld' met een voorwoord van Wina Born. Het is in 1980 uitgegeven en voorin staat dat het niet in de boekhandel verkrijgbaar is, maar speciaal vervaardigd voor een select publiek. Hoe ik er toen (want zo lang heb ik het al) aan gekomen ben? Ik zou het echt nier meer weten.

Zo af en toe komt het boek weer uit de kast en al bladerend kom ik steeds mijn eigen aantekeningen tegen. Bij het recept van deze Quiche staat een krulletje en "erg lekker", maar ook wijzingen in de hoeveelheden van het deeg en van het eieren/roommengsel. Deze hartige taart heeft in het boek de naam 'Quiche Lorraine', maar die benaming is niet juist. In een echte Quiche Lorraine hoort namelijk geen kaas! Maar goed, deze onjuiste versie is wel erg lekker.

Quiche met spek en kaas

Deeg:
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • 1 ei, maat L, losgeklopt
  • zonodig wat koud water of melk
Vulling:
  • 200 gram gerookt spek, in reepjes
  • 1 eetlepel boter
  • 200 ml slagroom
  • 2 eieren, maat L
  • 150 gram vers geraspte Gruyere kaas
  • zout, versgemalen peper, snufje nootmuskaat
Meng bloem en zout in een kom. De harde boter met twee messen of een pastry blender door de bloem snijden tot de boterstukjes de grootte van een doperwt hebben. Het ei toevoegen en alles met een koele hand kneden tot een samenhangend deeg ontstaat. Als het deeg te droog is voeg dan wat water of melk toe. De deegbal in plastic folie verpakken en minstens een half uur in de koelkast leggen.

Beboter intussen een lage ronde ronde vorm of quichevorm van 24-26 cm. Verwarm de oven voor op 220 ºC.

Bestuif de werkplek met wat bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap, iets groter dan de vorm. Bekleed hiermee de vorm, ook de rand tot bovenaan. Snij het randje mooi bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Leg bakpapier of aluminiumfolie in de vorm op het deeg en doe daar steunvulling op (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen). Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken. Bakpapier met steunvulling verwijderen en nog 5 minuten bakken. Haal uit de oven.

Quiche met spek en kaas / Quiche Lorraine

Bak de spekreepjes zachtjes uit in de boter (laat eventueel uitlekken in een vergiet).
Spreid de spekreepjes uit over de deegbodem.

Quiche met spek en kaas /  Quiche Lorraine
Strooi de kaas erover.

Quiche met spek en kaas /  Quiche Lorraine

Klop de eieren los met de room en maak op smaak met zout (pas op: het spek is ook al zout), versgemalen peper en nootmuskaat. Giet dit mengsel over de spek en de kaas.

Quiche met spek en kaas /  Quiche Lorraine

Quiche in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar bakken. Het eimengsel is dan gestold en de bovenkant goudbruin. Laat 5 minuten staan en snijd dan pas aan.

Quiche met spek en kaas /  Quiche Lorraine

Lekker met een gemengde salade.

Nog meer hartige taarten:
Uientaart uit de Elzas
Hartige taart met geroosterde paprika

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: