12 mei 2007

Gevlochten brood (2)

Breaded Knot

Zo maak je strengen en vervolgens Single Stranded Braids en Braided Knots. De broodjes op de foto's zijn gemaakt met het deeg van de Czernowitzer Challah. Ook erg lekker is om tijdens de laatste minuten van het kneden 200 gram rozijnen toe te voegen. Ook met dit 'rozijnendeeg' kan je single stranded braids en braided knots maken (en natuurlijk ook een High four-strandend Braid (zie uitleg).

Making strands for braided breads
  1. Verdeel het deeg in gelijke stukjes (60 - 75 gram) en maak er bolletjes van.
  2. Rol alle bolletjes met een deegroller uit tot een platte lap. De vorm is niet zo belangrijk, maar niet langer als de uiteindelijke streng moet worden.
  3. Rol de lap strak op.
  4. Rol de streng onder je handpalmen heen en weer (druk tegen het werkoppervlak) om de naad te sluiten en een overal even dikke streng te krijgen.
  5. Eventueel nog verder uitrollen tot de gewenste lengte.
Making Strands

Single Stranded Braid

Maak met de streng een lus:
Single stranded Braid

Haal het lange (rechter) uiteinde van de streng onderlangs door de lus:
Single stranded Braid

Til (met je linkerhand) de lus op en draai de lus naar je toe; er ontstaat nu een kleinere lus:
Single stranded Braid

Haal de streng nu weer onderlangs door de lus; laat het puntje er bovenuit piepen:
Single stranded Braid

Okee, het kan mooier, de streng moet eigenlijk overal ongeveer even dik zijn: nu heb je een Single Stranded Braid. Knoop alle broodjes op deze manier en laat ze rijzen op een bakplaat.

Braided Knot

Maak eerst een single stranded braid, pak het deeg op en vouw de uiteinden naar elkaar toe, knijp de ontstane naad dicht:
Braided Knot

Zet de broodjes met naad naar beneden op een bakplaat en laat rijzen.

Bestrijk de broodjes voor het bakken met wat losgeklopt ei. Desgewenst bestrooien met sesamzaad of maanzaad. Bak ze in op 180 ºC voorverwarmde oven in 15 - 20 minuten gaar en (donker) bruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

Breaded Knots
Braided Knot with raisins

Succes!

8 opmerkingen:

Merel zei

Beste Arden,
Op dit moment zitten er 5 kleine knoopbroodjes in de oven, en het ruikt nu al lekker, dus dank voor het recept!
Aangezien je zoveel lekkere broodrecepten op je blog hebt, heb ik een vraag: een vriendin van mij is allergisch voor tarwe (en trouwens ook voor soja en pinda's); ze weet het pas sinds kort. Griesmeel en spelt mogen waarschijnlijk ook niet, dus nu is ze aan 't experimenteren met kikkererwten-, mais- en rijstmeel (ze is niet zo'n fan van rogge). Heb jij nog tips om daar iets lekkers mee te maken?
Alvast dank + groet,
Merel

Levine zei

Hallo Merel,

Ik kan je helaas niet helpen, al het brood wat ik bak bevat tarwebloem/-meel en/of spelt. Met alleen kikkererwten-, mais- en rijstmeel is het moeilijk om een brood te bakken wat lijkt op 'gewoon ' brood omdat deze soorten weinig tot geen gluten bevatten. Gluten zijn nodig om het brood te laten rijzen.
Je kunt je vraag stellen op het forum van Bakkerswereld, er staat een link naar op mijn weblog. Misschien dat daar iemand een antwoord op je vraag weet.

Anoniem zei

leuke site heb je!
Maar ik zie geen recept staan van deze vlecht broodjes?

Levine zei

Dank voor het compliment! Er staat in het artikel een link naar een recept (2e regel) en je kunt ook de recepten voor de zachte witte broodjes gebruiken die op mijn blog staan.

Marian zei

Hallo Levine

vandaag heb ik de vlechtbroodjes gemaakt met rozijnen
Heel leuk om te doen en goede recepten.
Ze zagen er goed uit en smaakte heerlijk ook volgens manlief
Toch had ik het idee dat ze net iets te droog waren,kan ik dat oplossen door iets meer water te gebruiken.

VR gr Marian

Levine zei

@Marian: iets meer water toevoegen kan en je kunt de broodjes ook iets korter bakken. Heb je de rozijnen eerst geweld. Als je ze niet eerst welt (15 min. in lauw water, daarna goed droog deppen) nemen ze vocht uit het deeg op waardoor het droger wordt.

Anoniem zei

levine wat versta jij onder warm water.
lauw of heter
Gr Marian

Levine zei

@Marian: ik heb het aangepast in het recept.