15 mei 2007

Brownies met honing en noten / Honey-Nut Brownies

Honey-Nut Brownies
Zo te zien heeft iemand al een stukje gepakt .....
Someone already took a piece .....

Please scroll down for the english version of these Honey-Nut Brownies!

Ik ben gek op brownies! Gelukkig zijn er zoveel recepten (en ze zijn allemaal anders) dat ik nog wel even vooruit kan met bakken.

Once Upon A Tart organiseert voor de 2e keer het blogevent 'Brownie babe of the month'. Deze brownies met honing en noten zijn mijn inzending. Er zit genoeg chocolade in om het een brownie te noemen, maar het belangrijkste ingrediënt is honing. De honing zorgt ervoor dat de brownies zacht en smeuig zijn en lang vers blijven. Ze blijven, goed verpakt, 2 - 3 dagen vers. Ze kunnen ook goed ingevroren worden.

Honey-Nut Brownies

Brownies met honing en noten
Recept printen
  • 115 gram ongezouten roomboter, in stukjes
  • 115 gram pure chocolade, in stukjes
  • 4 grote eieren
  • 1/2 theelepel zout
  • 325 gram vloeibare honing
  • 90 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 135 gram patentbloem
  • 100 gram walnoten of pecannoten, in stukjes
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Vet een vierkante vorm van ± 23 cm in. Bekleed de bodem en 2 zijkanten met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de gebakken koek in 1 keer uit de vorm tillen.

Smelt de boter en de chocolade 'au bain marie' of in de magnetron. Laat het mengsel niet te heet worden.

Klop de eieren met het zout in een standmixer met de paddle/platte haak of met een handmixer luchtig. Voeg de honing, suiker en vanille extract toe en mix totdat alles goed gemengd is (± 2 minuten). Voeg het chocolade-botermengsel toe, mix kort op lage stand tot het goed gemengd is. Voeg de bloem toe en mix weer kort op lage stand tot alles net gemengd is. Spatel de noten erdoor en schep het deeg in de bakvorm.

Bak de brownies in 45 - 50 minuten gaar en bruin. Een prikker of mes moet er schoon uitkomen. Haal uit de oven en laat de brownies 5 minuten in het bakblik afkoelen. Stort dan op een rooster, trek het bakpapier of folie eraf en keer weer om. Laat verder afkoelen.

Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en/of cacao en snijd in 16 vierkantjes.

Honey-Nut Brownies

Bron: Baking from my home to yours - Dorie Greenspan

Eet smakelijk!

Honey-nut Brownies

I love brownies and fortunally there must be more than a 1000 recipes! Each different in texture and taste. The recipe for these Honey-nut Brownies is adapted from "Baking from my home to yours' by Dorie Greenspan, one of my favorite baking books.

This is my entry for the blogging event 'Brownie Babe of The Month round 2' hosted by Once Upon A Tart. These brownies contain enough chocolate to qualify as brownies, the standout flavor is honey. Honey is also the ingredient behind their alluring texture: moist, soft and supple.
  • 1 stick (8 tablespoons) unsalted butter, in pieces
  • 4 ounces bittersweet chocolate, coarsely chopped
  • 4 large eggs
  • ½ teaspoon salt
  • 1 cup honey
  • 2/3 cup sugar
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 cup all-purpose flour
  • 1 cup coarsely chopped pecans or walnuts
  • confectioners' sugar or cocoa powder for dusting
Preheat the oven to 325 degrees F. Line a 9-inch squire bakingpan with parchment paper or foil, butter and place the pan on a baking sheet.

Put butter and chocolate in a heatproof bowl over a saucepan of simmering water. Heat, stirring occaionally, just until the ingredients are melted. Don't overheat. Remove the bowl from the heat. Or melt de butter and chocolate in a mircowave.

Beat the eggs and salt (in a stand mixer with the paddle attachment or with a hand mixer) on medium-high speed until light and foamy. Add the honey, sugar and vanilla and beat for 2 minutes, or until well blended and smooth. Reduce the mixer speed to low and pour in the chocolate-butter mixture, mixing only until incorporated. Still on low speed, add the flour and mix just until is disappears into the batter. Using a large rubber spatula, fold in the nuts. Scrape the batter into the pan.

Bake for 45 - 50 minutes, or until the brownies have risen, are beautifully brown and a thin knife inserted into the center comes out clean. Transer the pan to a rack and cool for about 5 minutes.
Turn out onto a rack, peel away the parchment paper or foil and invert onto another rack. Cool to room temperature right side up.

Just before serving, dust the top with either cocoa powder or confectioners' sugar or a little of both. Cut the brownies into 16 squares. Well wrapped they stay fresh for 2 - 3 days. They also freeze well.

Honey-Nut Brownies
Enjoy!

3 opmerkingen:

Ellen zei

Ik moet zeggen dat jouw Brownie er beter uitziet dan die 'verkoolde' Brownie op Once Upon A Tart!
Succes Arden, je zult wel weer een goeie kansmaker zijn ;o))

Gea zei

Ze zien er super uit!

Anoniem zei

Wat een heerlijk recept mijn 'proef'baksel is tot op de laatste kruimel opgegeten. Mooi soepel en niet te machtig. Top recept!
Groet,
Marry